Het bestaat nog: deze 5 topmerken zijn niet actief op Twitter
Het is echt waar: anno 2015 zijn er nog steeds grote internationale merken die niet actief zijn op Twitter in Nederland. De meeste merken hebben naast hun internationale account, al wel een Nederlandse accountnaam gereserveerd, maar nog geen manier gevonden om deze te gebruiken. Ik was verbaasd, maar ze bestaan dus echt!
Ik kan begrijpen dat merken ervoor kiezen een ander platform, zoals Facebook, in te zetten voor een stukje webcare; hiervoor is Twitter met 140 karakters als maximum niet ideaal. Maar merken die helemaal niets op Twitter plaatsen? Zelfs geen marketingactiviteiten?
Nu hoor ik je vragen, welke merken zijn er dan niet actief op Twitter in Nederland? Komt-ie!
- McDonald’s Nederland
- Apple’s App Store Nederland
- Gillette Nederland
- Max Factor Nederland
- Duracell Nederland
McDonald’s
Dit is de meest opvallende afwezige op Twitter in Nederland. Internationaal is McDonald’s goed bezet, het hoofdaccount heeft 2,8 miljoen volgers en McDonald’s Brazilië bijvoorbeeld 200.000 volgers. McDonald’s Nederland heeft een account, maar hier is nog geen bericht op geplaatst en in de bio staat dat McDonald’s Nederland alleen te bereiken is via Facebook. Het vreemde is dat sommige vestigingen van McDonald’s, zoals Leiden, wel een Twitteraccount hebben en hier actief op zijn.
Ik ben van mening dat het een gemiste kans is voor McDonald’s om niet de mening van de klanten te horen op Twitter, waar het veelal gaat om snelle en korte vragen, klachten of opmerkingen. De gemiste kans om nieuwe producten te promoten, bepaalde (win)acties te plaatsen en nieuws te delen vind ik nog groter! De grootste concurrent van McDonald’s, Burger King, maakt ook in Nederland zeer actief gebruik van Twitter. Burger King gebruikt dit platform om producten te promoten, acties te houden en zelfs om mensen te werven voor een baan bij de fastfoodketen.
Het is zonde dat een groot merk als McDonald’s haar activiteiten op Twitter niet specifieker inzet. Hopelijk zal McDonald’s in de toekomst ook gebruik gaan maken van Twitter in Nederland. Naast een platformstrategie op Facebook, zou een platformstrategie op Twitter niet misstaan.
Apple’s App Store
Er is geen officieel account van Apple’s App Store in Nederland te vinden op Twitter, internationaal natuurlijk wel. Jammer, omdat hier in mijn optiek een hele grote markt is die hiermee geholpen zou zijn. Het gebeurt heel vaak dat ik op mijn Twitter- of Facebook-tijdlijn vragen voorbij zie komen over producten en apps van Apple. Uiteindelijk krijgen mensen wel antwoord op hun vragen, maar dit is van familie, vrienden of Apple-liefhebbers. Helaas helpt Apple hun klanten hier dus geen stap verder mee. Voor marketingactiviteiten is het voor Apple’s App Store natuurlijk niet echt nodig om een Twitteraccount te starten. Het mag wel, maar aan fans geen gebrek bij Apple.
Gillette, Max Factor en Duracell
Dit zijn de andere drie merken die in de top 5 staan van merken die niet actief gebruik maken van Twitter. Het opvallende aan deze drie merken is dat ze allemaal vallen onder Procter&Gamble (P&G). Niet alleen de hierboven genoemde merken zijn in Nederland niet actief op Twitter, maar dit geldt voor alle merken van P&G. De drie hierboven genoemde merken zijn in mijn optiek de meest opvallende en grootste merken qua naamsbekendheid.
Wel internationaal
Voor al deze merken geldt dat zij, net als McDonald’s en Apple’s App Store, een internationaal account hebben. Gillette heeft wel een account, maar daar staat bij dat het alleen wordt gebruikt om te volgen. Zij volgen zelf welgeteld één account. Max Factor heeft ditzelfde staan bij haar account en volgt geen enkel account. Daarnaast vermeldt Max Factor een klantenservicenummer, dus als iemand een vraag heeft over het product wordt verwacht dat er telefonisch contact opgenomen wordt met Max Factor zelf. Helaas maken zij geen gebruik van de snelle mogelijkheid om mensen te helpen via Twitter.
Duracell tot slot, heeft niet eens een Nederlands Twitteraccount.
Waarom aanwezig zijn op Twitter
Het is spijtig dat zulke grote merken, waar veel mensen in Nederland gebruik van maken, niet te bereiken of te volgen zijn voor het publiek op Twitter. Waarom? Ik heb het voor je op een rijtje gezet:
- Twitter is de ideale plek om vragen, problemen en klachten van klanten (snel) te signaleren.
- Een actief account stelt klanten in de gelegenheid direct feedback te geven over producten en diensten. Dit geeft waardevolle inzichten.
- Door een engaged fanbase op te bouwen, slim te targetten en advertising in te zetten kunnen nieuwe of bestaande producten effectief gepromoot worden.
- Gebruik maken van kortingen en winacties die via Twitter worden verspreid zorgen voor een betere klanttevredenheid en meer fans/volgers.
- Twitter is de perfecte plek om nieuwe werknemers te signaleren en te werven voor huidige of toekomstige functies.
- Twitter is daarnaast steeds beter uitgerust voor het gericht delen van (korte) video’s, denk aan beauty-tips voor Max Factor, de lekkerste Sundae voor McDonalds en Duracell heeft ook vast iets moois op de plank liggen.
Deze redenen zijn op zichzelf natuurlijk al voldoende om direct actief te starten met het gebruik van Twitter. Het is echter niet alleen voor het merk zelf een groot gemis: voor de klant is het simpelweg een tekort aan service. Als een klant de moeite neemt een klacht in te dienen, maar ook om positieve feedback op een product te geven moet dit toch direct kunnen via Twitter? Facebook is namelijk niet het enige platform waarop Nederland actief is. Merken zijn hun klanten bijna verplicht om bereikbaar te zijn via het 140 karakters tellende medium.
Hopelijk is dit een wake-up call voor zowel de uitgelichte merken als andere grote merken om Twitter binnen Nederland actiever als platform te gaan gebruiken.
Foto intro met dank aan Fotolia