Een onvoldoende voor YouTube? Met deze 6 stappen kom je er wel
De grootste merken van Nederland hebben een superslecht YouTube-kanaal. De stand na een rondgang langs de 50 meest waardevolle merken: 42 zijn slecht of scoren een zeer mager zesje. Ongelooflijk, hè? Facebook en Twitter zijn meestal prima in orde, maar YouTube blijft achter. Terwijl het zo simpel is. Daarom: volg deze zes simpele stappen voor goede branded YouTube channel.
1. Wees direct herkenbaar met goede channel art
De header boven je YouTube-kanaal is je kans om een duidelijke belofte aan de kijker te doen of om uit te leggen waar je als merk voor staat. Misschien zet je wekelijks een video online? Dan kun je je uitzendschema op die manier communiceren. Gebruik in ieder geval dit handige template (.zip-bestand, met een .jpg en .psd) om te weten waar je tekst wel en niet kunt zetten. Zoals je kunt zien: je hebt niet veel ruimte voor tekst, dus prop de channel art niet vol.
2. Zorg voor een korte en krachtige channel trailer
Als je een YouTube-kanaal bezoekt, dan gaat er (als je je kanaal goed hebt ingesteld) meteen een video spelen. Dit is je channel trailer. Je eerste kans om de kijker mee te nemen in het verhaal dat je vertelt of zou willen vertellen. Zet hier een promo van hooguit een minuut neer. Kom snel ter zake, want kijkers zijn zo weg. Vertel ook dat kijkers zich kunnen abonneren op je kanaal. In het vervolg krijgen ze dan een melding als je een nieuwe video uploadt.
Zoals deze video van Volvo Trucks:
3. Maak het de kijker makkelijk met goede afspeellijsten
Los zand. Dat was mijn gedachte toen ik een groot deel van de YouTube-kanalen bekeek. Veel video’s, maar geen duidelijke afspeellijsten, terwijl er wel overkoepelende thema’s zijn. Begin al met die bij elkaar te zetten. Geef de afspeellijst een naam en beschrijf hem. Geef ook een heldere belofte af: ‘Bekijk deze afspeellijst om x te weten te komen’.
Bekijk de playlists van de Efteling bijvoorbeeld eens. Daar zitten goede titels en formats tussen.
4. Word scanbaar en herkenbaar met custom thumbnails
YouTube wordt veel als plaats gezien waar makkelijk video’s te uploaden zijn. Het embedden van video’s op de eigen website is dan zo gedaan. Maar voordat de video afspeelt, staat er een foto en dat is je kans om al een ‘beetje’ branding toe te passen.
Ik denk dat er ook wel een betere foto van Silvia is, Ziggo?
Dan ziet dit er al beter uit.
5. Word beter gevonden met duidelijke titels en beschrijvingen
Jammer genoeg ‘leest’ YouTube nog geen beeld en geluid uit. Wil je dat je video’s worden gevonden, moet je ze een titel en beschrijving meegeven. De titel spreekt voor zich: doe hetzelfde als dat je bij een tekst zou doen. Zorg er wel voor dat je de woorden waarop je door Google gevonden wilt worden, erin staan. Voor beschrijvingen gebruik ik altijd de volgende opzet:
- Twee regels over de video met op het einde een link naar de website voor meer informatie (in de eerste regel het liefst je SEO-woorden)
- Eén of twee regels over de afspeellijst waar de video in staat
- Belofte van het YouTube-kanaal
- Een link om te abonneren op het kanaal
- Links naar andere socialmedia-kanalen en de website
Kijk anders eens naar deze en deze videobeschrijvingen. Als het om tags gaat, probeer ik zo min mogelijk te doen. Ook weer de woorden waarop je gevonden zou willen worden.
6. Conversie door annotaties en YouTube Cards
Misschien heb je video’s die al een paar duizend keer zijn bekeken en nog steeds traffic hebben. Verwijs vanuit deze video’s eens door naar minder bekeken video’s. Het liefst natuurlijk naar video’s die de kijker ook interessant zou vinden. Zorg er ook voor dat je je YouTube-kanaal en website aan elkaar koppelt. Dan kun je namelijk vanuit de video naar de website linken. Hier lees je hoe je zo’n link maakt.
Laat je YouTube-kanaal er beter uitzien
Als je begint met het aanpakken van deze 6 punten, dan ziet je YouTube-kanaal er meteen een stuk beter uit. Bekijk anders deze voorbeelden van Efteling, Schiphol en Knorr ter inspiratie. Binnen een week kun je al veel voor elkaar krijgen!
Afbeelding intro met dank aan Fotolia.