Meet Magento Go
Vorig jaar deed ik voor Frankwatching verslag van het Meet Magento 2010 event. In de aanloop daar naartoe schreef ik toen 2 artikelen over de voor- en nadelen van Magento als eCommerce platform. Op 19 mei a.s. vindt het Meet Magento event weer plaats. Wat zeker aanbod zal komen, is het recentelijk gelanceerde Magento Go. Een software as a service (SAAS) versie van het bekende eCommerce platform. Vooruitlopend alvast een korte review van deze jongste telg uit de Magento familie.
Waarom een hosted versie?
Voorheen was Magento alleen verkrijgbaar als een gratis open source community versie of als een betaalde professional of enterprise editie. Ongeacht voor welke versie je koos, moest het pakket worden gedownload en geïnstalleerd op een eigen server en zelf regelmatig worden geüpdatet. Daarnaast is Magento een redelijk “zwaar” pakket, waardoor goede en vaak wat duurdere hosting onontbeerlijk is. Ook biedt de back-end van Magento heel veel mogelijkheden, waardoor er vrij veel tijd nodig is om deze onder de knie te krijgen.
Zeker voor kleinere webwinkeliers brachten al deze dingen veel tijd en extra kosten met zich mee. Maar die kleine webwinkeliers, die zijn wel een interessante en snelgroeiende doelgroep. Bij Magento zag men dit ook in. Met de lancering van Magento Go wordt dan ook ingespeeld op het succes van vergelijkbare hosted eCommerce platformen zoals Shopify, BigCartel en het Nederlandse mijnWinkel. Om deze kleine webwinkeliers te stimuleren gebruik te gaan maken van Magento Go hebben ze tegelijkertijd een eCommerce stimuleringsfonds opgericht. Hiermee is 1 miljoen beschikbaar gesteld voor goede ideeën die gerealiseerd kunnen worden op het Magento Go platform. Slim, want zo bouw je een aantal mooie business cases. Het filmpje hieronder legt kort de functies van Magento Go uit.
De eerste indruk
Via de site van Magento Go kun je zelf heel snel en gemakkelijk een gratis trial voor 30 dagen aanmaken. Dus dat hebben we natuurlijk even gedaan. Na het aanmaken van de account kom je op een overzichtelijk vormgegeven account dashboard terecht. In dit dashboard vind je de account info terug en kun je bijvoorbeeld een custom url en custom ssl instellen, zodat je de shop op een zelfgekozen domein kan laten draaien. Standaard wordt de shop geplaatst op accountnaam.gostorego.com. Ook kun je in dit dashboard je prijsplan up- of downgraden. Tenslotte kun je via het dashboard inloggen op de back-end en de front-end van je Magento Go store.
Het Magento Go account dashboard
Als je inlogt op de back-end van je Magento Go store dan zie je eigenlijk een 1-op-1 kopie van het huidige Magento backend dashboard. Voor vaste gebruikers van Magento zal dit weinig geheimen verbergen. Het voordeel hiervan is dat huidige gebruikers snel hun weg zullen vinden in Magento Go. Gebruikers die wat minder thuis zijn in de Magento back-end worden geholpen met een handige wizard. En mocht je er echt niet uitkomen, dan is er vanzelfsprekend ook online support beschikbaar. Vanuit het back-end dashboard kun je eigenlijk alles aanpassen wat je wilt: taal, valuta, btw, betaalmethoden, e-mails, catalogus weergaven etc. Je kunt hier ook je producten uploaden en het design (theme) van je shop aanpassen. Eigenlijk bevat Magento Go alle opties die ook in de Magento community edition aanwezig zijn. Het resultaat van dit alles kun je bekijken aan de front-end kant.
De Magento Go back-end
Waar zijn de extensies gebleven?
Een van de redenen waarom Magento als platform de laatste 3 jaar zo enorm populair is geworden in Nederland, is de beschikbaarheid van een Nederlandse lokalisatie (taal, btw, valuta) en de beschikbaarheid van een groot aantal plug-ins met 3e partijen zoals iDeal, Ogone, TNT Post, Kiala etc. Ook met Magento Go heb je je shop binnen 5 minuten omgezet naar de Nederlandse lokalisatie. Maar nu komt het grootste probleem: er is nog geen plug-in beschikbaar voor iDeal. En laat dit nou net de betaalmethode zijn waar de Nederlandse webwinkelier echt niet zonder kan. Een plugin die een koppeling met TNT Post Parcelware (oh sorry, ik bedoel natuurlijk PostNL) mogelijk maakt, zou denk ik ook een welkome toevoeging zijn. Maar gezien het grote aantal Nederlandse ontwikkelaars van Magento plug-ins tegenwoordig, maak ik me hierover geen zorgen. Zodra deze en andere populaire Magento extensies ook voor Magento Go beschikbaar zijn, is het zeker een interessant initiatief voor bestaande en startende webwinkeliers.
Last minute voordeel!
|