Augmented reality maakt geschiedenis tastbaar
De plaats op de maan waar de eerste Apollo-maanlanding plaatsvond, staat beter bekend als Tranquility Base. Sinds kort kun je op aarde beleven wat zich destijds op de maan heeft afgespeeld. ‘MoonWalking’, een augmented reality-app, maakt het mogelijk om in je achtertuin of buurtpark de geschiedenis te aanschouwen. Het laat je iPhone of iPad als een magisch venster de geschiedenisbeelden tonen. Augmented reality biedt bedrijven talloze nieuwe mogelijkheden: alles gebeurt recht voor de neus van de consument, in een meeslepende virtuele wereld.
Met je neus op de 1e maanlanding
MoonWalking toont de mogelijkheid om geschiedenis op een geheel nieuwe manier te beleven: geschiedkundige onderwerpen kunnen op een aansprekende manier aangeboden worden aan uiteenlopende doelgroepen. Aan potentiële Archeon-bezoekers kan een middeleeuws voorproefje gegeven worden in hun achtertuin. En wat te denken van leerlingen die op het schoolplein door een Romeinse vesting kunnen wandelen, een hunebed kunnen aanschouwen met aanwezige voorouders of de watergeuzen mee kunnen maken in een gevecht tegen de Spanjaarden?
Anne Frank in de klas
Stel je een klas voor: de meester vraagt om op een donkere winterdag de gordijnen dicht te trekken en de tafels en stoelen opzij te schuiven. Het is nu behoorlijk donker in de klas. De leerlingen kijken mee over de schouder van de meester, die met zijn iPad naar iets lijkt te zoeken. En ja.. daar zit ze! Ze schrijft bij kaarslicht in een boekje. En we horen een stem die verbeeldt wat Anne Frank schrijft. Af en toe kijkt ze op om vervolgens weer door te schrijven. En de leerlingen kunnen ook over haar schouder meekijken. We horen geluiden uit het verleden. Laarzen, geschreeuw, luchtafweergeschut. Even later gaat het licht weer aan…
Geschiedenis op de kaart
Er zijn veel situaties denkbaar die mogelijkheden bieden om echt uit te pakken. Stel je bijvoorbeeld ‘LiveHistory’ voor: een nieuw internationaal domein met wereldkaart, waarop de grootste historische gebeurtenissen zouden worden afgebeeld. Over elke gebeurtenis op de kaart kunnen bezoekers meer informatie inwinnen en doorklikken naar de App Store. Daar vind je de bijpassende augmented reality-app, waarmee je op het punt staat om een historisch moment te gaan beleven.
Dit zou interessant kunnen zijn voor scholen, musea, uitgeverijen en andere partijen. De moord op John F. Kennedy? Het staat op de kaart bij Dallas. En in hetzelfde Dallas kom je ook een app tegen van Bonnie & Clyde. Hun belevenissen kun je meemaken in het park, in je straat of in het pand waar je aanwezig bent. Wil je het atelier bezoeken van Rembrand en zien hoe hij de laatste hand legt aan de Nachtwacht? Het kan waar je maar wilt. De ondergang van de Titanic bekijken? Download de app en beleef het bij een aangrenzend plantsoen of kanaal om het nog een stuk echter te laten ogen. En wellicht kan er op zo’n site een scrollbar worden geplaatst, zodat je per land of regio kunt zien welke historische gebeurtenissen voorhanden zijn. Scrollen door het verleden dus. Uiteraard met links naar het museum, de uitgeverij of andere partij, die de applicatie heeft ontwikkeld en op meer (site)bezoekers zit te wachten. Augmented reality biedt heel veel kansen voor applicaties en bedrijven om nieuwe vormen van dienstverlening op de kaart te zetten. Daarvan is het (her)beleven en interesse creëeren voor geschiedenis slechts een voorbeeld.