Hoe krijg je 10.000 fans voor je Facebookpagina?
Over Facebookpagina’s voor bedrijven wordt vooral veel geluld. Bedrijven praten met bureaus en maken vooral plannen. Een plan maken kan en moet, maar dat kan een bedrijf zelf. Daarna moet je gewoon beginnen. Om dit in de praktijk te brengen, heb ik een plan gemaakt en een doel gesteld: in 3 maanden 10.000 fans voor een pagina over de kruisbes.
Voor een succesvolle Facebook-pagina voor je bedrijf is het onderstaande een absolute randvoorwaarde:
- Interesse voor het onderwerp
- Sociaal gevoel en beleefdheid
- Veel tijd
Om van je pagina op Facebook snel een groot succes te maken, heb je maar 1 ding nodig: budget om te adverteren op Facebook.
Randvoorwaarde 1 – Interesse in het onderwerp
De kruisbes is misschien wel de lekkerste bes op aarde. Daarom heb ik ruim een jaar geleden een site over de kruisbes gemaakt. Ik doe er alles aan om deze site steeds beter te maken. Ik lees me rot, bezoek kruisbessentelers en ik maak bijna alle recepten op de site ook zelf. Alles wat ik leer zet ik weer op de site. De vragen die ik krijg zoek ik netjes uit. En ik beantwoord ze ook. Als ik het antwoord niet weet, zeg ik het ook gewoon eerlijk.
Randvoorwaarde 2 – Sociaal gevoel en beleefdheid
Ik krijg heel veel reacties, zoals: hoe kan het nou dat ik nergens kruisbessen kan krijgen? Waar kan ik ze kopen? Weet u een pluktuin waar ze kruisbessen hebben? Help, mijn jam is te dun geworden, wat moet ik nu doen?! Kortom: echt van alles, via alle kanalen. Vervang het woord kruisbes maar eens door jouw product of dienst. Als je niet vol trots over jouw product kunt vertellen of geen zin hebt om er allerlei lastige vragen over te beantwoorden, heb je niets op social media te zoeken. Het woord ‘social’ zegt het al…
Randvoorwaarde 3 – Tijd
Het onderhouden van vriendschappen kost gewoon tijd. Natuurlijk zijn Facebook-fans van je bedrijfspagina geen persoonlijke vrienden, maar wel een beetje, en het zijn er een stuk meer! Als iemand een vraag aan je stelt, dan verwacht hij gewoon antwoord. Niet alleen tijdens kantoortijden, het liefst meteen en in ieder geval dezelfde dag. Het is hard werken en kost veel tijd.
Niet geschikt dus voor bedrijven en personen die de hele dag werken met de uitgeprinte cao in de bureaulade. Je hebt een klein groepje medewerkers binnen het bedrijf nodig dat hier verantwoordelijkheid voor neemt. Belangrijk is dat deze mensen op hoog niveau in de organisatie steun krijgen en houden. Ook als er een keer iets mis gaat, want dat gebeurt met zo’n nieuw medium zeker.
Alle randvoorwaarden staan?
Dan maak je nu gewoon op goed gevoel een pagina voor je bedrijf aan.
Maak aan de hand van een persoonlijk profiel een pagina aan. Zorg er voor dat je als het mogelijk is meerdere beheerders van een pagina hebt. Bij een vertrek van een medewerker heb je dan nog gewoon het beheer over je eigen pagina. (Naar aanleiding van tips in de commentaren heb ik dit aangepast. Ik dacht dat je het beheer niet makkelijk kon overdragen. Dat blijkt niet te kloppen. Bedankt voor jullie hulp!). Lees alles wat los en vast zit. En gebruik de adviezen die Facebook er zelf over geeft:
Zet er regelmatig een relevant bericht op. Maak een paar mooie fotoalbums aan. Het is even wat uitzoekwerk, maar in een paar uur had ik een hele leuke Facebookpagina over de kruisbes. Totale kosten: 0 euro!
Turboboost: Adverteren op Facebook
Hoe moeten mensen in godsnaam weten dat jouw bedrijf of product een leuke Facebookpagina heeft? Uiteraard begin je om de pagina in alle uitgaande brieven, e-mails, op je website en overige kanalen op te nemen. Helaas is dit onvoldoende als je snel een groot publiek wilt bereiken. Dan heb je een turboboost nodig: Facebook ads.
Op Facebook kun je erg mooi getarget adverteren. Grofweg kun je adverteren op demografische kenmerken, zoals land, stad, leeftijd, geslacht, opleiding en nog veel meer. Je kunt ook op interesse adverteren. Dat is zeker de moeite van het proberen waard. Er zijn bijvoorbeeld 164.000 mensen die aardbeien leuk vinden. De kans leek mij groot dat die mensen kruisbessen ook lekker vinden.
Je eerste advertentie aanmaken is eenvoudig. Onderaan iedere Facebook-pagina staat een link Adverteren. Je kiest voor het aanmaken van een Facebook-advertenties voor je pagina. De titel van je pagina is automatisch de titel van je advertentie. Geef je pagina dus een nette titel mee en dus niet zoiets als Unilever Nederland N.V. Aan de rechterkant zie je meteen dat je ruim 4 miljoen mensen kunt bereiken via Facebook!
Omdat ik geen eindeloos budget had, heb ik eerst gekozen voor gerichte advertenties. Ik heb alles wat ik maar kon verzinnen en wat enigszins relevant was ingevoerd: aardbei, aardbeien, cooking, fruit, fruits, vegetables, gardening, koken, lekker eten, lekker koken, making jam, tuinieren. Mensen die fan zijn van deze pagina’s krijgen nu de onderstaande advertentie te zien. Mijn potentiële bereik met deze advertentie is ruim 100.000.
Een van de mooie features is dat je jouw advertenties kunt richten op vrienden van vrienden. Als iemand fan is geworden van de kruisbessenpagina, krijg ik de mogelijkheid om de vrienden van deze vriend te bereiken. In de advertentie staat dan ook de naam van die vriend: Okke Amerongen vindt dit leuk. Deze functionaliteit speelt slim in op het gegeven dat vrienden vaak dezelfde interesses hebben. Doordat in de advertentie een naam van een vriend staat die het al leuk vindt, is de clickratio veel hoger. Een pagina met veel fans profiteert hier dus veel meer van. Het loont dus om veel te adverteren.
Een van mijn succesvolste campagnes was een campagne gericht op een leeftijdsgroep: 40+. Ik bedenk de advertentie en Facebook toont hem bij gebruikers in die doelgroep op een efficiënte manier. Een supersimpele campagne dus. Omdat ik wel de moeite neem om mails te lezen en te beantwoorden, merkte ik dat veel mensen de kruisbes van vroeger kenden. In veel mails las ik: echt iets van vroeger, mijn opa en oma hadden ze vroeger etc. Dit contact is dus waardevol om succesvollere campagnes te maken. Tip: pas dit eens toe voor je eigen bedrijf. Het scheelt kostbaar advies van allerlei bureaus.
Budgetten en clickprijzen in Facebook ads
Voor je campagnes kun je een dagbudget voorstellen. Zo beperk je dus je kosten. Bij iedere advertentie doet Facebook een ‘Voorgesteld bod’. Omdat ik geen ervaring had, heb ik dat ongewijzigd gelaten. Bij een langere campagneperiode zou ik hier zeker mee experimenteren. Over het algemeen kan ik wel zeggen dat campagnes met een groter potentieel bereik vaak (maar niet altijd) een lager voorgesteld bod krijgen en dus goedkoper zijn. Ook zijn de werkelijke kosten altijd lager dan het voorgestelde bod.
De kunst is om van clicks ook connecties (Likes) te maken. Net als bij zoekmachinemarketing zoals Google AdWords, kun je ook voor Facebook een landingspagina maken door gebruik van een Facebook HTML variant: FBML (sinds kort: iFrames, zie hier). Ik was vooral benieuwd of dit de conversie van klik naar fan ook echt zou verhogen. In samenwerking met webbureau Eend heb ik een landingspagina ontworpen. Iedereen die op een kruisbesadvertentie klikt en nog geen fan is, komt op deze landingspagina. Op die landingspagina staat een call to action: klik op ‘Vind ik leuk’.
Om een zo eerlijk mogelijke vergelijking te maken, heb ik 18 dagen zonder de landingspagina genomen en 18 dagen mét landingspagina.
- Zonder landingspagina kreeg ik 3772 connecties op 8810 clicks = 42,81%
- Met landingspagina kreeg ik 3001 connecties op 6965 clicks = 43,08%
Ik heb 18 dagen genomen omdat ik na 18 dagen alle campagnes stopgezet heb en dus maar 18 dagen met een landingspage gedraaid heb. Waarom maar 18 dagen? Omdat ik toen mijn doel van 10.000 fans al bereikt had!
Het verschil lijkt mij te verwaarlozen. Maar ja, een conversie van ruim 40% is al echt hoog! Ook hier geldt weer: niet geschoten is altijd mis. Misschien leent jouw product of dienst zich hier weer beter voor, misschien kon de landingspagina wel beter of misschien vonden mensen mijn pagina sowieso al wel leuk en maakt een landingspagina dus helemaal niets uit. Het gaat erom dat je het test en probeert.
De kosten van Facebook Ads
Adverteren op Facebook is niet goedkoop. Het kost al gauw een paar dubbeltjes per klik. In tegenstelling tot Google Ads maak je wel echt een connectie met iemand. Als je daarna een bericht plaatst op je prikbord, dan verschijnt dat ook op het prikbord van de mensen die je volgen. Er is dus een langduriger contact mogelijk. Als je het goed doet, heb je een grotere nasleep van je campagne dan bij Google Ads. Tegelijkertijd verlies je iedere dag ook weer fans. Als je niet meer adverteert, loopt het aantal fans dus terug.
Leuk 10.000 fans, maar wat heb je eraan?
Tienduizend fans op Facebook geeft een bedrijf gigantisch veel exposure. In de hele maand juni (beste maand) had mijn kruisbessensite 6.800 bezoekers die 22.600 pagina’s bekeken. Op Facebook had mijn laatste bericht ruim 27.000 vertoningen. Een bericht op Facebook had dus meer vertoningen (dat is de optelsom van vertoningen in mijn pagina en in de pagina’s van mijn volgers) dan mijn hele site in 1 maand. Facebook biedt een bedrijf verder de kans om met veel mensen te communiceren en van deze fans ook wat te leren. Wat verwachten ze van je bedrijf, wat werkt wel en wat niet? Het maakt je bedrijf bereikbaar via een omgeving waar mensen (straks) misschien wel meer tijd besteden dan aan tv-kijken.
Via mijn pagina, site en e-mail heb ik gigantisch veel vragen gekregen die ook een commerciële kant hebben: waar kan ik kruisbessen kopen? Kan ik bij u ook kruisbessen kopen? Wat is een goede kruisbessenstruik en waar kan ik die kopen? Allemaal potentiële klanten die ik zonder Facebook zou missen. Er zijn nog tientallen dingen die ik graag zou willen doen, zoals veel meer experimenteren met verschillende Facebook Ads (afbeeldingen & teksten en doelgroepen), CPM ads waarmee je vertoningen in plaats van clicks inkoopt (ik heb dat wel geprobeerd maar met dramatische resultaten), betere analyse van de Facebook-statistieken, een receptenpagina in Facebook bouwen, een shop in Facebook etc. Kortom; te veel om hier allemaal te beschrijven.
Maar het belangrijkste: binnen 3 maanden is het gelukt om mijn doel te halen: 10.000 fans voor de kruisbespagina! Het is een kwestie van gewoon beginnen, creatief zijn, luisteren naar je bezoekers (potentiële klanten!), inspelen op vragen en reacties en ontzettend veel testen en uitproberen. Mijn allerbelangrijkste advies voor bedrijven is simpel: ophouden met praten en hup aan de slag!