Innovatie

Online jaarverslagen voor Dummies en iPadders

0

In 2011 zijn er méér, maar gelukkig ook bétere online jaarverslagen. Hoe maak je als bedrijf optimaal gebruik van de eigenschappen van een online verslag? Waar worden bezoekers in alle soorten en maten blij van? Drie interessante trends in digitale verslaggeving, gericht op zowel dummies als padders. Het kan visueler, simpeler en iPad-proof.

Het online jaarverslag – een update

Na de zomer starten veel bedrijven direct met het project ‘jaarverslag 2011’. Daarom is het weer hoog tijd voor een update. Het online jaarverslag is inmiddels een veelgeziene variant. Een aparte website met daarin alle content uit het papieren jaarverslag. Vaak voorzien van extra visuele en interactieve content. En als het goed is stelt een helder navigatiemenu de bezoeker in staat snel de voor hem relevante content te vinden.

Hoeveel online jaarverslagen zijn er inmiddels in Nederland? Daarop kan het vooronderzoek voor de FD Henri Sijthoff-Prijs antwoord geven. In 2010 hadden 22 bedrijven een HTML-jaarverslag. In 2011 zijn dat er 33. Het zijn vooral de Smallcap bedrijven die nu ook graag mee willen doen met de trend:

Niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van online jaarverslagen stijgt. En dat is natuurlijk heel goed nieuws. De tijd van “wij moeten ook een online verslag” lijkt voorbij. In plaats daarvan gaan bedrijven nu kijken hoe de digitale variant daadwerkelijk een toegevoegde waarde kan leveren voor de bezoeker. We spotten een aantal internationale trends.

Voor wie?

Dan is de eerste vraag: wie bekijkt dit online verslag? Jungle Minds doet regelmatig onderzoek naar corporate stakeholders. Deze doelgroep is breder dan je misschien denkt. Natuurlijk vormen de financiële stakeholders een groot deel van die groep. Denk dan niet (alleen) aan stoffige particuliere aandeelhouders op leeftijd, maar ook aan blitse financieel analisten die met de hipste gadgets in de hand de hele wereld door reizen.

Doordat tegenwoordig de duurzaamheidscomponent vaak in het verslag wordt geïntegreerd behoren ook maatschappelijke stakeholders tot de vaste lezers. Dit zijn bijvoorbeeld nationale en regionale politiek, grote leveranciers & klanten, NGO’s en rating agencies. Veel bedrijven benoemen ook hun eigen medewerkers als expliciete doelgroep van het jaarverslag. Heb je zelf weleens ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek het jaarverslag van een bedrijf doorgeworsteld? Ook sollicitanten vormen een doelgroep.

Bedrijven lijken steeds beter in staat om hun online jaarverslag aan te passen aan de behoeften van deze verschillende doelgroepen. Dit zien we aan de hand van drie trends:

  • Visueler en interactiever
  • Simpeler
  • iPad-proof

Visueler en interactiever

Wat is het verschil tussen een papieren jaarverslag en een digitale variant? De mogelijkheid om video, animatie en interactie toe te voegen! Vooral video wordt gretig gebruikt. De dieharde cijfervreter zit hier misschien helemaal niet op te wachten. Maar voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in achtergrond biedt video een enorme toegevoegde waarde. Denk maar eens aan de sollicitant die dolgraag wil begrijpen wat een bedrijf nou precies doet. Philips biedt naast een video-introductie van de CEO een paar mooie achtergrondverhalen die meer vertellen over interessante technologische ontwikkelingen binnen het concern:

Simpeler

Zeker gezien de variëteit binnen de lezersgroep is het essentieel om de inhoud zo toegankelijk en simpel mogelijk te maken.

TNT (inmiddels PostNL, maar we hebben het bij jaarverslaggeving natuurlijk altijd over de rapportage van het afgelopen jaar) visualiseert de kernfeiten en presenteert de informatie gelaagd.

  • Een simpele schets op de jaarverslag homepage geeft in één oogopslag inzicht in de belangrijkste feiten en cijfers.
  • Als de bezoeker op een item klikt gaat hij naar de betreffende contentpagina met veel meer toelichting.
  • Wil hij of zij echt alle details weten, dan is daar een Excel te downloaden met alle getallen tot 4 cijfers achter de komma.

Een ander verfrissend voorbeeld is het online jaarverslag van SNS REAAL. Met de pay-off ‘Eenvoud is mensenwerk’ zetten zij de toon.

In een filmpje van 2 ½ minuut visualiseert de bankverzekeraar op een speelse, kraakheldere manier de kern van de jaarverslag boodschap. Hoe is de organisatie gestructureerd en wat zijn de plannen? Wat ging goed in 2010 en wat niet? Hoe zat het ook alweer met de staatssteun?

iPad-proof

Apps van AkzoNobel en Allianz

Echt nieuw ten opzichte van vorig jaar is de trend om het jaarverslag ook als app aan te bieden. Mooie voorbeelden zijn de report apps van Pernod Ricard, GE, Allianz, Citigroup en Vodacom. Nederlandse voorbeelden zijn AkzoNobel, Van Gansewinkel Groep en Wolters Kluwer.

Het aantal tablet-gebruikers stijgt enorm. En denk niet dat dit alleen een gadget is voor de jeugd. Juist professionals adopteren de iPad massaal en 30% van de iPad gebruikers is boven de 45 jaar!

Laten we volgend jaar eens kijken hoeveel Nederlandse ondernemingen een jaarverslag 2011-app hebben én hoe gebruiksvriendelijk die zijn. Spannend!