Hoe verleid je consumenten nu al met de Apple Watch? 3 voorbeelden
In Nederland hebben we nu bijna drie maanden de mogelijkheid om een Apple Watch te kopen. Omdat Apple geen direct inzicht geeft in de verkoopcijfers van de Apple Watch, weten we niet precies hoeveel er (in Nederland) zijn verkocht. Door de introductie van Apple’s smartwatch is er eindelijk beweging te zien op de markt van smartwatches. Maar wat kun je met zo’n schermpje op postzegelformaat om de pols van jouw klant?
Het is nog steeds niet helemaal duidelijk welke kant we opgaan met de smartwatch. Zo ziet Google de smartwatch als autonoom apparaat, terwijl Apple het meer ziet als een accessoire voor je iPhone. Beiden is natuurlijk iets voor te zeggen. Zonder al te diep in te gaan op de verschillen tussen Google en Apple, hierbij drie voorbeelden wat het slimme horloge nu al kan betekenen in de customer journey en ervaringen in de retail.
1: bestellen & betalen
Je hebt Apple Pay en Google Wallet, maar beiden zijn nog niet grootschalig geadopteerd in de Benelux. Sterker nog, naast de VS en Engeland is Apple Pay nergens beschikbaar. Dit terwijl contactloos betalen met bijna dezelfde techniek functioneert, en steeds vaker in Nederlandse winkelstraten is terug te vinden. De grote banken in Nederland, zoals ING, hebben al Apple Watch Apps om je saldo te checken, maar we zullen nog even moeten wachten op Apple Pay.
Al kunnen we beter beginnen met het gebrek aan het inzetten van nieuwe digitale kanalen van de retail en de horeca in Nederland. Kleinere voorbeelden kunnen zeker genoemd worden, maar de app van McDonalds doet niet veel meer dan het tonen van winkelinformatie en kortingsbonnen. De alom bejubelde Appie van Albert Heijn maakt van je smartphone een zelfscanner, maar betalen via de smartphone met iDeal kan nog niet. Hierdoor is deze halve adoptie nog ver weg van het potentiële gemak dat het kan bieden.
Toch bewijzen de apps van zowel Starbucks als Chipotle, dat je ook zonder Apple Pay prima kunt bestellen en betalen met de smartwatch.
Toch bewijzen de apps van zowel Starbucks als Chipotle, dat je ook zonder Apple Pay prima kunt bestellen en betalen met de smartwatch.
Starbucks
Eind 2013 claimde Starbucks al dat 10 procent van alle betalingen in de VS met een smartphone werd gedaan.
Eind 2013 claimde Starbucks al dat 10 procent van alle betalingen in de VS met een smartphone werd gedaan.
En het klinkt ook een beetje als de winkel van de toekomst, je hoeft niet meer die ellendig lange rij te betreden en het is letterlijk naar binnen stappen en weer naar buiten – maar dan met koffie. In de app geef je aan hoe jij je koffie wenst: latte macchiato, magere melk, extra shot espresso en een scheutje karamel, en met een druk op de knop is die besteld én betaald in de dichtstbijzijnde Starbucks.
Hoe werkt het?
Eigenlijk is het een beetje het prepaid-model zoals we ook zien met de OV-chipkaart. Je zet eerst geld op je Starbucks-account en daarmee betaal je die Frappuccino’s. Geen Apple Pay nodig, en de klant start eigenlijk een soort koffie-spaarrekening bij jou met alle bijkomende voordelen. Zo heb je bijna verplichte loyaliteit vanuit je klanten en bouw je ook een potje met geld van hen op. Starbucks koppelt nu PayPal of een creditcard en laat je via die methoden opladen. Chipotle doet eigenlijk hetzelfde, maar dan met burrito’s.
Kan dit alleen in een winkel? Welnee. Uber doet niet anders. Hoe ideaal is het bestellen van een taxi met een druk op de pols? Sterker nog: stel je bestelt je koffie, je burrito en je Uber. Op het moment dat je de straat met beide zaken inloopt, kun je, bij wijze van spreken, binnen 5 minuten weer instappen in je taxi. Als dat geen efficiënte lunchpauze is?
2: communicatie met je klant
Met het oog op privacy vinden we het als consument nog niet heel leuk als onze telefoon direct gaat rinkelen als we de Bijenkorf inlopen, omdat daar iBeacons geplaatst zijn. Dit voelt nog een beetje eng en vreemd. Als je nu bijvoorbeeld kijkt naar Zara, dan zie je dat Zara de app alleen gebruikt om de nieuwe producten te delen. Waarbij ik me wel afvraag of het schermpje van de smartwatch daar groot genoeg voor is.
De tweede functie is dat je de status van je bestelling excellent kunt volgen vanaf je pols. Dat is wel erg handig. “Ah, m’n nieuwe broek is er, even snel oppikken: “navigeer naar de Kalverstraat!”. Of je pakt die Uber weer natuurlijk. Kun je ook gelijk een bakkie doen, die staat toch al voor je klaar.
3: location-aware dienstverlening
Google is met haar Maps-applicatie sterk aan het innoveren de laatste tijd. Zo stond ik afgelopen kerst in een enorme department store in New York en had ik navigatie binnen de winkel in Google Maps en dat werkte fantastisch. Ook in London en Berlijn kwam ik het recentelijk tegen. In Nederland zien we het al terug bij de grotere treinstations, musea en winkels.
Nu heeft niet geheel toevallig Google twee weken geleden een app voor de Apple Watch uitgebracht. Helaas biedt deze nog niet veel meer dan een tekstueel overzicht van een route, maar op Android Wear doet deze app al een stuk meer. Op de Apple Watch is het immers ook pas de eerste versie.
Drie mogelijkheden in één
Ik hoef niet eens uit te leggen hoe je deze drie voorbeelden kunt combineren en je klant kunt leiden door je winkel en zo je dienstverlening steeds verder kunt verbeteren. Moet dit per se in Google Maps? Welnee, Appie zou dit ook in haar eigen app kunnen doen.
De smartwatch heeft potentie, maar wanneer is het interessant?
Waar trek je de grens? Wanneer is de smartwatch commercieel interessant? De Appie app kwam in 2009, waar de iPhone vanaf half 2008 verkrijgbaar was. Dit was heel erg snel, maar gaan we dat ook meemaken met de smartwatch? Hoeveel Nederlanders moeten een smartwatch hebben, voordat je er op inzet? Wachten we tot de ‘early majority’ (Rogers), of benaderen we deze groepen als doelgroepen op zich, zoals Geoffrey Moore beschrijft in zijn boek ‘Crossing the Chasm’?
De inzet verschilt per organisatie
Ik denk persoonlijk dat het heel erg ligt aan de betreffende organisatie. Zo kan Appie misschien zich wat meer focussen op het thuisbezorgen van boodschappen en zo niet de boot missen. Ik kom liever helemaal niet in hun winkel en dat is, hoe paradoxaal het ook mag klinken, nog positief bedoeld ook.
Offline retail kan veel meer van dit soort digitale kanalen implementeren in haar beleid. Zeker bij het versterken van de omnichannel retail. De kansen die het biedt zijn hierboven al uitgelicht, en er is nog heel veel nieuws te bedenken. Starbucks, McDonalds, Media Markt, Bijenkorf en de NS kunnen allemaal makkelijk een smartwatch-app maken. Wij als smartwatch-bezitters zijn er helemaal klaar voor! We zijn alleen volgens mij nog niet met zoveel…