M-commerce: kans of doodvonnis voor retail?
Het is overduidelijk dat er met de komst van smartphones en tablets een nieuwe commerciële markt is ontstaan: shoppen via een mobiel device. Daarmee ontstaat automatisch de vraag: wat is de impact voor het retaillandschap? Kun je als retailer mobiel shoppen nog negeren of teken je dan je doodvonnis?
Potentie m-commerce
Thuiswinkel.org en Blauw Research kwamen in oktober dit jaar uit met een onderzoeksrapport over mobile commerce, met als titel: ‘Verdubbeling aantal mobiele kopers binnen een jaar!’ Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, verwacht dat M-commerce de komende jaren een hoge vlucht zal nemen. “Het ‘gewone’ internet gaf al heel veel voordelen aan consumenten. Met mobiel internet lijken de mogelijkheden op dit moment vrijwel onbeperkt. Consumenten zijn nu ‘always on’. Dit is uiteraard een enorme kans voor webwinkels en leidt weer tot nieuwe innovaties. Denk aan de mogelijkheid om via QR-codes producten te bestellen op stations, vanaf bushokjes en op andere creatieve manieren. Je ziet hier steeds meer voorbeelden van verschijnen.”
Uit het M-commerce-onderzoek komt naar voren dat in de eerste helft van 2012 maar liefst 1,5 miljoen consumenten een product of dienst op internet met een mobiel apparaat bestelden. In de eerst helft van 2011 waren dit er nog maar 740.000.
Een aantal belangrijke ‘insights’
De sterkst vertegenwoordigde markten zijn mobiele apps en mobiele software, in deze natuurlijk geen verrassende uitkomst. Muziek en downloads staan op de tweede plaats in de top 5 van mobiele segmenten (12%). Wat interessant is, is dat mobiel kopen zich steeds minder beperkt tot de kleine bestellingen. Kleding en schoenen (10%), tickets (9%) en boeken, tijdschriften, kranten (9%) worden meer en meer met smartphone of tablet aangeschaft (10%).
Mannen vs. Vrouwen
Uit een onderzoek van het Amerikaanse research bureau USamp blijkt dat er meer mannen (45%) dan vrouwen (34%) mobiel shoppen. Een kwart van de mannen en 15% van de vrouwen doet dit terwijl ze aan het werk zijn. Op de tweede plaats staat shoppen vanuit de wachtkamer.
“We recognize that mobile consumerism is on the rise, and it’s important for companies to learn where, why, and how their audiences are making their buying decisions,” aldus Matt Dusig, oprichter en CEO van uSamp.
Steeds meer webwinkeliers zien de potentie van M-commerce in en maken hier ten volle gebruik van.
Bol.com: maandelijks 1 miljoen mobiele bezoekers
Bol.com zag sinds het begin van dit jaar het aandeel klanten dat winkelt via zijn mobiele telefoon bijna verdubbelen tot 7,9% van alle winkelbezoeken. De online retailer geeft aan dat er maandelijks meer dan 1 miljoen bezoekers via smartphones binnenkomen.
“De mobiele telefoon is tegenwoordig steeds meer een wezenlijk onderdeel van ons dagelijks leven, ook om te winkelen. Het wordt voor een groeiend aantal klanten dé plek waar zij zich oriënteren en een bestelling plaatsen,” aldus Michel Schaeffer, marketing directeur bij bol.com.
eBay gaat de strijd aan met fysieke winkel
De grootste nachtmerrie van Amerikaanse retailers lijkt werkelijkheid te worden met de vernieuwde bezorgfunctie van eBay. In San Francisco kunnen consumenten producten van eBay’s retailpartners nu binnen één uur laten thuisbezorgen. Daarmee wordt één van de grootste voordelen van fysieke retail, het direct beschikken over een product, uit handen genomen.
eBay wil shoppen via mobiele telefoons en tablets op deze manier nog aantrekkelijker maken. De afgelopen twee jaar is het aantal dollars dat jaarlijks via smartphones en tablets verhandeld wordt op eBay vervijfvoudigd van 2 naar 10 miljard. Inmiddels wordt elke seconde voor meer dan 2.100 dollar via mobiele telefoons en tablets gekocht. Elke halve minuut wordt er wel via een mobiele telefoon een handtas besteld.
De veilingsite zet de aanval tegen fysieke winkels nog verder in door met een applicatie op de markt te komen, die het mogelijk maakt om aan de hand van een scan van een kledingstuk uit een etalage een afbeelding te maken van hoe het product eruit ziet als een consument het draagt. Als de consument het kledingstuk wil aanschaffen, hoeft hij niet meer in de winkel af te rekenen, maar kan het direct via eBay besteld worden (Bron: Fashion United 11 okt 2012). Volgens het bedrijf is dit nog maar een voorproefje van wat er in de toekomst nog meer mogelijk zal zijn.
Betekent mobiel shoppen einde van traditionele retail?
Het verleden heeft al bewezen dat het internet de ondergang is geworden voor veel traditionele organisaties, die niet snel genoeg omschakelden naar een online strategie. Printuitgevers, drukkerijen, reisorganisaties, boekhandels, elektronicazaken, schoenwinkels, kledingzaken, apotheken en uitzendbureaus, allemaal zagen ze een groot gedeelte van hun omzet langzaamaan verdwijnen naar online concurrenten.
Jelle Verzijden, mede-eigenaar van het internetbureau Webverzorgers geeft aan dat de mogelijkheid om via handhelds te shoppen al langere tijd bestaat, maar dat met de komst van sneller internet en smartphones met ‘grote’ schermen het in no-time echt explosieve groeiproporties heeft aangenomen. “Het aantal aanvragen voor een mobiel platform is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Steeds meer klanten willen naast een e-commerce site ook een m-commerce site. De grootste fout die je bij m-commerce kunt maken is denken vanuit een traditionele webshop.”
Het tekenen van een doodvonnis is op dit moment wellicht nog wat voorbarig, maar het is wel duidelijk dat de ‘mobiele’ sneltrein niet meer stopt. Ik zou bijna zeggen: stap in of blijf achter op het perron, met de wetenschap dat een ander snel genoeg je plek zal innemen. Wil je als retailer je bestaansrecht blijven waarborgen, dan is het ontwikkelen van een mobiele strategie absoluut noodzakelijk. De grootste uitdagingen hierbij zijn vooral de snel veranderende technische ontwikkelingen, het in evenwicht brengen van alle klantcontactmomenten en het begrijpen van individuele aankooppatronen. In mijn volgende artikel zal ik dieper op ingaan.