Verdieping

Social media voor studenten: @DeStudentcoach

0

94 Procent van de studenten in Nederland maakt gebruik van social media, volgens recent onderzoek. Opvallend is dat studenten social media nog weinig toepassen om zichzelf te profileren of om te netwerken. Inge van Erkel en Simone Levie hebben een boekje geschreven dat precies in dat gat springt. @DeStudentcoach leert jongeren om bewuster om te gaan met Facebook, Twitter etcetera.

Actief, vaak niet effectief

De Twitter-toon maakt de muziek - foto Widjaya IvanOf 94 dan wel 91 procent van de Nederlandse jongeren actief is op sociale netwerken is een nuance. Verondersteld mag worden dat bijna alle studenten ergens een netwerkprofiel hebben en dat het er steeds meer worden. Dat is wat anders dan slim gebruiken. Elke student weet hoe een keukenfornuis werkt. Maar of hij daarmee een smakelijke en voedzame maaltijd kan bereiden is minder vanzelfsprekend.

Volgens onderzoek van Studenten.net zetten studenten social media nauwelijks in om zichzelf te presenteren of te profileren, of om te netwerken. Slecht 10 tot 4 procent van de studenten geeft aan Facebook, Hyves of Twitter voor dit doel te gebruiken. LinkedIn is van de grote sites het minst populair onder studenten, maar vertoont daarin een afwijkend beeld: 70 procent gebruikt het om te netwerken, 27 procent voor presenteren/profileren.

Opzet van het boek

Inge van Erkel en Simone Levie hebben voor @DeStudentcoach een aantal slimme keuzes gemaakt: het accent ligt op de meest gebruikte netwerken en een aantal populaire tools zoals WordPress en Prezi. De ‘levenscyclus’ van de student is de rode draad om netwerken en tools te introduceren. De werking van Hyves, Facebook, LinkedIn en Twitter wordt globaal uit de doeken gedaan. Belangrijker is: wat KAN je en wat DOE je er als student mee, voor, tijdens en na je studie?

De toonzetting is helemaal op studenten geschreven en ook dat is prettig. Een enkele keer (weet een student wat ‘jezelf branden’ is?) sluipt er vakjargon in. Of is de uitleg wat kort door de bocht of onjuist (tags in blogs hebben geen invloed op zoekmachineresultaten).

Het merk JIJ

Webpreneurship - foto Widjaya IvanWaar ik persoonlijk mijn bedenkingen bij heb is het ‘neerzetten van jezelf als merk’. Bij Hyves is het zelfs zo dat de merken die je opgeeft iets zouden zeggen over wie je bent. Dat roept bij mij beelden op van onecht gedrag en oppervlakkigheid, van acteurs die geloven dat de rol die ze spelen werkelijkheid is.

Wanneer je het ziet als een spel voor het ontdekken van je identiteit, zoals het boek suggereert, klinkt het minder ernstig. “Houd in je achterhoofd bij het plaatsen van informatie dat je in de eerste plaats een mens bent en in de tweede plaats een bedrijf”, heet het verderop. Het effect dat netwerksites kunnen hebben op je reputatie komt zo wel duidelijk onder de aandacht: een zekere ‘castingcultuur’ lijkt een feit. Mensen volgen en beoordelen elkaar. En presentatie speelt daarbij een belangrijke rol.

Zelfreflectie

Het vermogen tot zelfreflectie is vaak nog niet uitontwikkeld bij studenten en social media kunnen daarbij helpen. En hoewel je steeds vaker hoort dat afzeiken de norm is op internet blijken jongeren onderling complimenteus te zijn. Het zelfvertrouwen neemt daardoor toe.
Het bijhouden van een weblog is een ideaal middel voor zelfreflectie. In een blog mag je jezelf en persoonlijk zijn (tot op zekere hoogte). In @DeStudentcoach wordt terecht voor WordPress gekozen boven Blogger. De auteurs slagen er in om de meer complexe achterkant van WordPress samen te vatten.

Conclusie

De mogelijk verslavende en tijdrovende neveneffecten van social media blijven onderbelicht, maar in de positieve, directe en enthousiast makende schrijfstijl die het boek zo kenmerkt lijkt dat ook nauwelijks te passen. De student heeft er met @DeStudentcoach een waardevol werkboek bij dat een studie lang meegaat. Bibliotheken van onderwijsinstellingen doen er goed aan om het aan te schaffen en het een plaats te geven naast “Op kamers”,  “Studeer actief” en “Het witte bonen in tomatensaus kookboek voor studenten”.

@DeStudentcoach: Social media onmisbaar voor het succes van de studentTitel: @DeStudentcoach : social media onmisbaar voor het succes van de student
Auteurs: Inge van Erkel en Simone Levie
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Jaar: 2011
Nummer: 978-90-00-30046 4
Mediatype: boek en e-book (198 pagina’s)
Prijs: € 14,99 (boek) en € 11,99 (e-book)
Bestellen: De Studentcoach (€ 2,50 korting)