Innovatie

Zo maken Beacons ons leven een stukje makkelijker: 7 voorbeelden

0

Nieuwe, innovatieve technologieën kunnen tot felle discussies leiden, nog vóór de toepassing op de markt is. Niemand had de behoefte om altijd bereikbaar te zijn met een mobiele telefoon en het gebruik van een Google Glass zou levensgevaarlijk zijn tijdens het autorijden. Hetzelfde is nu aan de gang met Beacons.


Mensen kunnen zich bij een smartphone of slimme bril iets voorstellen, maar bij het concept Beacon is dat lastiger. Men weet over het algemeen niet meer dan dat het iets draadloos is dat ervoor zorgt dat je smartphone wordt herkend en zichtbaar is voor anderen, waardoor je op basis van privégegevens aanbiedingen ontvangt. De waarheid is dat Beacons vaststellen waar we zijn als we ons in een gebouw bevinden. De applicatie providers van smartphones weten al waar we zijn en wat we doen als we buiten zijn.

Nu verwacht Forrester Research inderdaad dat Beacons een grote rol zullen gaan spelen in de retail, maar laat ik hier eens wat situaties schetsen die duidelijk maken hoe deze technologie op een nuttige manier gebruikt kan worden. Als je nadenkt over de diverse mogelijkheden waarop de technologie is in te zetten, dan krijg je een gevoel voor het revolutionaire van deze innovatie.

Accepteer cookies

Toepassing van Beacons in verschillende markten

Een grote universiteit is zeer geïnteresseerd in het gebruik van Beacons. Elk jaar beginnen daar 8000 nieuwe studenten aan hun opleiding. Ze zoeken hun weg tussen de verschillende gebouwen van de onderwijsinstelling én proberen de juiste collegezaal te vinden. Door in een app het collegerooster te combineren met geo-tracking (met Beacons), kunnen studenten op individueel niveau naar de goede plek geloodst worden.

Ook grote vliegvelden zouden een dergelijke app kunnen aanbieden. Op basis van je vluchtschema vind je bij het overstappen de weg van Gate B47 naar D81 – gate-wijzigingen worden daarbij automatisch verwerkt. In de Verenigde Staten werkt Portland Airport al met deze technologie.

Of denk aan mensen die meerdere specialisten en afdelingen moeten bezoeken in een groot ziekenhuis. Een app op de smartphone toont, dankzij de Beacons en Wi-Fi, de weg. Ook zou een zorgverlener in de (psychiatrische) zorg met zijn smartphone een deur kunnen openen die voor anderen gesloten blijft. Hetzelfde geldt voor een hotelgast die zo zijn kamerdeur opent.

Met een gepersonaliseerd programma wezen we onze eventbezoekers de weg naar verschillende zalen.

Supporters in een voetbalstadion kunnen dankzij Beacons hun eten en drinken bestellen en op hun zitplaats laten bezorgen. Ondertussen bekijken ze op hun smartphone de herhaling van dat geweldige doelpunt. Daar bovenop biedt de app informatie over hoe druk het bij de dichtstbijzijnde toiletten is en hoe lang de rij is bij de snackbar. Oh ja, hun smartphone heeft hen dan al eerder toegang tot het stadion verschaft.

Laatst organiseerden we zelf een groot partnerevent. Bij het inschrijven konden onze bezoekers een app downloaden die hen hun geheel gepersonaliseerde programma bood, en steeds de weg wees naar de verschillende zalen. Ook hier konden wijzigingen in een programma en de routes naar de verschillende sessies heel organisch doorgegeven worden.

Beacons tonen vrije werk-, parkeer of zitplekken

smartphone-arrowsHet kan nog mooier, en daarvoor gaan we terug naar de universiteit waarover ik hierboven schreef. Iedereen die gestudeerd heeft weet hoe lastig het is om een studeerplek te vinden in een universiteitsbibliotheek tijdens tentamenweken. Door in de bibliotheek te peilen hoeveel laptops en tablets connectie hebben met het internet, kan een app in een dashboard aangeven of er veel (groen), weinig (oranje), of geen (rood) studieplekken vrij zijn.

Bij al deze toepassingen kunnen push-meldingen actief worden ingezet. Denk aan een notificatie die een student laat weten dat het tentamen in een andere collegezaal plaats vindt, die meldt dat er nu wél voldoende werkplekken vrij zijn, of die een vertraagde vlucht doorgeeft zodat de reiziger weet dat hij zich niet hoeft te haasten bij het overstappen. Als je even praktisch nadenkt, kun je zo meerdere locaties verzinnen waar dit van toepassing kan zijn. Denk aan lege plaatsen in een parkeergarage of een treincoupé waar je met het hele gezin in dezelfde rij kunt zitten.

Maar ook voor deze meldingen geldt, net als het gebruik in een winkel, dat de gebruiker toestemming moet geven. Zonder die toestemming ontvangt hij of zij geen push-berichten, en ook geen retail-aanbiedingen waarop hij niet zit te wachten. Hiermee kan hij zelf bepalen in welke mate hij privégegevens deelt. De keuze is dan ook aan de gebruiker.