Infographic, How to, Verdieping

Profiel van de sociale consument [infographic]

0

Het is nog steeds niet echt duidelijk hoe de sociale consument er nu precies uit ziet. Maar stapje voor stapje wordt het beeld steeds helderder. Het digitale reclamebureau Beyond heeft er recent onderzoek naar gedaan en de uitkomsten gepubliceerd. Beyond werkt als reclamebureau ondermeer voor Google. De uitkomsten van het onderzoek resulteerden in een profiel van de sociale consument. De verschillen tussen low sharers en high sharers in relatie tot het type producten dat zij kopen, is een nieuwe benadering.  Recommendations (aanbevelingen) hebben bij low sharers en high sharers een andere invloed. Ook hier blijkt dat SEO nog steeds een hele belangrijke rol speelt. 

Profiel van de sociale consument

De gemiddelde sociale consument laat zich nog steeds voor het grootste deel door een zoekactie leiden. Jonge vrouwen worden vooral door plaatjes beïnvloed en kopen online op impuls de wat goedkopere producten, waar ze graag hun vriendinnen van op de hoogte brengen. Maar voor het echte recommenden gaat het vooral om de groep mannen van middelbare leeftijd, die redelijk merktrouw zijn en die voor producten met een lage aankoopfrequentie, denk aan auto’s, hun aanbeveling doen. Die groep kan met die aanbeveling de koopimpuls van de vrienden in het netwerk enorm beïnvloeden.

Succesfactoren voor merken op Facebook.

  1. 53% gebruikt Facebook om naar een merk te kijken. Merken zelf hebben dat eigenlijk nog helemaal niet door;
  2. 40% wordt fan van een merk;
  3. 20% kijkt iedere week naar de pagina van het merk op Facebook;
Ik wijs hier nog maar eens op het IBM onderzoek, waaruit blijkt dat de meeste merken nog helemaal niet door hebben dat zo’n grote groep Facebookvolgelingen wekelijks een kijkje neemt op de Facebookpagina van merken en producten.

De high sharers en de low sharers

20% van de respondenten kon worden geplaatst in de groep ‘delers die hoog-frequent berichten delen’. Zij geven vooral commentaar op minder complexe producten, denk aan mode, beautyproducten  etcetera. Hun invloed is relatief laag. De andere 80% zijn ‘low sharers’, die laag-frequent berichten delen. Zij geven vooral commentaar op complexe producten, denk aan auto’s, mobiele telefoons, TV’s, etc. Hun invloed is hoog.

Conclusies en Adviezen voor merken op Facebook

  • Zorg dat je Facebookpagina voorzien is van een app;
  • Gebruik tekst en plaatjes voor je berichten op het prikbord om je fans te entertainen;
  • Daag fans uit om te reageren door het stellen van vragen;
  • Ga niet teveel op zoek naar negatieve berichten of customer care vragen.  Het aantal keren dat dat voor komt is laag en de invloed op het aantal fans op de pagina is nihil. Ook blijkt dat teveel op dat soort berichten reageren, een negatieve invloed op het aantal fans heeft;
  • Vergeet vooral niet waarom bezoekers fan van je pagina worden. Ze willen de eerste zijn die nieuwe dingen over je producten weten en ze willen voor hun loyaliteit worden beloond;
  • Sommige merken (zoals Apple) zetten een aantal productpagina’s in, in plaats van 1 merk pagina. Dit schijnt goed te werken, omdat mensen eerder fan van een product willen zijn dan van een merk.

Scroll naar beneden voor de uitgebreide infographic (klik op de afbeelding voor een vergroting) of lees het uitgebreide onderzoeksrapport (PDF).

Science of sharing infographic