How to

Adverteren op Facebook? Zo vind je in 3 stappen de juiste doelgroep

0

Waarom is Facebook zo’n sterk medium om op te adverteren? De soorten criteria waar je jouw doelgroep mee kunt bepalen, zijn er heel specifiek. Favoriete boek, soort educatie, eigenaar van een zaak, 2 weken geleden op reis geweest… Een goede titel of foto kan in verschillende soorten marketing effectief zijn. Maar zó specifiek jouw doelgroep kunnen bepalen, waarbij je enkel betaalt voor de mensen die een authentieke interesse hebben, uitgedrukt in jouw product of industrie, is nog nooit zo kosteneffectief geweest.

Een goed doelpubliek kan het verschil maken tussen €0.10 per klik of €1 per klik, met andere woorden tussen winst en verlies. In dit artikel ga ik je leren hoe je een goede doelgroep op Facebook kiest. De methodes die ik hieronder uitleg kunnen jou jaarlijks honderden tot duizenden euro’s besparen in advertentiekosten. Of je nu een zelfstandige, een start-up, een artiest of een groot bedrijf bent, de principes blijven hetzelfde. Dit artikel vertrekt vanuit honderden uren ervaring, experimenten en campagnes testen; en is dus niet tijdens een namiddag ergens tussen 2 cappuccino’s in een Starbucks uitgeschreven. 😉

Let’s go!

Hoe ga je te werk?

Dit onderdeel is creatief denken. Er bestaat geen vaste formule, maar ik kan je wel richtlijnen geven waarmee je betere beslissingen zult maken.

Als je jouw huiswerk goed hebt gedaan in mijn vorig artikel, dan zul je een beeld hebben van enkele mogelijke doelgroepen die een duidelijke interesse in jouw product of dienst hebben getoond. Bij het bepalen van mijn doelgroepen op Facebook voor een advertentie weet ik nooit op voorhand welke het juiste gaat zijn, dus ik brainstorm altijd meer dan nodig.

Stap 1: Verkenning

Voordat je jouw doelgroep gaat bepalen, wil ik dat je alle soorten mogelijkheden gaat onderzoeken die Facebook aanbiedt bij hun zoekcriteria.

Neem minstens 10 minuten tijd om door alle mogelijkheden door te bladeren. Verken alle interesses, gedrag en soorten demografieën. Ga door alle zoekcriteria en speel een beetje met wat mogelijk is. Dit is essentieel en een zaak die velen overslaan, ik vraag je om dit zeker te doen.

Doe alsof je je voorbereidt op een basketbalmatch. Je gaat toch ook niet het basketveld op en optimaal kunnen spelen wanneer je niet alle regels en technieken van het spel kent? Hoe meer je weet, hoe meer kans je hebt om te winnen.

facebook-brainstormStap 2: Brainstorm

Stel nu zo’n 3 a 5 doelgroepen op, gebaseerd op de zoekcriteria van Facebook. Dit is waar het onderzoek uit deel 1 van pas komt. Je gaat niet gokken, maar jouw doelgroepen baseren op wat je hebt geleerd.

Gebruik mogelijke trefwoorden die passen bij jouw product of dienst, en ga door je notities om te zien of er bepaalde woorden gezegd geweest zijn die je ook kunt instellen.

Bijvoorbeeld: voor een schoonheidsspecialiste zou ‘make-up’ logisch zijn. Ik heb samen met mijn klant haar klanten bestudeerd en we merkten een trend op waarbij een deel van haar klanten vaak over Herbalife spraken. Dus hebben we ook een doelgroep gemaakt rond ‘Herbalife’.

Dit zijn mogelijke doelgroepen voor een fitness-zaak bijvoorbeeld:

  • Plaats: Antwerpen
  • Leeftijd: 35 – 50
  • Geslacht: Vrouw
  • Taal: Nederlands
  • Interesse: Fitness & Wellness
  • Grootte Doelgroep: 26.000
  • Plaats: Antwerpen
  • Leeftijd: 50 – 65
  • Geslacht: Vrouw
  • Taal: Nederlands
  • Interesse: Sports & Outdoors
  • Grootte Doelgroep: 27.000

Speel met alle criteria die er zijn en stel zoveel mogelijk potentiële doelgroepen op.

Stap 3: Keuzes maken

Houd rekening met de grootte van jouw doelgroep. Een effectieve campagne die je even kunt laten lopen, bestaat meestal tussen 10.000 a 40.000 mensen. 10.000 gaat meestal 1 a 2 maanden mee. 40.000 kan tot 6 maanden of langer meegaan. Opgelet, dit is zo wanneer je de juiste doelgroep hebt gevonden. Maak je geen zorgen, daarom maken we er verschillende. Succes is onvermijdelijk als je alle mogelijkheden grondig test.

Tussen haakjes, ik geef je enkel richtlijnen, er bestaat geen vaste formule. Als jij een doelgroep hebt gevonden die uit 3.500 mensen bestaat en perfect jouw ideale klant aanspreekt, ga er dan voor!

Het bepalen van een doelgroep is een mix tussen intuïtie en analyse. Je zou jouw doelgroepen op voorhand theoretisch moeten kunnen afbakenen zonder dat we met Facebook gaan spelen. Maar zodra je deze invult op Facebook, ga je zien dat de geschatte grootte van de doelgroep niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid. Het is dus zoeken tussen de juiste balans, en testen.

groep-mensen-pijl-doelgroep

Mijn doelgroep is te groot, wat nu?

Ik stel voor om met jouw eerste advertentie niet voorbij een groep van 40.000 mensen te gaan. Als jouw doelgroep groter is, kun je groepen gaan opdelen in leeftijd en geslacht en later een specifieke tekst en foto voor deze groep bepalen.

Bijvoorbeeld:

  • Leeftijd: tussen 35 – 50
    Geslacht: vrouw
  • Leeftijd: tussen 50 – 65
    Geslacht: vrouw
  • Leeftijd: tussen 35 – 50
    Geslacht: man
  • Leeftijd: tussen 50 – 65
    Geslacht: man

Mijn doelgroep is te klein, wat nu?

Dit is vaak een probleem onder adverteerders. Als dit het geval is heb je enkele mogelijkheden.

  1. Je blijft simpelweg zoeken naar meerdere doelgroepen met de verschillende zoekcriteria. Dit was in 90% van de gevallen bijna altijd de oplossing voor mij.
  2. Terug naar deel 1 van deze artikelserie gaan en meer onderzoek doen naar bepaalde klantenprofielen waar je nog niet over had nagedacht.
  3. Je kunt nadenken over een complementair nieuw product dat je aan een groter publiek kunt aanbieden, en waarvan een deel later jouw eerste product zal kopen.

Maak nu een keuze tussen een doelgroep waarvan je denkt dat ze de meeste kans heeft op succes. Als je deze test en het lukt niet, geen probleem! Je kunt altijd teruggaan en een andere doelgroep testen. Blijf doelgroepen testen totdat je een goede respons hebt. Hoe je deze respons kunt analyseren, leg ik binnenkort uit.

Wat kun je nu doen om tot actie over te gaan?

Verken ten eerste de Facebook-zoekcriteria. Maak hierna 3 a 5 doelgroepen aan die groter zijn dan 10.000 mensen, maar niet groter dan 40.000 mensen. En kies er eentje uit.

Volgende week zal ik je vertellen hoe je een goede kop schrijft voor jouw Facebook-advertenties. Heb jij al geadverteerd op Facebook? Wat waren jouw resultaten?

Dit artikel is het tweede deel in een serie over adverteren via Facebook. Lees ook het eerste deel: ‘Adverteren op Facebook: zo leer je de taal van jouw klant‘.

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.