2012 wordt het jaar van de mobiele, lokale sociale media
2011 is duidelijk het jaar van de doorbraak van social media, maar wat gaat er gebeuren als de razendsnelle groei van smartphones en de penetratie van sociale media gaan samenvallen? Voeg daar nog locatie gebonden services bij plus beeldherkenning en betalen met de smartphone en je hebt een perfecte mix voor een nieuw en baanbrekend marketingkanaal.
Een uitdaging voor de business in Europa
De business in Europa begrijpt deze megatrends (mobiel, lokaal en sociaal) nog onvoldoende.
The Next Web: “Google drives home the point, backed by other technology companies, that businesses across Europe need to understand a series of digital ”mega-trends” if they want to be able to reap the full benefits of what the Internet can offer. Recent trends include a shift to mobile, the adoption of Cloud-based technologies and online media could all help encourage innovation.”
Wanneer de business deze megatrends omarmt, resulteert dat in een enorme verbetering van het niveau van serviceverlening voor de gebruiker. Deze verbetering in het serviceniveau ontstaat omdat de apps in HTML5 gaan zorgen voor een eenduidige standaard van presentatie en datalevering. Door deze schaal zullen allerlei zelfstandige non-compatible presentatie-initiatieven verdwijnen en er voor kiezen om dataleverancier in de cloud te worden. Denk daarbij aan het woud van, vaak door de overheid gefinancierde, toeristische doelenwebsites.
Vier scenario’s voor effectieve marketing
De vraag is eigenlijk alleen hoe snel het consumentengedrag op de smartphone zal inspelen op de nieuwe technische mogelijkheden die nu al beschikbaar zijn en allemaal schaalbaar kunnen worden ingezet. Ik heb een aantal kleine scenario’s bedacht om te zien hoe deze gecombineerde services via smartphones effectieve marketing kunnen opleveren. Ik omschrijf die scenario’s aan de hand van een aantal stappen van een reis per trein.
- De reis voorbereiden
- Onderweg in de trein
- Op het station van aankomst
- Een bezoek in de stad van aankomst
1. De reis voorbereiden
Mijn app levert mij de vertrektijd van de bus, die mij naar het station brengt. De bus seint zijn GPS-positie in de cloud, dus mijn app kan mij vertellen hoe laat de bus bij de halte is. De bus kan ook een taxi-bus zijn als ik buiten de buurt van belangrijke busroutes woon. Doordat alle bestellingen via de cloud bij het busbedrijf binnenkomen, worden in real time vertrektijden per individuele reiziger afgegeven. Mijn app checkt mijn OV Chip saldo en zorgt voor voldoende saldo indien nodig.
Op het station aangekomen geeft mijn app de route van de bushalte naar het perron met de eerste trein naar mijn eindbestemming. Doordat de spoorwegmaatschappij weet hoeveel apps zitplaatsen hebben besteld, is de trein met voldoende capaciteit uitgerust om te zitten. Als ik gebruik maak van een supersneltrein als de Thalys, heeft mijn app mij al gewezen op mijn LinkedIn-contacten die in dezelfde trein zitten. Zeker als ik naar congressen ga, is dat heel makkelijk.
2. Onderweg in de trein
Mijn app heeft mijn gereserveerde plaats gevonden en levert de route naar mijn stoel. Mijn ijskast geeft door dat ik melk moet kopen. Zie hier.
De courantlezer tegenover mij heeft een interessant artikel op de achterpagina over het gebruik van sneeuwbanden. Ik snap (maak een foto van) het artikel en mijn app levert mij het originele artikel van de uitgever, plus een uitnodiging voor korting bij aanschaf van een bepaald merk (het systeem ziet mij als een recommender omdat ik een snap van het artikel heb gemaakt. Recommenders zijn veel waard, want maar 15% van de consumenten zijn recommenders.)
Inmiddels heeft 1 van mijn LinkedIn-contacten, die naar hetzelfde congres gaat, ontdekt dat ik ook in de trein zit en gevraagd of we samen zullen reizen. Onderweg stellen we onze agenda voor het congres samen en vormen alvast virtuele groepjes rondom onderwerpen. Facebook laat weten dat een goede vriendin van mij jarig is. Ik moet een cadeautje kopen. Ze houdt enorm van glaskunst. Ik stuur een search uit voor glaskunst via mijn app. Mijn medereiziger en ik willen eigenlijk nog wel even gezellig een kopje koffie op een leuke plek drinken voordat we naar het congres gaan.
3. Op het station van aankomst
Eerst wil ik toch nog even wat contant geld uit de muur halen, je weet maar nooit. De voice van mijn mobile geeft de route aan naar de dichtsbijzijnde geldautomaat. Ik zal het echter nauwelijks nodig hebben. Inmiddels levert mijn app een aantal leuke locaties voor ons kopje koffie, gebaseerd op optimale afstand en optimale reccomendation van mijn goede Facebookvrienden. De systemen van de horecabedrijven zien onze zoekvraag ook en bieden in real time een paar leuke combinaties, als we met de app bestellen. We kiezen voor een zaak die ook wordt aangeraden door een paar goede Facebookvrienden met een hele leuke aanbieding voor koffie met appeltaart. Mijn app stuurt ons via de kortste route naar de koffiegelegenheid.
4. Een bezoek in de stad van aankomst
De app heeft ons perfect de weg gewezen naar het restaurant en de koffie. We kunnen de, inderdaad heerlijke, aanbieding betalen met de app. Uiteraard vinken we onze eigen recommender voor deze zaak nog even aan (lees daar hier meer over).
[vimeo]https://vimeo.com/21795227[/vimeo]
Voordat we afrekenden, toonde onze app een paar hele interessante kunstateliers, galeries en museas met glaskunst. We besluiten om naar de galerie te gaan die een mooie aanbieding doet van een uniek glaskunstwerk voor een interessante prijs en daarnaast de mogelijkheid biedt om mobiel te betalen. Het glaskunstwerk is al in 3D zichtbaar.
[vimeo]https://vimeo.com/7520349[/vimeo]
De app wijst ons nu de weg naar ons congres langs een wandelroute met interessante gebouwen en vista’s. Bij sommige gebouwen kijken we even met de AR functie naar de geschiedenis.
Eenmaal bij het congres aangekomen kunnen we opnieuw mobiel betalen en vinden we heel snel de locatie van de samenkomst van onze eerste in de trein samengestelde virtuele groep. En we zijn nog helemaal uitgerust en relaxed voor een mooi congres. De voorbeelden hierboven zijn eerste scenarioverkenningen. Ik nodig je graag uit om je toevoegingen aan de scenario’s te leveren hieronder in een reactie.