Joomla! 2.5: de kracht van content én community management
Joomla! is na WordPress het meest gebruikte open source Content Management Systeem in de wereld. Joomla! ontstond in 2005 en maakte een groeispurt door naar pakweg 30 miljoen installaties. Afgelopen weekend waren de Joomla!Dagen in Zeist, waarbij de ontwikkelstrategie en de nieuwste mogelijkheden centraal stonden. Het was ook een ideaal moment om te netwerken of websiteproblemen voor te leggen. Een samenvatting.
Een ontwikkelstrategie die tempo maakt
Sinds vorig jaar is de ontwikkelstrategie veranderd en is er elke twee jaar een nieuwe grote release gepland. Zo werd Joomla! 2.5 in februari gelanceerd en is het december 2013 al weer end of life. Waarom kiest Joomla! deze weg en wat betekent het voor ontwikkelaars en opdrachtgevers? Het is misschien niet realistisch in tijden van een snel veranderende techniek, maar een klant wordt namelijk niet blij van een vooruitzicht van updates en migraties. Voor hem betekent dat gedoe en extra onkosten.
Andrea Tarr, nauw betrokken bij het Joomlaproject, bevestigde tijdens de dagen dat na de 3.5 release wordt bekeken of het tempo niet te hoog ligt. De ondersteuning van Joomla! 1.5 zou deze maand stoppen, maar wordt verlengd tot september. Een overzicht vind je in onderstaande infographic. Klik erop voor een vergroting.
Juist de trage ontwikkeling van nieuwe versies was voor het Joomla!project de reden om van feature based naar time based over te gaan. In het verleden werd soms nog maanden gesleuteld aan de laatste 5% van de nieuwe functies. Nu worden er doorlopend functies toegevoegd of verbeterd en hebben ontwikkelaars meer houvast aan de tijdsplanning. Het is de bedoeling dat de veranderstappen kleiner worden. Een grote release betekent dan niet altijd een hoofdpijnmigratie.
Nieuw in Joomla!
Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de nieuwe Joomla! 2.5 ten opzichte van de 1.5-versie?
- Meer moduleposities voor het plaatsen van tekst en tekstkaders in je website zodat je veel meer vrijheid hebt in je vormgeving. Je kunt ook begin- en eindtijden instellen voor modules.
- Met Template stijlen kun je variëren op een enkele template en deze per menu-onderdeel toewijzen. Ook template overrides zijn mogelijk. Daarnaast kun je gestandaardiseerde layouts toewijzen, bijvoorbeeld voor blogs en nieuwsberichten.
- Een nieuwe zoekcomponent voor de backend: Slim zoeken (met automatische aanvulling van zoektermen zoals in Google)
- Standaard is nu de mogelijkheid ingebouwd voor een uitgebreid toegangs- en rechtenbeheer voor gebruikersgroepen
- Voor meertaligheid was voorheen een extensie nodig, maar dat gebeurt nu vanuit de basis met talenpakketten. Meertaligheid is daarmee een integraal onderdeel van je beheer.
- Multi-database support: ondersteuning van andere databases dan MySQL
- Een vereenvoudigd installeren van extensies en updates vanuit de beheeromgeving. Updates worden automatisch gemeld en kunnen met een druk op de knop worden binnengehaald.
De kracht van de community
Vorig jaar was er nog veel aandacht voor Molajo en Nooku. Rondom die Joomla! distributies was het nu stil. De toepassingen lijken te specifiek en gaan hun eigen weg. De Joomla! Community is een krachtige constante en wereldwijd stevig verankerd. Vanuit de gedachte dat meer mensen meer weten dan een zijn er (naast online fora) in Nederland en België tientallen gebruikersgroepen voor ondersteuning en kennisdeling.
De Joomla!Dagen bogen op de inbreng van sponsors en inzet van vrijwilligers. Voor een klein bedrag krijgt de bezoeker een strak georganiseerd programma met aandacht voor het CMS, nieuwe features en extensies, zoekmachine- en websiteoptimalisatie, CSS, klantpsychologie en nog veel meer. Het ligt ver af van het idee dat Joomla! alleen is voor de knutselende zelfstandige. Dat wordt ook bevestigd door de 3.000 overheidswebsites die op het CMS draaien.
Er is ruimte voor humor, zoals de bijna traditionele singalong op zondagochtend, over Joomla! 5. Die versie is er volgens het huidige schema al in 2016. Een speciale infographic visualiseert de groei van de Joomla!Dagen, maar ook de wijn- en bierconsumptie.
Paul Orwig, voorzitter van Open Source Matters, lichtte in alle ernst toe dat de race tegen WordPress niet centraal staat, maar de bekendheid van de kwaliteiten van het CMS. Daarom wordt er gedacht aan een certificeringsprogramma en een educatief programma voor het hoger onderwijs. Multi-site beheer, mobiele toepassingen en vooral de gebruikservaring van de Admin interface zijn speerpunten voor versie 3.0. Verwacht in september.