Gebruik deze 3 modellen voor je ultieme contentstrategie
Sterke content valt of staat met een goed doordachte strategie. Besteed je urenlang aan het schrijven van blogs en social posts zonder enige richting en resultaat? Zonde! Stel een contentstrategie op voordat je met contentcreatie begint. Duik je even in de zoekmachine, dan kom je er al snel achter dat er een hoop verschillende contentstrategie-modellen bestaan. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, licht ik mijn drie favoriete modellen uit!
Het 6C-model
Het eerste contentmarketing-model dat ik in deze blog uitlicht, is het 6C-model van Patrick Petersen uit het Handboek Content Strategie. Dit model is een handige checklist die je richting geeft bij het creëren én verspreiden van je content. Het model onderscheidt de volgende zes pijlers:
- Contentcreatie
- Channels
- Crossmedia
- Curatie
- Community
- Comfort
1. Contentcreatie
De eerste stap is natuurlijk het creëren van content. Vaak wordt deze stap onderschat, terwijl het de kern vormt van dit model. Het creëren van content vergt veel tijd en energie, en is niet iets wat je er zomaar even bij doet. Schiet je zomaar content de wereld in, dan raak je daar kant noch wal mee. Zonde van je tijd!
De content moet gericht zijn op de doelgroep die je wilt bereiken. Welke tone-of-voice spreekt hen aan? Naar welk soort content zijn zij op zoek? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf in de eerste fase moet stellen, nog voordat je begint met schrijven.
Bovendien moet de content aan de eisen van het 3S-model voldoen:
- Snackable: kort en krachtig
- Shareable: makkelijk deelbaar
- Searchable: goed vindbaar
2. Channels
Met alleen ijzersterke content kom je er (helaas) niet. Je wil immers dat het bij de beoogde doelgroep terechtkomt, en dat gaat niet vanzelf! Bij stap 2 kijk je dan ook hoe je jouw content onder de aandacht van de doelgroep krijgt.
Op welke kanalen is jouw doelgroep actief? Op basis van deze informatie bepaal je welke kanalen je inzet om je content te promoten. Dit kunnen offline kanalen zijn, zoals televisie, krant en radio. Spreek je een jonge doelgroep aan? Dan gaat de voorkeur waarschijnlijk uit naar online kanalen, zoals Google, social media, e-mailmarketing en influencer marketing. Hierop kun je heel gericht je doelgroep benaderen.
3. Crossmedia
In de praktijk zullen maar weinig contentmarketeers kiezen om hun content via één kanaal te verspreiden. Vaak zetten zij verschillende kanalen in om de doelgroep te bereiken. Dit wordt ook wel crossmedia genoemd.
Leid bijvoorbeeld mensen via Facebook naar je website en vraag ze daar hun e-mailadres achter te laten bij het downloaden van een whitepaper of het inschrijven op de nieuwsbrief. Stuur ze vervolgens mails met gepersonaliseerde content. Zo laat je de kanalen elkaar versterken en begeleid je de bezoeker door de marketingfunnel, waardoor de kans op conversie groter is!
4. Curatie
Omdat het internet al vol staat met content, is het soms lastig om iets nieuws te bedenken. Bovendien kunnen contentspecialisten onmogelijk kennis hebben van alle vakgebieden. Daarom halen velen inspiratie en input uit externe bronnen. Dit noem je curatie. Zorg er wel voor dat je een nieuwe invalshoek bedenkt, zodat je toegevoegde waarde levert met jouw content.
5. Community
Een community op social media is onmisbaar. Een grote, trouwe online community kan je namelijk helpen bij het verspreiden van jouw content. Wanneer volgers op jouw social post reageren, zorgt dit er bijvoorbeeld voor dat het zich veel sneller verspreidt. Zo wordt het bereik van de post groter en komen steeds meer mensen met jouw content in aanraking.
Het is dus belangrijk om tijd te steken in het vergroten van jouw online community. Creëer aantrekkelijke, doelgroepgerichte content en maak ambassadeurs van je volgers.
6. Comfort
Last but not least: comfort. De content moet comfortabel zijn, wat onder andere inhoudt dat de website mobielvriendelijk moet zijn. De doelgroep moet de content op ieder apparaat gemakkelijk tot zich kunnen nemen. Pas het formaat van afbeeldingen bijvoorbeeld ook aan het soort device aan. Anno 2020 kun je nu eenmaal niet meer wegkomen met een website die traag laadt of niet compatibel is met mobiele apparaten.
Geef de gebruiker een aangename gebruikerservaring en vergroot de kans dat hij of zij nog eens terugkomt.
Het 3H-model
Blogs, social posts, whitepapers, video’s, infographics en ga zo maar door: er bestaan vele soorten content voor in je contentstrategie. Om structuur en richting te geven aan het soort content dat je uitstuurt, maakt het 3H-model onderscheid tussen drie verschillende soorten content.
- Hero-content
- Hub-content
- Hygiene-content
1. Hero-content
De absolute knaller van je content, dát is hero-content. Deze content heeft maar één doel: viral gaan. Hier steek je dan ook het meeste geld en de meeste tijd in. Deze soort content plaats je dan ook maar een enkele keer per jaar.
Je zet hero-content bijvoorbeeld in bij de promotie van een groot event of de lancering van een nieuw product. Bedrijven zetten deze content in om de naamsbekendheid en het bereik te vergroten, omdat deze content beter blijft hangen bij de doelgroep.
2. Hub-content
Hub-content heeft, in tegenstelling tot de hero-content, een vaste, terugkerende plek in je contentkalender. Dit kan bijvoorbeeld een wekelijkse blogpost of een terugkerende rubriek zijn. Het doel van deze vaste, terugkerende content is om de doelgroep te verbinden met jouw organisatie en een relatie op te bouwen. Laat daarom wat van je organisatie zien en geef ze een kijkje achter de schermen. Ga bijvoorbeeld wekelijks vloggen!
3. Hygiëne-content
De content die het vaakst terugkomt in jouw contentkalender, is hygiëne-content. Waar je hub-content wekelijks uitstuurt, verspreid je hygiëne-content vaak (bijna) dagelijks. Deze soort content heeft dan ook een heel ander doel. Waar je met hub-content probeert een relatie op te bouwen met je doelgroep, is hygiëne-content bedoeld om je bereik te vergroten. Dit doe je door laagdrempelige, vermakelijke content te delen, zoals:
- Tips
- Weetjes
- How-to-video’s
- Quizzen
See, Think, Do, Care-model
Het derde fijne model voor je contentstrategie is het See, Think, Do, Care-model van Google. Met dit model creëer je content op basis van de fase van de customer journey waarin de kandidaat zich bevindt. Komt je potentiële klant bijvoorbeeld pas net in aanraking met jouw organisatie, dan wil je hem andere content sturen dan wanneer hij op het punt staat om een aankoop te doen.
Google onderscheidt hierin de volgende fasen:
1. See
Deze fase is het begin van de klantenreis. Op dit moment is de potentiële klant nog niet van plan om een aankoop te doen. De content waarmee je hem of haar in aanraking brengt, is dus nog niet gericht op het overtuigen van de klant. Je toont nog niet je producten of diensten, maar je creëert top-of-mind awareness. Je vergroot je merkbekendheid, zodat potentiële klanten eerst aan jou denken, wanneer ze naar een bepaald product of een bepaalde dienst op zoek zijn.
Maar hoe creëer je top-of-mind awareness? Dit doe je door interessante, laagdrempelige content te delen onder jouw doelgroep. In deze fase bestaat jouw doelgroep uit personen die interesse hebben in jouw product of dienst, maar nog geen koopintentie hebben. Deze informatie leg je vast in een buyer persona, zodat je precies weet wie je wil bereiken en wáár je ze kunt bereiken.
Voorbeelden van content die je in deze fase verstuurt:
- Social posts
- Blogs
- Nieuwsbrieven
2. Think
Is de klant op de hoogte van jouw product of dienst? Dan is hij of zij in de Think-fase beland. De klant heeft nog niet per se de intentie om een aankoop te doen, maar zijn interesse is wel aangewakkerd.
In deze fase is de klant op zoek naar meer informatie over jouw product of dienst. Bovendien vergelijkt hij jouw aanbod met het aanbod van concurrenten. Zorg dus dat je hem in deze fase informatieve en overtuigende content stuurt. Laat de klant zien wat jij hem te bieden hebt en overtuig hem dat jij de beste oplossing voor zijn probleem biedt.
Voorbeelden van content die je in deze fase verstuurt:
- Whitepapers
- Cases
- Testimonials
- Informatieve landingspagina’s
3. Do
Het is zover! De klant is klaar om tot conversie over te gaan. In deze fase begeleid je de klant toe naar conversie. In de Do-fase is het dus ontzettend belangrijk dat jouw website gebruiksvriendelijk is. Je wil de drempel om tot conversie over te gaan immers zo laag mogelijk maken. Een website die traag laadt of onoverzichtelijk is, zal hier niet bij helpen.
Zorg er ook voor dat het conversieproces soepel verloopt en dat de klant niet eerst twintig handelingen hoeft te voltooien voordat hij de aankoop kan doen. Heeft de klant toch nog vragen? Zorg dan dat je goed bereikbaar bent, zodat je zijn of haar laatste twijfels snel weg kunt nemen.
Voorbeelden van content die je in deze fase verstuurt:
- Conversiegerichte landingspagina’s
- Productpagina’s
- Contactformulier
4. Care
De conversie is binnen! Toch is de klantenreis nog niet beëindigd. De Care-fase is de nazorgfase, waarin je van je klant een trouwe klant probeert te maken. Stuur hem of haar bijvoorbeeld een vragenlijst en vraag wat nog beter kan aan jouw dienstverlening. Zorg ook dat je de klant ‘warm houdt’, door regelmatig een nieuwsbrief te sturen. Zo blijf je top-of-mind bij de klant en vergroot je de kans dat hij in de toekomst nog eens bij jou converseert.
Voorbeelden van content die je in deze fase verstuurt:
- Vragenlijst
- Nieuwsbrief
Deze drie contentstrategie-modellen moeten je een eind op weg helpen bij het ontwikkelen van jouw eigen strategie. Hanteer jij één van deze modellen al binnen jouw content marketing, of gebruik jij een heel ander model? Laat het weten in de reacties!