How to, Verdieping

Werk aan je entertainmentfactor & win het gevecht om online aandacht

0

Al jaren hou ik me bezig met informatiemarketing. Ik leer ondernemers het vak internetmarketing en dat doe ik aan de hand van blogs, online video’s, live uitzendingen (webinars), het uitbrengen van e-books (pdf), online audio, userflows en schema’s (afbeeldingen).

Ik heb eigenlijk alle media wel gebruikt en het is altijd bijzonder om te zien dat verschillende media ook verschillende uitwerkingen hebben op de ontvanger. De een leest liever een artikel of boek en de ander kijkt liever een video. Sowieso is het dus al raadzaam om je marketingboodschap multi- of crossmediaal te maken.

Veranderingen in online video

Video was met name een krachtig middel om je boodschap echt goed en uitgebreid over te brengen en dat is nog steeds zo, maar de tijden zijn wel veranderd. Onze aandachtsspanne is namelijk ontzettend achteruit gehold.

Daar waar je in 2007 nog gerust een informatieve video van een uur online kon zetten, krijg je tegenwoordig al feedback (lees: kritiek) wanneer je niet binnen 2 minuten to the point komt in je videoboodschap. Ik besefte me enige tijd geleden het volgende: het internet groeit elke dag, de tijd blijft gelijk, maar onze aandacht gaat achteruit

Onze aandacht in het ecosysteem van afleidingen

In het ecosysteem van afleidingen – wat het internet is geworden – is het dus ook moeilijker geworden om de aandacht van een bezoeker te grijpen en (nog belangrijker) om die aandacht vast te houden. Dat kun je zien als een nadeel en het bijltje er bij neergooien, maar je kunt het ook zien als een kans. Wanneer jij namelijk wel in staat bent om de aandacht te grijpen en je concurrent niet, dan wordt het ineens heel interessant.

De ‘entertainmentfactor’

Er wordt gezegd dat we in een kenniseeuw leven, omdat het internet ons binnen enkele muisklikken alle informatie biedt die we nodig hebben. Ik heb echter het idee dat we meer in een entertainmenteeuw leven. Het is ook de entertainmentfactor op het internet die ons blijft boeien en waar we naar zoeken. Je kunt alleen op YouTube al het verschil in aantal views zien tussen informatieve video’s en entertainmentvideo’s. Mensen zijn verveeld.

computer boredErgens is het misschien zelfs een belediging naar de revolutionaire techniek die wij het internet noemen, dat we het meer gebruiken om video’s van grappige katten te bekijken, dan om onszelf bij te scholen met alle waarde die er te vinden is. Maar dat geheel terzijde.

Emotie: terugkerende bezoekers & virale effecten

Wanneer je je dit beseft, dan zul je ook beseffen dat het zaak is om een entertainmentfactor in je business te verwerken. Zeker wanneer je veel informatie deelt. Je zult een emotie los moeten maken bij je bezoekers, als je echt wilt blijven hangen. Zorg ervoor dat bezoekers naar je terug willen komen. Sterke emoties, die zorgen voor terugkerende bezoekers en ook virale effecten, zijn bijvoorbeeld humor, angst, empathie, ontroering, blijdschap en in zekere zin ook inspiratie, al is dat misschien geen emotie.

Entertainment combineren met informatie via webinars

Wat voor mij altijd goed gewerkt heeft als entertainmentfactor, is het doen van webinars (live uitzendingen). Dat kunnen lezingen zijn, maar met name vraag- & antwoordwebinars werkten voor mij – zeker in de beginfase van mijn website – erg goed.

Ik liet m’n bezoekers simpelweg hun vragen stellen op mijn blog (mooie user generated content). Vervolgens ging ik voor de webcam zitten om live alle binnengekomen vragen te beantwoorden (oplezen en antwoorden). Tussendoor gaf ik prijzen weg (vaak boeken of tickets naar seminars) en beloonde ik iedereen die een vraag stelde of het webinar deelde op sociale media. Ik vroeg bezoekers ook om hun eigen tips te plaatsen wanneer ze die wilden delen. Al met al een hele gezellige boel dus.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Soms werden er meer dan 300 vragen/reacties geplaatst voor een uitzending. Ik zat dan rustig een uurtje of drie voor de webcam. Dat klinkt als een hele vreemde bezigheid voor een ondernemer, maar mijn overtuiging is deze:

Extreme marketing zorgt voor extreme resultaten

Er zijn maar weinig ondernemers die het lef hebben om hun marketing zo persoonlijk, benaderbaar en “gezellig” maken. Zeker in het Nederlandse maaiveld, waar nog wel eens flink gehakt wordt wanneer je iets ongewoons doet, moet je het wel aandurven om je zo kwetsbaar te positioneren.

Veel ondernemers vrezen dat ze met dergelijke acties een karikatuur van zichzelf maken of een soort internetclown worden, maar mijn ervaring is dat dit juist de activiteiten zijn die mensen leuk en waardevol vinden. Hiermee voeg je echt een entertainmentfactor toe aan je business en onderscheid je jezelf op het internet.

Ik denk dat met name persoonlijke marketing de komende tijd het verschil gaat maken in online business. Coolblue is daar bijvoorbeeld ontzettend goed mee bezig. Zij begrijpen het entertainmentprincipe als geen ander. Op het moment van schrijven zie ik dit bijvoorbeeld op Facebook voorbij komen:

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Erg toepasselijk voor dit onderwerp. Heel Coolblue is eigenlijk één grote speeltuin van entertainment en lol in ondernemerschap. Zowel hun kantoor als hun webwinkels zitten vol met grapjes en hun eigen stijl van communiceren. Alleen hun algemene voorwaarden op de website zijn al een genot om te lezen (en bij hoeveel andere websites is dat het geval?).

Interviews als entertainmentfactor

Toen ik me een tijdje geleden besefte dat ik eigenlijk nog meer een entertainmentfactor in mijn business nodig had, ben ik begonnen met het afnemen van zogenaamde business interviews. Ik dacht dat mensen op den duur wel zat zouden worden van de vele video’s met mijn monotone kraakstem en tegelijkertijd de eenzijdigheid van mijn informatie. Kan ik me heel goed voorstellen. Ik wilde dus enerzijds entertainment, maar anderzijds ook een bepaalde diversiteit en objectiviteit toevoegen aan mijn website en dat kun je perfect doen met interviews. Door andere experts, specialisten of ervaringsdeskundigen in jouw vakgebied te interviewen bereik je al deze dingen.

Ik interviewde succesvolle en inspirerende ondernemers/persoonlijkheden zoals Boris Veldhuijzen van Zanten, Yme Bosma, Joost de Valk, Jochem Uytdehaage, Maasbert Schouten en recentelijk Pieter Zwart van Cooblue. Het is ongelooflijk hoeveel er uit deze interviews is gekomen, denk alleen al aan:

Een schat aan waarde

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Marketing begint met waarde geven. De interviews duren allemaal zo’n 30 tot 60 minuten. Dat lijkt heel erg lang voor een online video, en dat is het ook, maar het is verbazend om te zien hoeveel mensen dit helemaal uitkijken.

Dat komt wellicht door de entertainmentwaarde van een gesprek tussen 2 mensen. Het is heel ontspannen luisteren maar toch grijpt elke wisseling van het beeld even opnieuw je aandacht. Veel kijkers ‘verzamelen’de interviews zelfs in hun favorieten en willen ze allemaal zien.

Extra bezoekers als leuke bijkomstigheid

Naast waarde en entertainment hebben deze interviews zelfs ook een wervende functie, ze leveren me namelijk bezoekers op. Wanneer je één van de bovenstaande zes namen intypt in Google zul je zien dat mijn interview op de eerste pagina naar voren komt. Bij vijf van de zes is dit het geval. Dat levert me natuurlijk ook een hoop extra bezoekers op. Het werkt helemaal goed als rich snippet met video thumbnail:

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Ik zie dat overigens als win-win situatie voor mij en de geïnterviewde. Bezoekers komen op mijn website uit maar wel bij een video die helemaal in het teken van de geïnterviewde staat. Het gaat in de video dus niet om mij.

Meer vormen van entertainment in je business?

Bovenstaande twee vormen (webinars en interviews) zijn mijn favoriete vormen van entertainment bieden aan mijn bezoekers, maar er zijn natuurlijk talloze manieren om hier iets mee te doen. Denk aan:

  1. Prijsvragen voor je bezoekers
  2. Verlotingen / wedstrijden waarbij men stemmen moet scoren
  3. Inzendacties (zoals foto/video inzenden door bezoekers)
  4. Productlanceringen en acties (met aftellers en het hele circus eromheen)
  5. Feestjes ter ere van nieuwe websites, producten of diensten
  6. Kaartjes sturen na contact op de klantenservice
  7. Klantendagen en evenementen
  8. Enzovoorts (vul me gerust aan in een reactie op dit artikel)

De autoriteitsfactor op het internet

Het laatste wat ik hieraan wil toevoegen, is dat je naast een entertainmentfactor ook moet kijken naar een zogenaamde autoriteitsfactor. Wanneer mensen jou of je website als een autoriteit in de markt zien, wordt het vele malen makkelijker ondernemen en zul je ook meer voldoening uit je business halen.

Door het zogenaamde informatietijdperk ben je al snel geneigd te denken dat de markt voor informatie verzadigd is. En wie betaalt er nu nog voor informatie? Het tegendeel is echter waar. Het zijn namelijk juist de informatiemarketeers zoals trainers, sprekers, coaches, consultants, auteurs en bloggers die vandaag de dag een prachtige business via het internet opbouwen. Dat komt omdat we op het internet (juist door de hoeveelheid informatie) door de bomen het bos niet meer zien.

We verdrinken in informatie, maar hunkeren naar wijsheid. We zoeken op het internet juist naar ervaringsdeskundigen en niet zozeer naar informatie uit het boekje. Als ondernemer lever je daarom niet zozeer alleen informatie maar meer een ‘toegevoegde waarde op die informatie’ en dat is waarvoor men bij je komt. En die toegevoegde waarde kan dus ook het losmaken van een emotie zijn.