Online crisiscommunicatie: zorg voor een crisispagina zonder fratsen

0

Crisiscommunicatie online: naar aanleiding van de brand in het Moerdijkse chemicaliënbedrijf Chemie Pack is daar het nodige over gezegd. Te verwachten valt dat gemeenten inmiddels bezig zijn met het aanpassen van hun communicatieplannen om deze waar nodig aan te vullen met communicatie via sociale netwerken. Een goed idee. Maar terwijl je nadenkt over ‘elders op internet’, zet dan je webbouwer alvast aan de slag voor je crisispagina zonder fratsen.

Beesten van sites

Gemeentesites zijn beesten van sites. Loodzwaar opgetuigd en met allerhande krochten waarin informatie die soms vaak (‘Wanneer komt het grofvuil?’) tot zo nu en dan  (‘Hoe werkt dat, een stempas?’) opgevraagd wordt. Nuttige en minder nuttige informatie. Maar hoe je dat ook weegt, deze informatie is altijd van ondergeschikt belang op het moment dat er een ramp gebeurt. Wanneer de sirene gaat, de ramen en deuren dicht moeten en er mensenlevens op het spel kunnen staan. En wat gebeurt er als er een ramp plaatsvindt? Dan knalt de site eruit. Daar weten ze zelfs bij crisis.nl inmiddels alles van.

Offline bij een ramp

Op zo’n moment moet je als gemeente – en wellicht geldt dit ook wel voor bedrijven – een crisispagina zonder fratsen klaar hebben staan. Die nooit down gaat. Die mobiel te bereiken en bekijken is. Die werkt als een crisis-hub voor alle andere kanalen: de uitvalsbasis waar je de allerlaatste stand van zaken neerzet. Zonder plaatjes, zo licht en statisch mogelijk en gemakkelijk te updaten. Die crisispagina zonder fratsen zet je als de sirene gaat, pontificaal op /index.html. Gewoon: de hele gemeentesite offline bij een officiële ramp. Want dat grofvuil? Dat komt na de ramp, zoals we inmiddels weten.