Op deze 5 manieren behaal je winst in de mobiele zoekresultaten
21 april 2015 werd de langverwachte mobile friendly-update van Google gelanceerd. De update die ervoor zorgde dat mobiele websites anders beoordeeld zouden worden, oftewel de update die ‘alles’ zou veranderen in mobile-land. Hoewel de impact vooraf groter was ingeschat, betekent dit niet dat er geen wijzigingen in de zoekresultaten van Google hebben plaatsgevonden. In dit artikel geef ik 5 tips waarmee je in de mobiele zoekresultaten winst kunt behalen.
Ondanks dat er nog geen ‘extreme’ verschillen zijn in de zoekresultaten, moet je nog steeds aandacht hebben voor mobile SEO. Juist nu moet je mobiele website geoptimaliseerd zijn voor de consument. Waarom?
Begrijp de behoefte van de klant
De gebruikers van Google gebruiken de zoekmachine steeds meer via de mobiele telefoon. Zoveel zelfs, dat het aantal verwachte mobiele zoekopdrachten de desktop-zoekopdrachten overstijgt. Begin mei berichtte Google al dat dit in een aantal landen het geval was. De toenemende interesse van Google in mobiele websites is daarom ook niet verrassend.
Google & customer journey
Consumenten gebruiken de mobiele telefoon voor het zoeken naar relevante informatie. Hierdoor is deze organische vindbaarheid, oftewel mobile SEO, een belangrijk onderdeel van de hedendaagse customer journey geworden.
Verandering customer journey
Het begrijpen en doorgronden van de customer journey is door de opkomst van multi-devices sterk veranderd. Het gebruik van tablets en smartphones is een dagelijkse bezigheid geworden voor de huidige consument, waarbij het verkrijgen van informatie en vergelijken van prijsinzichten een belangrijke graadmeter is. Doordat de techniek en het internet de laatste jaren zo’n vaart hebben genomen, zijn er smartphones en tablets die aan de behoefte van de consument (gebruikersgemak en snelheid) voldoen. Uiteindelijk gaat het niet alleen om de positie in de zoekresultaten van Google, maar vooral om de vraag: op welke device is de consument op zoek naar jou?
De technologische ontwikkelingen zullen ook de komende jaren alleen maar toenemen en met deze nieuwe mogelijkheden veranderen ook de consumentenbehoeften. Dit blijkt uit het onderzoek van McKinsey:
- Consumenten willen altijd en overal kunnen communiceren en interactie kunnen hebben met elkaar of met een merk. Bijvoorbeeld: contact leggen met een merk via Facebook of Twitter.
- Consumenten verwachten dat verschillende soorten informatie wordt samengevoegd tot op hun toegespitste, creatieve nieuwe data. Bijvoorbeeld veranderende weergave van de zoekresultaten (Knowledge graph) bij het zoeken naar vluchtinformatie of het weer in Nederland.
- Consumenten verwachten dat organisaties hen benaderen op zo’n manier die hun persoonlijke behoeften volledig stilt. Personalisatie van content. Bijvoorbeeld door aangeboden content af te stemmen op weersverwachting, zoekgeschiedenis of interesses.
- Consumenten verwachten dat interactie met een bedrijf of merk simpel kan en moet zijn. De reactietijd van webcare willen ze bijvoorbeeld beperkt zien tot 2,5 uur.
Om ervoor te zorgen dat je ook via de mobiele telefoon in Google gevonden wordt, is het belangrijk dat je niet achter de algoritmes van Google aanjaagt, maar dat je het consumentengedrag doorgrondt en onderzoekt hoe je dat in je voordeel kunt gebruiken. Google begrijpt immers steeds beter de zoekvraag, en wil een onvergetelijke ervaring creëren bij het zoeken en vinden van de relevante informatie. Ongeacht welke device je gebruikt.
Bereik je doelgroep via het juiste kanaal
Mobiele telefoons en tablets zijn tegenwoordig veel meer dan alleen een nieuw betaalkanaal, ze spelen een bepalende rol in de gehele customer journey, zoals onderstaande inzichten van Google aantonen.
Het veranderende zoekgedrag zorgt er daarnaast voor dat de customer journey op verschillende manieren en momenten kan beginnen: zo kan de interesse van een (potentiële) koper gewekt worden door een advertentie in een app, een gedeelde advertentie op social media, nieuwsbrief, zoekopdracht in Google of een gesprek in WhatsApp.
Mobile SEO: hoe werkt dat?
Om ervoor te zorgen dat je organische vindbaarheid op mobiel toeneemt, heb ik 5 tips opgesteld die je kunnen helpen:
1. Zorg voor een mobiele website!
Je kan niet zonder. De aanwezigheid van een mobiele website bepaalt mede het succes van de website in de mobiele zoekresultaten. Voordat je overhaast een mobiele website maakt of laat maken, bedenk dan goed welk type mobiele website voor Google wenselijk is. In het artikel van Eduard Blacquière & Sander Heilbron is meer informatie te vinden over de verschillende type mobiele websites, en welke afwegingen je hiervoor moet maken.
Responsive website
Als je nog geen mobiele website hebt, is het raadzaam deze zo snel mogelijk te maken. Google heeft aangegeven de voorkeur te geven aan een responsive website en heeft hiervoor de volgende argumenten:
- De content is makkelijk te delen via alle apparaten.
- Google hoeft maar één website te indexeren in plaats van twee (desktop en aparte mobiele site), om dan uit te zoeken welke mobiel is.
- Het risico op dezelfde content is aanzienlijk kleiner.
- Het gebruiksgemak voor bezoekers met smartphones is beter.
2. Content = king
Content blijft een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle mobiele website. Mobiele websitebezoekers hebben vaak een andere zoekvraag dan desktopbezoekers. Ze zoeken veelal op contactmogelijkheden (zie afbeelding) of zijn op zoek naar een bepaald product of dienst. Het verschil in zoekvraag betekent onder meer dat de content op de verschillende device’s moet aansluiten bij de verschillende wensen van de consument.
Onderzoek van NNGroup wijst uit dat informatie vanaf een mobiele telefoon moeilijker te begrijpen is dan tekst op de desktop. Dit gegeven helpt je bij het beoordelen welke informatie je wel of niet op de mobiele website wilt tonen. Daarnaast zijn er volgens Google nog steeds barrières voor het doen van aankopen via de smartphone:
3. Optimaliseer de laadtijd
Een snelle mobiele website draagt bij aan een positieve rating in de zoekresultaten van Google, maar heeft bovenal een positief effect op de gebruikerservaring van bezoekers. Om je hierbij te helpen, heeft Google de PageSpeed Insights tool ontwikkeld. Vul je website in en laat Google jouw mobiele website analyseren o snelheid. Zijn er zaken te verbeteren? Dan geeft Google deze duidelijk aan, zodat je hier direct mee aan de slag kunt.
4. Locatie, locatie, locatie
Een locatie kan grote invloed hebben op de online vindbaarheid van je site in Google. Vanuit de locatiepaling van mobiele telefoons laat Google de dichtstbijzijnde relevante zoekresultaten zien. Naast de locatie op een kaart en de website, wordt in veel gevallen ook het telefoonnummer getoond.
Lokale vermelding in Google
Om je bedrijf als locatie te vermelden in Google, moet je eerst kijken of je bedrijf al vermeld staat in Google. Zoja, dan kun je het account na verificatie gaan beheren. Is dat niet het geval, maak dan een nieuwe Google+-bedrijfspagina aan. Vul je Google+-bedrijfspagina zo volledig mogelijk in, zodat Google alle informatie kan gebruiken bij het tonen van jouw bedrijf in de zoekresultaten.
5. Veelgemaakte fouten bij de techniek
Op technisch vlak is er nog veel winst te behalen. Houd rekening met de onderstaande veelgemaakte fouten:
- Geblokkeerde JavaScript-, CCS- en afbeeldingsbestanden: zorg ervoor dat de Googlebot jouw Javascript-, CCS- en afbeeldingsbestanden kan lezen (crawlen).
- Niet-afspeelbare inhoud: zorg ervoor dat alle bestandstypes kunnen worden afgespeeld op mobiele apparaten.
- Onjuiste omleidingen: als je gebruik maakt van een mobiele website met afzonderlijke url’s, moet de gebruiker doorgeleid worden naar de mobiele pagina van de website.
- 404-meldingen uitsluitend voor mobiel verkeer: zorg ervoor dat mobiele gebruikers niet terecht komen op pagina’s die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele bezoekers.
- Niet-relevante crosslinks: als je een aparte mobiele website hebt waarbij je gebruik maakt van afzonderlijke url’s, moeten er links aanwezig zijn naar de desktop-site en andersom.
Kortom: kom in actie!
Organische vindbaarheid is tegenwoordig meer dan alleen gevonden worden via de desktop. Sinds de opkomst en doorontwikkeling van mobiele telefoons heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar mobile devices, waaronder smartphones. Google ziet deze verschuiving ook en speelt hierop in door mobiele website sinds een paar manden beter te waarderen. Ik geef je graag nog een paar tips mee:
- Doorgrond de customer journey van je klant
- Stel jezelf de vraag: op welk device is mijn (potentiële) klant te vinden en moet ik aanwezig zijn?
- Bouw of optimaliseer een mobiele website
- Wees kritisch op je eigen (mobiele) website
- Pas de content op je mobiele website aan naar de behoefte van je klant
Illustratie intro met dank aan Fotolia.