Innovatie

Hoe ziet internet eruit in 2015?

0

Hoe ziet internet eruit in 2015? Hebben we het dan nog wel over internet? En wat doen we er dan zoal mee? In dit artikel signaleer ik een drietal ontwikkelingen.

1. Internet is de nieuwe zuurstof

Internet is zuurstof geworden

De nieuwe generatie kent het begrip ‘offline’ niet meer. Altijd en overal is er toegang tot het internet. Net als we altijd en overal toegang hebben tot zuurstof. Je kijkt er niet van op als je kunt ademen. Even zomin kijk je er in 2015 van op dat internet aanwezig is in de hotelkamer, in de auto, in de bioscoop, op het werk, in de lift etc. De consequentie is dat de consument altijd en overal toegang heeft tot informatie, tot vrienden, muziek, spelletjes, maar ook tot zijn of haar geheugen en tot alle beschikbare kennis in de wereld. De consument van 2015 is altijd verbonden met informatiebronnen en met vrienden.

Wat zijn de gevolgen hiervan? Waarschijnlijk is het begrip ‘internet’ in 2015 een loze kreet geworden. We praten ook niet continu over de kwaliteit van zuurstof. Internet is niks, omdat het er altijd is.

2. Geïntegreerde apparaten en intuïtieve toegang

De Xbox Kinect, een voorbeeld van 3D-sensing

In 2015 zijn losse apparaten als de TomTom, de telefoon, de rekenmachine, afstandsbediening, camera, videocamera en beamer verleden tijd. Alle apparaten krijgen toegang tot het internet en zullen meer en meer elkaars functies overnemen.

Het mobiele web zal vele malen groter zijn dan het al oude desktop internet. Achter een ‘computer’ (lees: desktop) zitten is achterhaald. De muis en het toetsenbord bestaan nog steeds in 2015. Alleen zul je er veel minder gebruik van maken. Weg met de muisarm en de verkeerde zithouding. In 2015 heb je geen typediploma meer nodig. Langzaam zal de interactie met apparaten intuïtiever en natuurlijker worden. In 2015 zijn we vertrouwd met ‘natural user interfaces’, ofwel interfaces met 3D-sensoren die gebaren en bewegingen kunnen oppikken. Hiermee zijn inputs van een toetsenbord of muis niet meer nodig om met een programma of apparaat te interacteren. Het zijn de menselijke gebaren, bewegingen (en straks ook mimiek en gedachten) die de commando’s aansturen. Partijen die het gaan winnen zijn PrimeSense, Microsoft (Xbox Kinect, Microsoft Surface) en Canesta.

3. De ongekende intelligentie van het web

Het internet zal in 2015 ongekend veel intelligenter zijn. Hierin zien we twee ontwikkelingen: wisdom of crowds en singulariteit.

Wisdom of crowds

Al in 2004 schreef James Surowiecki het boek ‘Wisdom of Crowds’. In 2015 zal de internetgebruiker nog meer profiteren van de wijsheid van anderen. De vriendengroep is altijd in de buurt (online) en zal de consument helpen met het vinden van oplossingen voor problemen en het krijgen van suggesties en ideeën. We gaan naar realtime conversaties. Reviews op webshops zijn er nog steeds, maar de waarde neemt af. Het gaat om het hier en nu. De personen die op dat moment online aanwezig zijn, kun je eenvoudig benaderen, vragen stellen en een conversatie mee aangaan. Je kunt van gedachten wisselen met bekenden, maar ook met vreemden die toevallig in de buurt zijn of op zoek zijn naar bijvoorbeeld hetzelfde product of dezelfde dienst.

Singulariteit: toenemende kracht van (internet)technologie

Ray Kurzweil, een Amerikaanse futurist is de auteur van het invloedrijke boek ‘The singularity is near’ (2005). Hierin beschrijft hij een toekomst waarin een technologieversnelling plaatsvindt. Computers worden zo slim (slimmer dan de mensen) dat ze bovenmenselijke intelligentie krijgen en ons langzaamaan zullen gaan helpen om onze menselijke beperkingen (lees: sterfelijkheid) te overkomen. Ook zullen apparaten functies van het menselijke lichaam en brein overnemen.

De technologieën die de komende jaren gaan versnellen in ontwikkeling liggen op het vlak van nano-, bio- en robottechnologie. Kurzweil voorspelt een samensmelting van mens en technologie. Het zal in de toekomst (al in 2015?) mogelijk zijn om je hersenen en je hersenactiviteit te ‘kopiëren’ en te bewaren in een externe omgeving (computer). Hiermee word je dus feitelijk onsterfelijk.

Is dit allemaal al zichtbaar voor 2015? Waarschijnlijk nog niet. Wat wel gaat gebeuren is dat computertechnologie steeds beter in staat zijn om ons te helpen in het dagelijks leven. Internet speelt hierin de faciliterende rol. Internettechnologie zal steeds beter in staat zijn voor ons informatie te filteren, te verrijken en om oplossingen aan te reiken. En het leven een beetje gemakkelijker te maken.

Conclusie

Het internet zoals we dat nu kennen zal er in 2015 echt anders uitzien. De toegang is altijd en overal. We zijn altijd verbonden. Realtime. Daarnaast zal de gebruiksvriendelijkheid enorm verbeteren. We gaan intuïtiever interacteren met apparaten. En tot slot wordt het internet en internettechnologie slimmer. Het gaat zover invreten in ons leven, dat we ermee verbonden raken. Dat we er mee opstaan en mee naar bed gaan. En zolang we daar gelukkiger van worden, is dat geen enkel probleem.

Dit artikel wordt eveneens gepubliceerd in Twinkle.