Inspiratie

Creatieve branding met Service Design voor mobiel

0

Onderhand weet ik wat branding is. Dit artikel gaat over het ontwikkelen van een mobiele add-on voor het versterken van je merk. Waar moeten we op letten bij de ontwikkeling van deze add-ons, hoe plaatsen we ze in de context en hoe ziet het ‘web’ er tegenwoordig uit?

Vorige week hebben we de module ‘Strategie en branding’ afgerond. Vijf weken bomvol lezingen, workshops en opdrachten rondom dit onderwerp. Deze week zijn we gestart met een nieuwe module. De komende zes weken staan in het teken van User Experience en Interaction Design. Hoewel de module over strategie en branding voorbij is, merk ik dat de onderwerpen die werden behandeld ook in mijn nieuwe module weer terugkomen. In dit artikel behandel ik de laatste lezing die werd gegeven in het kader van strategie en branding.

Een applicatie als servicedesign

Dit artikel gaat over de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld een applicatie als Service Design. Service Design kan gezien worden als een onderdeel van branding. Een voorbeeld is de Volvo-applicatie Volvo on Call. De toegevoegde waarde is niet heel groot voor het autorijden zelf, maar het is net datgene waarin dit automerk zich onderscheidt van de rest. En hoe vaak ik het nu ook al genoemd heb, het blijft een voorbeeld naar mijn hart: Runkeeper van Nike. Ook dit is een ultiem voorbeeld van branding. Door het aanbieden van een gratis applicatie, die ook nog eens goed is, ontwikkelt men een hogere attitude ten opzichte van je merk en kopen ze wellicht meer producten.

Accepteer cookies

Strategy: thinking digital & mobile

De titel van de lezing luidde: Strategy: thinking digital & mobile. Spreker was Marek Wolski, momenteel werkzaam als accountplanner bij Mobiento. Mobiento is een creative mobile agency that does more than just mobile. En dit is iets dat terugkomt in zijn lezing. De content is vooral gericht op mobiel, maar kan ook op andere platformen worden toegepast. Een eerste definitie die van dichterbij bekeken moet worden, is de definitie van het woord strategie, wat verstaan we hieronder? Volgens Wolski is een strategie een onderbouwd plan om een probleem op te lossen of om voordeel op te doen van een mogelijkheid of gebeurtenis.

‘We moeten iets met digitaal’

Tegenwoordig heeft iedereen het over digitaal. Hoeveel bedrijven roepen wel niet dat ze iets moeten doen met Facebook, Twitter, YouTube, Instagram of een mobiele applicatie. Dit is allemaal wel leuk en aardig, maar deze bedrijven weten vaak niet wát ze nu hiermee moeten doen. In deze tijd focussen we veel te veel op het digitale aspect, of het technische. Maar is het niet veel belangrijker dat we dingen mentaal beter aanvoelen, dat we de perceptie beter maken dan dat we ze technisch beter maken?

De realiteit staat gelijk aan de perceptie. Hoe kom je erachter wat de perceptie is? Inderdaad door het te maken, door het uit te voeren. Iets waar ik zelf heel erg voor pleit, is om het gewoon te doen en niet alles te overdenken tot er niets meer van overblijft. Natuurlijk moeten we een idee niet ‘kapot’ denken maar een beetje hersenwerk is wel vereist. Hierbij maakt Marek Wolski een onderscheid in 4 elementen die van elkaar afhankelijk zijn. Deze elementen zijn: de context van de consument, de communicatie, het kanaal en de techniek. Wanneer het gaat om de context van de consument dan gaat het om verveling, urgentie en repetitie. Belangrijke opmerking hierbij is dat alle drie plaatsvinden op dit moment, in het nu dus. Mensen hebben voortdurend een smartphone of laptop in hun handen waarmee ze constant online zijn. Het tweede element is de communicatie. Hierbij gaat het om de perceptie die je wilt veranderen en hoe je dit gaat aanpakken. Het derde element is het kanaal. Wat is de rol van het kanaal en hoe zorgt het voor een connectie tussen de communicatie en de ervaring. Het vierde element is de techniek. Bij de techniek komt eigenlijk een probleem kijken, namelijk een luxeprobleem. Alles is namelijk mogelijk.

Een add-on voor een merk

In het voorlaatste gedeelte van de lezing gaat het over hoe mobiel kan functioneren als een extensie voor een product of service. Een merk biedt een product of service aan en hiervoor is marketing nodig. Door het maken van creatieve, innovatieve services kan een merk beter worden en zich onderscheiden van andere merken. Denk hierbij aan de eerder genoemde Runkeeper van Nike. Een service als deze is dus ontzettend goed voor je branding, maar er zijn meer voordelen. Denk aan de data die je krijgt. Bij Runkeeper kun je bijvoorbeeld invullen op welke schoenen van Nike je rent. Mensen kopen door een service als deze meer producten die gerelateerd zijn aan je merk. Tenslotte is het ontzettend goed voor je CRM.

Hieronder een voorbeeld van de digitale winkels in Zuid-Korea.

–Video niet meer beschikbaar–

There is only one web

Het laatste gedeelte van de presentatie ging over het feit dat er maar één web is. Dit is iets waar ik zelf nog nooit zo over had nagedacht maar ik vind dat Wolski hier helemaal gelijk in heeft. In deze tijd is iedereen bijna overal en bijna altijd online. Natuurlijk is dit informatie die je zelf had kunnen bedenken, maar iets doen met deze informatie is een tweede. Op dit moment gebruikt 90% sequentieel meerdere schermen / apparaten om een taak te volbrengen. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een nieuw appartement en begint hiermee thuis achter je iMac. Wanneer je thuis vertrekt, vervolg je je zoektocht op je smartphone. Op dit moment schakelt 98% tussen verschillende apparaten op dezelfde dag. Dit is iets wat ik uit eigen ervaring kan bevestigen en ik ben ervan overtuigd dat veel lezers deze ervaring delen. Mobiele gebruikers doen van alles en nog wat dat gebruikers op een computer ook doen. Mits het op een gebruiksvriendelijke manier gepresenteerd is. Wolski hamerde er dan ook echt op om te focussen op wat voor dienst je wilt aanbieden aan je klant en hoe je dit het best toegankelijk kunt maken voor de verschillende platformen.

Uiteindelijk stuurde Wolski ons naar huis met 4 tips:

  • Richt je op de impact
  • Gebruik je hersens, maar schakel op tijd over in productie
  • Maak perceptie realiteit
  • Start met de context en niet met de apparaten

Als ik kijk naar de eerste lezing en de laatste (die ik zojuist heb besproken) is er een groot verschil qua inhoud. Eerst werd uitgelegd wat branding nu precies is en hoe je dit aan kunt pakken. In de laatste lezingen werd er meer specifiek ingegaan op verschillende manieren van branding. Voor mij was dit een zeer leerzame module en veel dingen die ik geleerd heb, pas ik nu al toe op mijn freelance-opdrachten of op nieuwe projecten op school.

Teaser

Op dit moment zit ik midden in een workshop over Service Design. Gisteren gingen we op zoek naar een probleem en moesten we hiervoor een oplossing bedenken. Op dit moment zijn we prototypes aan het uitwerken voor dat probleem en deze gaan we vanmiddag in de stad testen. Het gaafste van alles: ik heb mijn laptop nog geen één keer aangeraakt. Het voelt alsof ik terug ben in de werkplaats van Product Design aan ArtEZ. We maken laptops en smartphones van karton en tekenen de verschillende schermen op papier. Op deze manier kunnen we op een eenvoudige manier de impact en de usability testen. Een uitgebreid verslag over deze workshop komt volgende week.

Lees ook de andere artikelen uit de Serie IAD.