Destinatiemarketing: zo maak je ambassadeurs van je reizigers
Vroeger werden op de SSRotterdam al foto’s van Nederlandse bestemmingen getoond. Dit om de opvarenden op de plaats van bestemming, New York, goede verhalen over Nederland te kunnen vertellen. Ook diende het om mensen in New York aan te moedigen een bezoek te brengen aan ons kikkerlandje. Echte destinatiemarketing!
Destinatiemarketing drijft op de aanbevelingen van mensen in je omgeving en medereizigers. Een ‘destination brand’ wordt dus vooral sociaal gebouwd: adverteren werkt volgens Isabel Mosk van Think! niet meer en is vaak inwisselbaar.
Isabel noemt Kim van Velzen en Gijsbregt Brouwer (beide ook Social Media Week-sprekers, later deze dag) als voorbeeld van echte ambassadeurs van de stad Rotterdam. Zij delen online foto’s en ervaringen van hun favoriete stad, simpelweg omdat ze er trots op zijn. Het bewijs dat aanbevelingen van peers werkt, wordt geleverd door deze cijfers:
- 42 procent van de Facebook-gebruikers deelt reisverhalen.
- 70 procent doet dat terwijl hij of zij nog onderweg is.
- 52 procent zegt dat Facebook-vrienden hen geïnspireerd hebben om een vakantie te boeken naar een bepaalde bestemming.
Manage de bestemming
Het gaat volgens Isabel alleen niet zozeer om marketing, als wel om management van de bestemmingen (en verwachtingen):
- Zo is Vulcan in Canada als toeristische trekpleister op de kaart gezet door zichzelf te linken aan de planeet Vulcan uit Star Trek.
- IJsland managet juist de bezoekersverwachtingen door aan te geven dat het land niet voor álle toeristen even geschikt is als bestemming,
- De Britse stad Bristol traint haar taxichauffeurs om vriendelijk en behulpzaam te zijn voor de toeristen die vanaf het vliegveld worden opgepikt.
- Eindhoven richt zich in haar profilering (‘slechts’) op drie dingen: design, tech en science. De stad combineert en ondersteunt (alleen) initiatieven in die hoek.
Dat is geen marketing van de bestemming, maar juist management van de bestemming – waardoor het een trekpleister wordt. Toon aan dat wat je belooft ook waar is. Of beter nog; overtref de verwachtingen!
Overtreffende trap
Dat propageert ook Kim van Velzen, die samen met Anne-Marie Delfgaauw door gastvrij bitterballen uit te delen, zijn presentatie over hospitality als social marketinstrategie opent. Zijn motto: hospitality is het onvoorwaardelijk vervullen van de behoefte en de zorg voor een gast, ongeacht de kosten. Kom je klantbelofte na en overtref deze. Laat het geen holle frase en belofte zijn. Je creëert daarmee een beleving, een memorabele herinnering en een verhaal dat doorverteld wordt. Laat mensen voelen, dat vergeten ze namelijk nooit meer.
Door gasten te helpen om hun (positieve) verhaal over jouw gastvrijheid te delen (maak jezelf makkelijk vindbaar op social media en moedig gasten aan hun ervaringen te delen), maak je online zichtbaar hoe klanten over jouw merk of bedrijf denken. Dan is het wel handig als je het gasten ook makkelijk maakt om te delen – één van de redenen voor Eindhoven om wifi aan te bieden in de stad.
Stimuleren
Datzelfde geldt eigenlijk voor destinatiemarketing. Ook medewerkers, beïnvloeders (media of travel bloggers), inwoners, de industrie en (voormalige) bezoekers kun -of moet je zelfs- stimuleren content te delen over jouw product of bestemming. Beloon mensen die al uit zichzelf verhalen en content delen, door ze via social media een dankberichtje te sturen. Of zoals British Columbia (Canada) deed: roep op om eigen content in te sturen over een locatie en maak daar een promotiefilmpje van twee minuten van. Reken maar dat al die mensen die daaraan bijgedragen hebben, het verder verspreiden. Yoghurt Barn vraagt volgens Kim ook niet voor niks haar klanten hun eigen creatie of bestelling via social media te delen.
Content, content, content
Creeër (unieke) content die je kunt hergebruiken, terwijl je een real-time campagne voert: bied travelbloggers een unieke persoonlijke home away from home-ervaring (de Australische Queensland-campagne #room753), zet ze in een busje en laat hen de inwoners dingen aanbevelen om te zien of te doen (de #unmapped-campagne van New South Wales in Australie) of vraag een internationaal bekende mode-ontwerper om fashion-bloggers uit te nodigen voor een unieke, niet-merk-gestuurde shoppingervaring in modestad Antwerpen.
Het resultaat is unieke (herbruikbare) content en bewustwording van de bestemming, en met een beetje mazzel een aantal ‘brand ambassadors for life‘.
Passie en match
Maar Isabel tipt wel: zorg dat je bloggers uitnodigt die echt een overlap hebben met wat jij te vertellen hebt, dus een gedeelde passie hebben. Want zoals één van de aanwezigen terecht opmerkt: je leest een interview of redactioneel artikel in een magazine en een paar pagina’s verder staat er heel toevallig een advertentie van die bestemming. Niet heel erg geloofwaardig. Als je bloggers zoekt die met passie en oprechtheid enthousiast zijn over het product of de bestemming, beklijft de content van de blogger bij zijn of haar achterban beter. Hun bereik is daarbij minder belangrijk dan invloed.
Foto intro met dank aan Fotolia.