IT-recruiter, ben je blacklist-proof?
“Vrijdagmiddag 15:00 uur. Ik zit op het terras. Mijn telefoon gaat, een anonieme beller. Ik neem op. Het is die hardnekkige recruiter. Ik luister voor de vierde keer naar zijn verhaal, terwijl ik eerder al heb aangegeven dat ik op dit moment druk ben met mijn minor. Na opgehangen te hebben, besluit ik het nu echt te doen: ik ga hem toevoegen aan de blacklist.”
Dit scenario hoor ik vaak terug: studenten die bijna ‘gestalkt’ worden door recruiters. Vooral de IT-student is erg gewild en wordt bestookt met mooie praatjes, vaak op een opdringerige en agressieve manier. De frustratie bij deze IT-studenten is namelijk zo hoog, dat er op het web wel degelijk een zwarte lijst is ontstaan met bedrijven en recruiters. Zij zijn een interessante, zeer kritische doelgroep die je als uitgangspunt kunt nemen om ook studenten met andere profielen te benaderen en te verleiden voor functies binnen je organisatie.
In deze blog neem ik je mee in de wereld van de IT-student. Wat zijn de drijfveren van deze student? Hoe kun je het beste studenten benaderen en wat moet je absoluut niet doen? Hoe voorkom je als recruiter dat jij op de zwarte lijst terecht komt? Hoe val je als recruiter positief tussen al die andere recruiters die in dezelfde vijver vissen?
Snap je het wel?
De reden waarom de meeste organisaties of recruiters op deze lijst terecht komen, is simpelweg onbegrip. Deze recruiters begrijpen het gewoon niet. Een agressieve benadering werkt misschien bij klanten, maar bij IT-studenten werkt het averechts (ook daar heb ik mijn bedenkingen bij, maar dat is wellicht iets voor in een ander artikel). Het allergrootste irritatiepunt dat studenten aan mij terugkoppelen, is dat de recruiter niet dezelfde taal spreekt. Hiermee bedoel ik dat zij technische kennis missen over de inhoud van de functie. Een algemeen verhaal, een opsomming van de voorwaarden die bij de vacature horen, mooie klanten: dat wordt allemaal wel aangestipt. Maar als je doorvraagt met welke software er gewerkt wordt en welke updates er op de planning staan, blijft het stil. Je staat dan al 2-0 achter bij de student. Logisch dat je genomineerd wordt voor een plek op de blacklist. Wil je dit voorkomen? Dan moet je het volgende doen.
IT’ers zijn ook maar mensen
Zet wederzijds begrip voorop in je gesprek. Laat het bezinken. Dat betekent dus niet alleen interesse van jou in de student, maar ook andersom. Bied de IT-student een uitdagende functie, waarbij je alle ins en outs kent. Verdiep je goed in de functie en ga research doen bij je IT-afdeling. Verwijs voor technische vragen altijd naar iemand van de afdeling IT. IT-studenten zijn ook maar mensen en kiezen eerder bedrijven uit op inhoudelijke werkzaamheden, dan op een tof klantenportfolio. Als jij een student weet te overrompelen met een technisch inhoudelijk verhaal, dan zal hij of zij sneller geneigd zijn naar je te luisteren en onder de indruk zijn. Daag ze dus uit!
Passie voor IT
Om de IT-student echt volledig te begrijpen, moet je weten wat zijn drijfveren zijn. Kenmerkend voor de motivatie van IT-studenten is passie. Kies een benadering die passie respecteert. IT is meer dan alleen een vakgebied. Het is een hobby, een lifestyle. IT’er ben je 24/7: dus niet alleen op je werk. IT’ers zijn echt kenniszoekers en -delers. Online content over innovatieve projecten of sprekers wordt dagelijks afgestruind. Laat een gepassioneerde developer jullie succesverhalen delen in de vorm van een eigen college. Stiekem vinden we het fijn om onze successen te delen met anderen: de IT’er ook. Maak gebruik van deze passie en speel hier op in.
Do’s en don’ts
IT’ers zijn ‘luie’ werkzoekenden. Ze weten dat ze vrij gemakkelijk aan een nieuwe baan komen. Ze zijn als honing voor recruiter-bijen. Je weet dat je wordt uitgenodigd op een gesprek en dat een motivatiebrief niet eens nodig is. Hoe voorkom je teleurstelling aan beide kanten? Hieronder een aantal do’s die de IT-recruiter, naar mijn mening, altijd in acht moet nemen:
- Maak gebruik van LinkedIn. De meerderheid van de IT-studenten zit niet meer op Facebook of Twitter, maar op LinkedIn. Naast een cv kun je hier ook interesses en hobby’s vinden. Ook die kun je gebruiken in je benaderingsstrategie.
- Wees zelf aanwezig op online platforms. Blogs en social media als Github, Stack Overflow, Quora en Dribble worden goed bezocht door IT-studenten. Heb jij unieke kennis in huis? Laat het horen!
- Benader ze in hun vrije tijd. IT-studenten zijn vrij druk met school en werk. Zij hebben echt geen tijd wanneer je midden op de dag belt. Met onze achterban aan IT-studenten merk ik het ook: zij zijn het beste aan het einde van de middag te bereiken.
- Stuur een persoonlijke e-mail. Verander dus niet alleen een naam van een standaardmail die je hebt opgemaakt. E-mail blijft met stip op nummer 1 staan als het gaat om de beste benaderingsstrategie voor IT-studenten.
En dit moet je als IT-recruiter vooral niet doen:
- Bellen werkt niet. Niet op hun mobiel en helemaal niet op eventueel een bijbaan! IT-studenten ergeren zich wanneer ze telefonisch benaderd worden onder school- of werktijd.
- Algemene berichten schrikken af en belanden direct in de prullenbak. Een persoonlijke benadering werkt het best en zorgt voor langdurige relaties. IT-studenten hebben het vrij snel door als je alleen de aanhef verandert.
- InMail sturen. Ondanks het grootverbruik van LinkedIn, wordt InMail als hinderlijk ervaren;
- Dagelijks benaderen. De meeste IT-studenten zetten recruiters op de blacklist als ze dagelijks benaderd worden met functies die totaal geen match zijn.
- Gelijk over salaris beginnen. Ondanks dat salaris een driver is, moet de functie passend zijn. Het zijn geen geldwolven, hoor!
Kies er dus voor om getargete informatie te versturen met een persoonlijke touch en een passende benaderingsmethode. Verdiep je in de psychologie van de student, of het nu een IT’er is of niet. Hoe denkt en handelt hij? Kijk waar ze online vindbaar zijn en meng je daar inhoudelijk in. Grote kans dat je je naam niet meer terug zal vinden op de blacklist en jij de juiste profielen binnenhaalt.
Illustraties met dank aan Fotolia.