Innovatie

De toekomst van het web: SoundCloud, Spotify en eBuddy

0

Van 27 tot en met 29 april 2011 vond in Amsterdam de 6e The Next Web Conference plaats. 3 dagen met zeer uiteenlopende sprekers die een visie hebben op de toekomst van het web. Woensdagmiddag startte het event in een te kleine zaal, waar ook Frankwatching aanwezig was. Het verslag van dag 1, over de opkomst van Social Sound, de toekomst van Spotify en eBuddy en trends in Afrika.

Social Sound

Video heeft een groot aandeel bemachtigd binnen onze dagelijkse webactiviteiten. Het is dan ook een fors statement dat Alexander Ljung, CEO van SoundCloud, maakt als hij zegt: “Geluid zal op internet groter worden dan video.” Waarom?

SoundCloud App

  • Gedachten en emoties zijn met geluid beter te delen dan via tekst.
  • Content is makkelijk en overal te creëren. ’s Avonds in het donker, lopend door de stad.. een berichtje is zo opgenomen en gedeeld met je netwerk.
  • Luisteren is een parallelle activiteit. Wanneer je naar een geluid luistert kun je, beter dan bij tekst of video, tegelijkertijd andere dingen doen. Autorijden tijdens het radio luisteren bijvoorbeeld.
  • Geluid is makkelijk te consumeren.

Het nadeel van grote muzikanten is dat ze de bomen zijn waardoor we het bos niet meer zien. We denken dat de iTunes alle muziek bevat die er is, terwijl er zoveel meer is dan dat! Door apps met auto-tune of andere effecten kan iedereen muziek creëren. Alleen al met de app I Am T-Pain werden in een half jaar 30 miljoen liedjes opgenomen.

Door deze ontwikkelingen moeten we vandaag de dag op een nieuwe manier leren luisteren. Daarin kunnen we parallellen trekken met de boekdrukkunst: we leerden schrijven en lezen. Dat gaat nu ook met geluid gebeuren! Maak je klaar voor Social Sound!

202 artiesten in 9 weken

Van een visie op geluid naar een visie op muziek door iemand met recht van spreken: Jonathan Forster van Spotify. Compleet zal de muziekverzameling niet zijn, maar met ruim 13 miljoen nummers is er voor elke muziekliefhebber wel iets te vinden. Spotify in cijfers:

  • Per dag worden er 10.000 muzieknummers toegevoegd.
  • Tot op heden zijn er meer dan 200 miljoen afspeellijsten gegenereerd door gebruikers.
  • 10 miljoen gebruikers in Europa, waaronder 1 miljoen subscribers.
  • Een gemiddelde bezoeker luistert naar 202 artiesten in 9 weken.
  • Slechts 6% van de beluisterde muziek staat in de top 100 (dus 94% niet!).

De toekomst staat volgens Spotify in het teken van uitbreiding. Om dit te ondersteunen stelt Spotify haar platform beschikbaar voor ontwikkelaars. Diensten als HotSpotify en BBCify maken daar dankbaar gebruik van. Maar of de ontwikkelaars Spotify ook zien zitten als ontwikkelplatform is maar de vraag: echt vernieuwende integraties heb ik nog niet gezien.

eBuddy, de toekomst van messaging?

Onno Bakker, eBuddy, neemt ons mee terug in de geschiedenis van messaging. Het eerste multimediale bericht stamt uit de prehistorie, waar grotschilderingen een verhaal uitbeelden. Vanaf het moment dat berichten uitgewisseld werden via geschreven tekst nam communicatie een grote vlucht. Daarna gingen we van morse-code naar e-mail (1970) en van sms (1992) en MSN naar eBuddy.

In de toekomst zal het minder gaan om de verschillende platforms, maar meer om het bericht. Afhankelijk van de voorkeuren van de ontvanger ontvangt deze het bericht op het kanaal van zijn keuze. Een visie die naadloos aansluit bij het product eBuddy, al ondersteunt het de populaire diensten als Twitter of WhatsApp nog niet. Kort stipt Onno het gesprek van de dag, ‘net neutrality’, aan, maar echte antwoorden geeft hij niet. De toekomstvisie is er één gebracht vanuit de techniek, met weinig vernieuwende inzichten. Weinig vernieuwend is ook het recent gelanceerde product, eBuddy XMS, want dit is duidelijk een kopie van WhatsApp. eBuddy wil van dit succes uiteraard een graantje meepikken, maar is waarschijnlijk te laat.

Trends in Afrika

Afrika is volop in ontwikkeling. Niet alleen op economisch gebied (7 van de top 10 snelst groeiende economieën zijn Afrikaanse landen), maar ook op mobiel terrein. Afrika kent 4 grote uitdagingen:

  • Infrastructuur. Verbindingen met telecommasten zijn bijna enkel mogelijk in grote steden. Kansen liggen er op het gebied van stroomopwekking voor deze masten, de meeste worden op dit moment gevoed door diesel generatoren.
  • Gezondheid. Met mobiel kan data worden verzameld en kunnen mensen leren over gezondheidsrisico’s.
  • Onderwijs. Het onderwijs kan plaatsvinden via de mobiele apparaten, boeken worden mobiel toegankelijk gemaakt voor scholieren.
  • Overheid. Overheden worden gedwongen tot transparantie. Regimes worden niet meer getolereerd door de kracht van het internet, met mobile worden steeds meer mensen connected.

Rudy de Waele presenteert zijn visie in Mobile Trends Africa 2020, opgesteld met 30 professionals uit Afrika. De belangrijkste bevindingen zijn te vinden in de volgende SlideShare presentatie:


Met deze eerste dag is The Next Web Conference 2011 geopend. Het onderdeel ‘Next’ is op deze dag echter onderbelicht gebleven. Ongetwijfeld zal dit ruimschoots worden gecompenseerd door de tientallen sprekers van de volgende 2 dagen.

Lees hier alle artikelen over The Next Web 2011.