Facebook is niet dood: 5 redenen
Er is de laatste tijd veel commotie rond het sociale netwerk Facebook. De groei zou stagneren en het vertrouwen in Facebook zou afnemen. Maar is dat echt zo?
Zomaar wat quotes uit online artikelen:
- ’In five to eight years Facebook is going to disappear in the way that Yahoo has disappeared’ – Eric Jackson on the CNBC show Squawk on the Street;
- Op Emerce werd een artikel gepubliceerd met de titel ’Facebook is nu echt voor je ouders‘
- En op Emerce stond ook: ’Sinds de teleurstellende beursintroductie neemt de kritiek op het sociale netwerk echter van alle kanten toe. Tijd voor een reality check: wat kan Facebook doen voor jou?’
Voor mijn gevoel zoomt deze kritiek te veel in op de commerciële kant van Facebook en niet op het sociale netwerk zoals het eigenlijk bedoeld is. Hieronder vijf redenen waarom de kritiek op Facebook wat mij betreft ongegrond is.
1. Check de feiten
In Nederland kent Facebook nu 7,5 miljoen gebruikers waarvan er vijf miljoen dagelijks (!) actief zijn. Al in 2011 daalde de wereldwijde groei in het aantal gebruikers . In plaats van de gebruikelijke twintig miljoen groeide het netwerk met ‘nog maar’ elf miljoen. We moeten niet vergeten dat dit nog steeds het grootst groeiende sociale netwerk ter wereld is en er logischerwijs sprake is van een verzadiging van de markt. Het netwerk kan niet blijven groeien met hetzelfde percentage.
2. Plaats het in perspectief
Facebook heeft wereldwijd 600 miljoen actieve gebruikers. Twitter heeft er ongeveer 56 miljoen en Foursquare 7,5 miljoen. Marketeers voorspellen dat de groei van Facebook verder zal afnemen en dat Twitter juist zal toenemen. Echter, deze cijfers zijn vooral gebaseerd op de Verenigde Staten. In Brazilië is bijvoorbeeld wel degelijk een sterke groei te zien voor Facebook.
In Nederland zien we ook hier nog steeds een groei in het aantal gebruikers over de hele breedte, dus niet alleen onder de oudere gebruikers. De grootste groep bevindt zich in de leeftijdscategorie 25-34 en dus niet per se de ‘ouders’-groep, zoals we dat wel zagen gebeuren met Hyves.
3. Kansen voor Facebook-integratie met het web
Hoe vaak log je in op een site met Facebook-link? En hoe vaak zie je een vorm van Facebook-integratie op een website? Facebook is echt een onderdeel van het DNA van het web geworden. Uit de cijfers blijkt dat 24,7 procent van de top 10.000 websites een vorm van Facebook-integratie heeft. Dit zal niet zomaar verdwijnen, zeker als er geen alternatief is. Je wilt toch blijven inloggen met je Facebook-gegevens.
4. Nieuwe ontwikkelingen
Facebook staat niet stil, en beseft zelf ook dat het netwerk mee moet evolueren met het web en zijn gebruikers. Facebook rolt daarom een aantal nieuwe functies uit die het net weer wat aantrekkelijker maakt. Zo wordt het platform ‘multi-device proof’, dus toegankelijker voor verschillende mobiele apparaten, en sluit de weergave op verschillende apparaten meer op elkaar aan.
Op tablet, mobiel en desktop krijgt de site dezelfde ‘look & feel’. Daarnaast bepaalt de gebruiker in zijn eigen nieuwsoverzicht wat hij wel en niet te zien krijgt, bijvoorbeeld alleen updates van vrienden of alleen de foto-stream. Er komt sowieso meer aandacht voor visuele aspecten: foto’s worden groter uitgelicht en coverfoto’s krijgen een prominentere rol.
5. Schakel tussen online en offline
Om het platform interessant te houden is Facebook druk bezig met het ontwikkelen van een zoekmachine-algoritme waarmee je gelijkgestemde gebruikers kunt vinden. Dit zorgt voor een mooie integratie van je dagelijkse activiteiten en offline en online updates op Facebook. Zo kan je zoeken naar gebruikers in jouw woonplaats die ook van fietsen houden bijvoorbeeld.
Op het web geldt, net als in de natuur, dat wie zich het best aanpast aan veranderingen, de grootste kans op overleven heeft. We moeten niet vergeten dat er 4.619 mensen werken bij Facebook, die er alles aan zullen doen om het netwerk zo interessant en vernieuwend mogelijk te houden.
We moeten dus stoppen met het napraten van grote Amerikaanse blogs en ons realiseren dat Facebook echt niet opeens zal verdwijnen.