Foodspotting: je deelt wat je eet
Het afbeelden en exposeren van eten is allesbehalve nieuw. Er zijn bijvoorbeeld vele voorbeelden uit de zeventiende eeuw. Vierhonderd jaar later heeft vrijwel iedereen een (telefoon)camera op zak en worden er talloze foto’s van eten gemaakt en gedeeld via de sociale media. Niet heel verbazend, omdat veel mensen van eten houden en dit ook graag (laten) zien. Foodspotting is een social media dienst en app, die hier helemaal op ingericht is.
Foodspotting
Het concept is simpel: maak een foto van lekker eten (bij voorkeur in een restaurant) en zet dit op internet. Andere gebruikers kunnen het waarderen met een Nom it! of een Want it! Het is erg eenvoudig om je Foodspottingaccount aan je Facebook, Twitter en Foursquare te koppelen, waardoor je vrienden daar snel zien wat jij voor lekkers gescoord hebt. Maar eigenlijk is het leukste van Foodspotting dat gebruikers op basis van foto’s kunnen bepalen wat en waar ze gaan eten. En daar zit dan ook de potentie.
Foodspotting bestaat al sinds januari 2010. Sindsdien zijn er ruim 1,1 miljoen foto’s geplaatst. Indrukwekkend, maar niet heel veel, als je bedenkt dat dit wereldwijde cijfers zijn. De dienst heeft, zeker in Nederland, niet zo’n grote vlucht genomen als verwacht. Nederland heeft ook niet een echte uit-eten-cultuur en het gebruik van je telefoon in restaurants is niet erg beleefd. Maar wat niet is, kan nog komen.
Leuk voor gebruikers
Foodspotting heeft een concept dat goed aansluit bij wat heel veel mensen leuk vinden en graag doen: lekker eten. De service biedt geen ruimte voor negatieve beoordelingen, vanuit de gedachte dat ook een matig restaurant een geweldig gerecht op de kaart kan hebben. Je kunt dus alleen lekkere dingen aanbevelen.
Het aardige is dat de app niet alleen leuk is voor mensen die zelf graag hun eten fotograferen en uploaden, maar het biedt ook iets voor de meer passieve gebruiker. De Foodspotting app functioneert als een visuele restaurantgids. Als je de app start, laat deze – dankzij de GPS – direct foto’s van gerechten uit de buurt zien. Een eenvoudige en leuke manier om helemaal in de stemming te raken voor een lekker etentje.
Kans voor horeca
Dat biedt natuurlijk kansen voor restaurants en eetcafé’s. Juist omdat er nog relatief weinig foto’s in Nederland online staan, is het eenvoudig voor een restaurant om onderscheidend aanwezig te zijn. Dit kun je als restaurant stimuleren met een foldertje op tafel of een inlay in de menukaart waarmee je het concept uitlegt. QR-code erbij en dan kunnen de gasten tijdens het wachten op de maaltijd de app installeren om daarna hun eerste ‘spot’ te plaatsen. Foodspotting biedt widgets aan, waarmee het restaurant (of de gebruiker) de foto’s op de eigen site kan tonen.
Is Foodspotting een blijvertje?
Ja, dat denk ik wel. Het is een social media dienst in de niche, maar met wereldwijd een aardig vaste en actieve community. Onlangs is de koppeling met Foursquare sterk verbeterd, waardoor je met één vinkje kunt inchecken met foto en al. De Facebookkoppeling beperkt zich nog tot het plaatsen van de foto. Het zou leuk zijn als daar ook een check-in aan vastzat, waardoor je het restaurant op je eigen Facebookmap zet. Deze koppelingen versterken de applicatie en maken Foodspotting nog leuker. Wat mij betreft mogen er wel meer Nederlandse gebruikers komen!
Wat vind jij van Foodspotting?