How to, Verdieping

Online video’s: 6 tips om het aantal views te verhogen

0

Onderzoek heeft het aangetoond: productvideo’s kunnen een sterke conversieboost zijn voor je webshop. Maar online video is ook een uitstekend medium om ingewikkelde diensten of producten ‘makkelijk’ te maken. In plaats van een saaie site met veel lappen tekst, is een begrijpelijke video vaak veel effectiever. Maar hoe zorg je ervoor dat je bezoekers de video’s op je website ook daadwerkelijk bekijken? In dit artikel 6 tips om de grootst mogelijke impact uit je video’s te halen.

Het belang van video’s

Eerst nog even een korte toelichting op de inleiding, waarom video’s zo belangrijk kunnen zijn:

  • Productpagina’s met video’s hebben een hogere conversie dan dezelfde pagina’s met alleen statische foto’s (dit heeft Treepodia bevestigd door middel van A/B testen bij haar klanten in de fashion industrie, zie onderstaand figuur).

Bezoekers die productvideo’s hadden bekeken converteerden 2 keer zo goed als degenen die de video’s niet zagen. Voor bepaalde categorieën lag dit percentage zelfs nog hoger. Bron: Treepodia

  • Video’s kunnen het aantal geretourneerde artikelen verkleinen. Het aanbieden van video’s waarin mensen het product dragen/gebruiken kan namelijk teleurstelling bij ontvangst, en daarmee retourstukken, voorkomen.

Asos.com laat zien hoe de kledingstukken eruit zien als zij gedragen worden

  • Een video brengt niet alleen -letterlijk en figuurlijk- leven op de site, maar maakt het ook een stuk persoonlijker. Dat zorgt voor meer vertrouwen.

Tips om het kijkpercentage te verhogen

Goed nieuws natuurlijk, maar hoe zorg je ervoor dat je bezoekers de video’s ook daadwerkelijk bekijken?

1. Plaats, waar mogelijk, de video boven de paginavouw

Het plaatsen van een video boven de paginavouw resulteert in een hoger kijkpercentage dan video’s beneden de paginavouw. Niet heel verrassend zul je denken. Klopt, maar onderzoek heeft een dusdanige stijging in het kijkpercentage bevestigd, dat het noemenswaardig is om te vermelden. In een grootschalige studie van Invodo onder webshops, werden video’s boven de paginavouw gemiddeld door 25,7% van de bezoekers bekeken. Het kijkpercentage lag bijna twee keer zo hoog als bij video’s beneden de vouw (15,1%). De paginavouw doet er voor de online shoppers dus wel degelijk toe. Wil je dat je bezoeker wordt beïnvloed door de video, plaats deze dan zo hoog mogelijk.

2. Geef duidelijk de duur van de video aan (liefst korter dan 1 minuut)

Jakob Nielsen schreef het in 2005 al, hou webvideo kort. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en geldt de aanbeveling nog steeds. In de usability testen die wij uitvoeren, wordt dit ook steeds bevestigd. Bezoekers zijn lui en hebben altijd haast. Zij bekijken een video daarom sneller wanneer deze minder dan 1 minuut van hun tijd in beslag neemt. Maak de duur van de video daarom ook goed duidelijk.

Het toevoegen van ‘learn more in 60 seconds’ kan het kijkpercentage sterk verhogen

3. Bied een duidelijke (tekstuele) ‘call to action’ aan

Het toevoegen van een ‘play’ icoon aan het eerste beeld van de video verhoogt het kijkpercentage. Het onderstaande voorbeeld (een A/B test op Toolking.com) geeft een stijging van 100% in kijkpercentage aan door het toevoegen van het play icoontje.

Het toevoegen van een ‘play’ icon kan het kijkpercentage sterk verhogen. Bron: Treepodia

Invodo heeft ook aangetoond dat het toevoegen van een tekstuele çall to action’ (CTA), zoals ‘play video’ of ‘bekijk het hier’, voor een stijging in het kijkpercentage kan zorgen. Met tekstuele CTA was er een kijkpercentage van 23,9% en zonder tekstuele CTA 21,4%). Geen stijging waar je steil van achterover slaat, maar alle kleine beetjes helpen!

Finbox biedt naast een play icoon een tekstuele CTA in de vorm van ‘Hoe werkt Finbox? Bekijk het hier!’

4. Vermijd het te klein aanbieden van de videoplayer

Het verkleinen van het scherm van de videoplayer kan het kijkpercentage ook verlagen. Zorg daarom voor een zo groot mogelijk scherm, tenzij dit ten koste gaat van een plaatsing boven de paginavouw.

5. Leid de video in met een begeleidende tekst (geef context)

Waarom zou de bezoeker op de play knop klikken? Zonder uitleg weet hij niet wat hij kan verwachten. Toch zien we vaak dat een uitleg bij webvideo’s ontbreekt. De bezoeker kan hierdoor niet beoordelen of een video de moeite waard is. Geef daarom een duidelijke introductie bij de video.

KPN geeft heel duidelijk aan waarom men de Spotify video zou moeten bekijken en wat de kijker kan verwachten

6. Let op concurrerende klikbare elementen op de productpagina

Hoe meer elementen op een pagina vragen om een klik (met uitzondering van hoofdnavigatie en footer), hoe minder vaak er op een bepaald element wordt geklikt. Houd hier dus rekening mee op je productpagina. Overweeg continu het belang van bepaalde elementen ten opzichte van de video.

Dropbox heeft op haar landingspagina maar een beperkt aantal klikbare elementen waardoor een bezoeker sneller de video zal bekijken

Conclusie

Video’s kunnen erg waardevol zijn voor je website. De impact is het grootst als ze op de juiste manier gecommuniceerd worden. Plaats ze daarom, waar mogelijk, boven de paginavouw, hou de video’s kort en geef de tijd en een duidelijke (tekstuele en visuele) call to action aan. Zorg daarbij dat het scherm niet te klein is, geef context en let op concurrerende klikbare elementen op de pagina. Op deze manier vergroot je de kans dat je bezoekers op die waardevolle play button klikken.