Inspiratie

Nieuwe Google Currents: boost voor digital publishing?

0

Met de komst van smartphones/tablets en hun apps, zagen uitgevers nieuwe digitale kansen. Veel van hen mikten begin 2011 op de ontwikkeling van losse apps voor hun tijdschriften. Daarnaast ontwikkelde zich in rap tempo ook het ‘in-app publishing’: het uitgeven van content in bestaande apps van derden. Apple lanceerde ‘Newsstand’ op iOS5 en onlangs lanceerde Google ‘Google Currents’. Hoe zit het nou allemaal? Een overzicht.

In-app publishing?

Het komt erop neer dat je als uitgever zelf geen app meer hoeft te ontwikkelen om je content te publiceren. Je levert de content aan bij bestaande apps, waarin de gebruiker jouw tijdschriften kan lezen. Met alle voordelen van dien: geen hoge ontwikkelingskosten, geen ‘platformgedoe’, geen lastige keuze tussen app of mobiele site.

Grofweg zijn er 2 soorten in-app publishing-apps te onderscheiden:

  • Digitale Magazines
  • Web content aggregatoren

Digitale magazines

De naam zegt het al: een digitale versie van een magazine. Het feit dat de editie digitaal is, biedt veel interactieve mogelijkheden (denk aan het bekijken van inline video’s, een fotoserie, animaties, etc.).

Vaak zijn het echter ‘PDF Pushers’: ze doen niet veel meer dan het tonen van een PDF van de printversie van een publicatie. Een veel gehoorde klacht is dan ook dat er geen gebruik wordt gemaakt van de interactieve mogelijkheden van een smartphone of tablet. Daarnaast zijn deze PDF’s geoptimaliseerd voor printformaten en niet voor smartphone-/ tabletformaten. Dat leest vaak niet echt lekker (bijvoorbeeld doordat de documenten zijn opgemaakt met twee kolommen, wat leidt tot veelvuldig in- en uitzoomen).

Voorbeelden hiervan zijn:

Vlnr: AKO Magazine, AKO Caroussel, Zinio en MagZine

Newsstand van Apple is hier wel een beetje de vreemde eend in de bijt, want deze publiceert ‘apps in een app’. Deze zijn niets anders dan de iOS-apps die we al kennen, alleen dan verzameld in de Newsstand (en met een icoon dat als ‘cover’ kan dienen). Omdat het om ‘normale’ apps gaat, kan je allerlei interactiviteit aanbieden. Dat blijkt in de praktijk echter niet vaak te gebeuren, waardoor het uiteindelijk toch weer (ietwat duurdere) PDF pushers worden.

Apple’s Newsstand

Voor- en nadelen

Het voordeel van digitale magazines is dat ze, qua gebruikservaring, lijken op het papieren tijdschrift, zeker als je ze op een tablet leest. Daarmee zijn ze herkenbaar voor de consument. Daarnaast zijn ze meestal – na synchronisatie – offline beschikbaar, waardoor ze te lezen zijn zonder internetverbinding. Het nadeel is dat je – als je interactiviteit en optimalisatie voor smartphone of tablet wil – je dat zelf moet ontwikkelen met specialistische (meestal dure) software.

Web content aggregatoren

Web content aggregatoren verzamelen inhoud van het web (via bijvoorbeeld RSS-feeds of API’s) en tonen die op je smartphone of tablet. De bronnen van de content geef je meestal zelf op. In sommige gevallen geef je je interesses aan. De app zoekt daar vervolgens content bij en leert doordat je aangeeft welke content je wel en niet bevalt. Apps in deze categorie maken over het algemeen meer gebruik van de interactieve mogelijkheden van touch devices, zoals het inline tonen en afspelen van video’s.

Voorbeelden van dit soort apps:

Pulse, Flipboard en Zite

Voor- en nadelen

Publiceren naar dit soort apps is relatief makkelijk: een RSS-feed volstaat eigenlijk al. Echter, je bent voor de opmaak volledig afhankelijk van de app waarin de gebruiker je content leest. Daarnaast synchroniseren deze apps meestal niet, waardoor de content alleen met een internetverbinding beschikbaar is (geldt niet voor allemaal).

Google Currents combineert beiden

Google heeft nu ook het in-app publishing toneel betreden met haar nieuwe dienst Google Currents. Voorlopig alleen nog wel op de Amerikaanse markt (maar stiekem in Nederland toch wel te installeren). Google combineert met Currents het digitale magazine met de web content aggregator. Gebruikers kunnen web content – in de vorm van RSS-feeds – toevoegen, evenals digitale magazines. Deze content is, na synchronisatie, ook zonder internetverbinding te lezen. Daarnaast biedt Google Currents de mogelijkheid om Trending Topics toe te voegen. Daarmee blijf je altijd op de hoogte van de laatste onderwerpen.

Forbes in Google Currents

En: een digitaal magazine publiceren naar Android en iOS is erg makkelijk. Via een speciale interface kun je zelf edities samenstellen van jouw magazine (link werkt alleen in Chrome).

Je kunt de volgende elementen in je publicatie opnemen:

  • RSS: lees je feed in als basis voor je artikelen.
  • Losse artikelen: in te voeren via het bijbehorende CMS.
  • Foto’s: van je Flickr of Picasa account.
  • Video: filmpjes van je YouTube kanaal.
  • Tekst: vanuit ePub of Google Docs te importeren (een PDF optie heb ik nog niet gevonden).
  • Social: Google+ is een eitje. Voor de andere netwerken moet je met RSS aan de slag.

Google Currents Producer

Het geheel is naar eigen inzicht te stylen met CSS en direct te testen op een device, door in Google Currents in te loggen met het Google Account dat je hebt gebruikt om de publicatie te maken. Ook is de editie te koppelen aan je Google Analytics account, om meer inzicht te krijgen in het gebruik. Daarna is het een kwestie van de publicatiedatum aangeven en je digitale magazine is klaar. Kortom: je kunt je als uitgever helemaal op de content focussen, zonder je druk te hoeven maken over de distributie.

Conclusie

Google probeert met Google Currents nu ook op de publishing markt een voet tussen de deur te krijgen. De combinatie van de ‘digitale magazine kiosk’ met de ‘web content aggregator’ en de toevoeging van trending topics, maakt van Google Currents een veelzijdige dienst.

Daarnaast is het uitgeven van interactieve digitale publicaties op de twee grootste mobiele platforms van dit moment, makkelijk en toegankelijk voor iedereen. En dat zonder dure software. Als ik uitgever was, zou ik het zeker in de gaten houden. Maar ook voor adverteerders en marketeers kan het interessant zijn. Want waarmee log je als lezer in op Google Currents? Juist ja: je Google Account. Dé sleutel tot zeer goed gericht adverteren.

Er is echter nog wel één essentieel onderdeel dat ontbreekt: een betaalmodel. In de beheer interface ben ik niets tegen gekomen dat daarop lijkt. En ook in de library van titels in de Google Currents app is alles nu (nog) gratis, zo lijkt het. Weet iemand daar meer van?

Een klein voorbeeld

Een selectie met 12 artikelen van het blog van Jungle Minds in 2011 is te downloaden in Currents. Om deze te krijgen, doe je het volgende (alleen voor Android op het moment helaas):

  • Bezoek met je tablet of smartphone deze link en installeer Google Currents (let op: nog niet in de Nederlandse Android Market te krijgen)
  • Open de app en log in met je Google Account
  • Volg of skip de introductie
  • Kies voor Add more
  • Zoek onder Search op ‘jungle minds’
  • Klaar!