Contentmarketing

Het geheim van goede storytelling: stop met praten, start met luisteren

0

Storytelling draait niet om de beste producten en diensten, maar om de ervaringen, emoties en wijsheden van échte mensen. Hoe krijg je gericht die verhalen binnen en buiten je organisatie boven water? “Door storylistening“, zegt content- en storytellingspecialist Cor Hospes. “Als je goed, actief en empathisch luistert, hoor je niet alleen meer, maar is je gesprekspartner ook bereid meer te vertellen.”

Succesvolle onderhandelaars weten het allang: gespitste oren leveren meestal meer op dan veelpraterij. Toch maken veel mensen in (vraag)gesprekken met collega’s, relaties en klanten zich schuldig aan continu zelf aan het woord zijn, vragenlijstjes afwerken, meermaals onderbreken, gesprekken kapen (‘hé, dat heb ik ook!’), ongevraagde adviezen geven en andere conversatiekillers.

Volgens Cor vinden we vragen stellen nou eenmaal niet lekker, over onszelf praten wel. Dan maken de hersenen dopamine aan, wat zorgt voor een prettige roes. “Kicken voor jezelf, maar dus niet voor storytelling, want die dopamine vermoeilijkt de weg naar echte en goede verhalen.”

Luisteren is niet alleen een ondergewaardeerde, maar ook een onderontwikkelde vaardigheid. We zijn er helemaal niet zo goed in als we denken, en worstelen in de praktijk met miscommunicatie en onbegrip. Cor: “Dat komt omdat we in dit selfietijdperk vooral met onszelf bezig zijn. Probeer maar eens bewust naar iemand te luisteren, of zelfs te kijken. Dat is moeilijk, want je wordt continu afgeleid door je eigen gedachten en intenties.”

Zo ook de gemiddelde marketingprofessional, die volgens Cor vooral wil zenden of verkopen, vaak al een voorgebakken verhaal in gedachten heeft en te dikwijls geen oog heeft voor het echte verhaal. Dat kan at the end wel eens heel verkeerd uitpakken. Want een gesprekspartner of geïnterviewde die zich niet gehoord voelt, zal minder snel het echte, gelaagde en emotioneel rijke verhaal vertellen. Ook is er een kans dat de doelgroep zich uiteindelijk niet herkent in de geschetste belevingswereld.

De kracht van storylistening

Met storylistening kun je erachter komen wat er daadwerkelijk in je organisatie en/of omgeving speelt. Ook handig bij veranderingen of wanneer je als organisatie een andere koers wil varen. Maar wat is dat storylistening nu precies? En hoe draagt deze methode bij aan het ophalen van verhalen die verrassen, verbinden en activeren? Cor, die voor Frankwatching onder meer de eendaagse training Storylistening verzorgt, deelt graag drie tips om je op weg te helpen.

1. Kijken, kijken, kijken

Een goed gesprek begint met kijken. Elkaar echt aankijken en blijven aankijken wel te verstaan. Als je dat doet, hoor je ook beter. Een groot deel van onze communicatie is non-verbaal. Denk aan de gezichtsuitdrukking, oogopslag, het gebruik van de armen om woorden kracht bij te zetten, ‘ja’ knikken met het hoofd en de stem verheffen om een bepaald woord te benadrukken. Cor: “Door heel bewust aandacht te schenken aan de non-verbale signalen van je gesprekspartner, kom je veel te weten over zijn of haar emoties, humeur en opvattingen. Die informatie kun je vervolgens gebruiken.”

2. Wees onbevooroordeeld

Je wil zo min mogelijk je eigen stempel drukken op de boodschap. Dat kan door actief, empathisch en onbevooroordeeld te luisteren. Stel je eigen visie en oordeel dan ook zoveel mogelijk uit en geef je gesprekspartner de ruimte om zijn of haar verhaal te doen. Want als je écht luistert, is de kans groot dat iemand ook écht begint te vertellen.

Wees overigens wel oprecht nieuwsgierig, want je lichaamstaal spreekt opnieuw boekdelen. Ga er dus maar vanuit dat die afdwalende gedachten en dat gefronste voorhoofd niet onopgemerkt blijven.

Zorg dat je actief, empathisch en onbevooroordeeld luistert.

3. Stel narratieve prikkelvragen

De verleiding is soms groot om subjectieve of gesloten vragen te stellen. Zeker als je als (content)marketeer al een verhaal in je hoofd hebt. Het probleem bij dit soort vragen is dat het afwijkende opvattingen ontmoedigt, terwijl die er misschien wel zijn.

Door gericht naar de specifieke emoties te vragen tijdens een concrete gebeurtenis, stimuleer je iemand om een persoonlijk verhaal te vertellen.

Denk aan narratieve prikkelvragen als:

  • Kun je een concrete situatie beschrijven waarvan je zegt: ‘wauw, dat hebben we goed aangepakt!’?
  • Neem mij nog eens mee naar een moment waarvan jij vindt dat we het als organisatie anders hadden moeten doen?

Oude storytelling-gewoontes

Deze en ook veel andere storylistening-technieken lijken simpel, maar het kan een flinke uitdaging zijn om ze effectief en resultaatgericht toe te passen. “Storytelling is een methode die niet draait om het leren van nieuwe skills, maar om het afleren van ‘oude’ gewoontes”, zegt Cor. En dat is nu eenmaal makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar marketingprofessionals die zich voor storylistening openstellen, profiteren volop. Ze krijgen niet alleen de kans hun bedrijf of organisatie op de kaart te zetten met echte (corporate) verhalen, maar ontdekken ook wat er speelt in de wandelgangen en bij het koffiezetapparaat. “En met die insights kun je echt aan de slag.”