Twitter in de klas: betere resultaten
Wetenschappelijk lijkt bevestigd te worden wat iedere docent eigenlijk al weet: als je studenten actief betrekt bij je les, scoren ze beter. Uit een experiment blijkt dat een interactieve manier van lesgeven voor betere cijfers zorgt. Kan Twitter ook een bijdrage leveren aan deze manier van lesgeven?
In het experiment werden eerstejaarsstudenten verdeeld in 2 groepen. De controlegroep kreeg lessen op de standaard manier, met een docent die in een hoorcollege een verhaal vertelt, en waarbij studenten geacht worden aantekeningen te maken.
De andere groep kreeg op een nieuwe manier les in groepen met interactie, discussie en quizen. Bij de quizen werden elektronische stemmachines gebruikt. Na afloop van de lesperiode kregen de sturenten allemaal hetzelfde tentamen. U raadt het al; de actieve groep haalde significant hogere cijfers.
Nu zijn er wel enige wetenschappelijke kanttekeningen te maken bij de methode, maar de uitkomst spreekt mij persoonlijk erg aan. Het laat zien dat niet alleen de docent, maar juist de combinatie van lesmethode en docent en student zorgt voor goede resultaten.
Je zou hieruit ook goed kunnen afleiden dat je Twitter, mits het als elektronische stemmachine/feedback op de les gebruikt wordt, goed zou kunnen gebruiken bij de lessen. Juist omdat het de actieve participatie van studenten vergroot.
Wat vind jij hiervan? Ik hoor graag jullie reacties.
Bronnen:
– Is it time to rethink the way university lectures are delivered?