How to

Tweet van de wethouder: het hoe en waarom van Twitter

0

Na de verovering van het internet, zijn tegenwoordig ook de sociale media niet meer weg te denken uit ons leven. Iedereen doet steeds meer mee, ziet kansen en leert ze optimaal benutten. Ook in gemeenteland is men langzaam wakker aan het worden. De populatie ambtenaren, burgemeesters, wethouders en raadsleden stijgt gestaag op populaire podia als Twitter. En dat is goed nieuws te noemen.

Toch varieert het participatieniveau tussen de gemeenten onderling enorm. Waar de ene gemeente enthousiast volgt, luistert, functionele foto’s en video’s deelt en vooral ook de dialoog aangaat, kijkt de buurgemeente nog wat angstig toe. Schroom die vooral om de hoek komt kijkt door een gebrek aan kennis over de materie. Ik merk in gesprekken met zowel bestuurders als ambtenaren, dat er verkeerde aannames worden gedaan. Ontzettend jammer! Met wat kennis, tijd en enthousiasme kunnen die beren op de weg snel plaatsmaken voor een veel positievere houding.

Op deze plek een (niet volledig!) overzicht van belangrijke redenen om niet achter te blijven, gevolgd door wat tips. Ik kan alleen maar hopen dat het op sommige plekken in ons land aanzet tot het initiëren van nieuwe stappen richting de digitale gemeente.

Waarom Twitter? En hoe?

  • Je imago komt steeds meer online tot stand. Door te twitteren kun je zowel je persoonlijke imago als het imago van je gemeente of politieke partij stukken beter monitoren en bewaken, een richting geven. Erop voorbereid zijn wanneer iets uit de hand dreigt te lopen, anticiperen wanneer nodig.
  • Met het actief zijn op Twitter laat je zien dat je inderdaad die fijne, toegankelijke bestuurder bent, of die transparante, communicatieve gemeente!
  • Twitter heeft iets persoonlijks, waardoor mensen geboeid blijven. Een bestuurder geeft op deze manier een fijn kijkje achter de schermen. Tegelijkertijd is het een gecontroleerde manier om informatie te delen over zaken die spelen. Veel schriftelijke publicaties vanuit de gemeente worden minder gelezen. Mensen haken af bij het zakelijk taalgebruik of standaard formuleringen, of bij de lengte van de ambtelijke documenten.
  • In verkiezingstijd is Twitter het meest gebruikte online podium. Twitter biedt de mogelijkheid om informatie op een snelle manier te delen met een groot publiek. Tweets kunnen gaan over de campagne, maar ook over lokaal nieuws en de landelijke politiek. Zieltjes winnen zoals dat anno 2011 kan. Obama was wellicht niet tot president gekozen als hij zijn sociale media niet perfect op orde had gehad! En vraag maar aan mensen als Maxime Verhagen en Femke Halsema wat Twitter voor ze heeft betekend…
  • Maar blijf zeker ook actief buiten verkiezingstijd! Peil meningen, reageer, mobiliseer inwoners. Geef en deel!
  • De vraag naar een transparante en communicatieve overheid groeit. Door te twitteren laat je zien dat de gemeente met haar tijd mee gaat. Door je reactie op de tweets van inwoners communiceer je op de meest directe manier. Dat wordt gewaardeerd!
  • Toon betrokkenheid! Weet wat er online speelt en reageer hierop.
  • Laat je zien, toon wie je bent! Wees altijd authentiek, blijf dicht bij je eigen karakter. Wees zichtbaar voor de burgers van je gemeente. En blijf altijd eerlijk. Overigens: een privéberichtje op zijn tijd mag best! Het wordt bijvoorbeeld gewaardeerd als een bestuurder ook af en toe de mens-achter-de-bestuurder laat zien. Maar overdrijf dit niet!
  • Begin op kleine schaal. Ga eerst wat mensen volgen, kijk en luister waar de dialoog over gaat en wat jouw toegevoegde waarde kan zijn.
  • Een persoonlijk account heeft meer waarde dan een corporate account. Stimuleer collega’s om actief aan de slag te gaan!
  • Luister naar anderen, probeer niet alleen maar te zenden. Opnieuw: het gaat over luisteren, geven en delen! Tweerichtingscommunicatie.
  • Blijf nadenken bij al je online activiteiten! Alles is openbaar. Tweets kunnen soms ongenuanceerd overkomen. Denk dus goed na bij voordat je op ze verzendknop drukt! Dus niet denken in bedreigingen, maar gewoon je gezond verstand gebruiken!
  • Kijk eens rond op Twitter. Spoor collega’s op van andere gemeenten en lees tweets en reacties van lezers. Leer ervan! Bel ze eens op en vraag naar hun ervaringen.
  • …  Deze lijst is niet compleet!

Meer mogelijkheden!

Het typen van berichten op Twitter is al een geweldige vooruitgang voor iedere bestuurder en gemeente! Maar je kunt dit uitbouwen zo veel als je zelf wilt!

  • Heb je zelf een leuk filmpje gemaakt van een activiteit, of heeft de lokale televisieomroep een mooie reportage gemaakt? Zorg dat het filmpje online beschikbaar is (YouTube!) en link ernaar in je tweet! Ook uploaden via bijvoorbeeld TwitVid is een mogelijkheid.
  • Hetzelfde ook met foto’s. Een fraaie plaat vastgelegd met je mobieltje, of heeft een burger iets gestuurd dat je vrij mag gebruiken? Uploaden op simpele sites als Twitpic of Yfrog! Deel!
  • Het in tweets linken naar een website of naar bijvoorbeeld een foto, is soms vervelend. Het internetadres kan lang zijn, waardoor bijna al je toegestane 140 karakters verbruikt zijn. Gelukkig zijn er eenvoudige sites als bit.ly. Je geeft hier je lange internetadres op en de site maakt er snel een veel korter adres van. Handig!
  • Je kunt je tweets geautomatiseerd terug laten komen op bijvoorbeeld de website van je gemeente of je politieke partij – of op een (persoonlijke) weblog. Maar ook het automatisch doorgeleiden naar andere sociale media zoals Facebook en LinkedIn is mogelijk. Structuur aanbrengen in je online activiteiten levert tijdwinst op!
  • Er zijn hele handige toepassingen bedacht die het monitoren van alle online activiteiten vergemakkelijken. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij Tweetdeck. In de te downloaden software kun je zoveel kolommen aanmaken als je zelf wilt, met daarin alle updates uit onder andere Twitter, Facebook en LinkedIn. Maar ook kun je alle tweets laten uitfilteren die bijvoorbeeld de naam van je gemeente bevatten. Handig! Ook dit scheelt ontzettend veel tijd.
  • Een andere manier om bij te houden wat er online over je gezegd wordt, is het ontvangen van een dagelijkse mail van bijvoorbeeld Google Alerts. Je kunt op die website zoekwoorden opgeven, en vervolgens krijg je op gezette tijden een mail met alle nieuwe meldingen. Opnieuw: handig!

Et cetera. De lijst met tips om het leuker, effectiever en handiger te maken, is eindeloos!

Blijf niet achter!

Bestuurders, communicatieafdelingen: als deze korte opsomming nog niet voldoende overtuigend is, ga dan zelf op ontdekkingstocht op het internet, of laat je een keer bijpraten door een deskundige. Blijf niet achter, laat geen kansen liggen. Succes!