Innovatie

Cocreatie moet binnen organisatie gedragen worden [case Cornetto Soft]

0

Afgelopen woensdag vond de Frismakers’ expertsessie “In dialoog met klant en partner” plaats. De Cornetto Soft case stond centraal: een innovatie die in 2003 tot stand is gekomen uit een samenwerking tussen HEMA en Unilever. In de presentatie kwamen vooral interne belemmeringen naar voren: gebrek aan draagvlak binnen de organisatie, een verstoorde relatie tussen beide partijen en een wirwar aan regels. Verder was er ruimte voor de 9 deelnemers om onderling ervaringen en kennis uit te wisselen. De Cornetto Soft zelf schitterde op deze warme middag helaas door afwezigheid.

Cornetto Soft

De softijsautomaat van Cornetto Soft werd in 2003 gelanceerd binnen de HEMA. De match tussen beide partijen was een logische, aldus Joop Egmond (Inmens Groeien, voormalig Unilever) en Andreas Oerlemans (Goed in Food, voormalig HEMA).  HEMA zocht een A-merk voor het softijsaanbod in de winkel om de verkoop een boost te geven en om een efficiënter en beter product te kunnen bieden. Unilever zocht een goed werkend distributiekanaal voor Cornetto Soft en vond deze bij de HEMA. De match was gemaakt: Andreas en Joop werkte hun ideeën samen uit en beide partijen investeerden een gelijkwaardig bedrag. De concepten en de marketing werden verder ontwikkeled en 9 maanden later konden HEMA-klanten van de eerste Cornetto Soft genieten.

Samenwerking onder druk

Tot zover een succesverhaal! Het vervolgtraject was een rompslomp aan onderhandelingen en papierwerk, mede omdat Joop Unilever verliet. Andreas kreeg te maken met steeds nieuwe partners binnen Unilever die hij moest leren kennen en waar hij steeds opnieuw mee in onderhandeling moest. Niet elk detail van de samenwerking was van tevoren vastgelegd, wat zorgde voor veel frictie en wantrouwen. De focus op het product en de consument was weg en verschoof naar het proces en de kleine lettertjes. Hierdoor verliep de verdere samenwerking stroef en raakte de relatie verstoord. Dit verhaal toont weer eens aan dat bij gebrek aan eenheid en vertrouwen samenwerkingsverbanden gedoemd zijn stuk te lopen. Belangrijk hierbij zijn de vier peilers voor dialoog: ‘contact’, ‘hechting’, ‘intimiteit’ en ‘eenheid’.

Kennisdeling

De sessie vervolgde met een één-op-één gesprek tussen deelnemers, die door facilitator Arend-Jan aan elkaar gekoppeld werden. Samen bespraken we onze uitdagingen om op die manier van elkaar te leren. Deelnemers kwamen tot inzichten als: “niet bij stilgestaan, maar wellicht hebben we niet het juiste kanaal gekozen om een dialoog aan te gaan met onze eindgebruiker” en “wij geloven zo in het doel, maar staan hierdoor niet altijd stil bij waarom onze doelgroep zélf eigenlijk naar onze community zou willen komen”. Na een reflectie op de leermomenten werd de avond afgesloten met een lekker hapje en drankje.

Deze sessie was mijn eerste kennismaking met Frismakers: een platform voor managers en professionals, die bezig zijn met vernieuwing en innovatievraagstukken. Ik vind het concept leuk en de expert-sessie was interessant, maar ik vond er niet de diepgang en actualiteit in terug die ik had verwacht. Deelname is mogelijk vanaf 350,- euro en betaalde lidmaatschap is gebruikelijk, iets wat Frismakers (bewust) niet voor iedereen even toegankelijk maakt.