What ever happened to Puppy Tweets?
Begin 2010 werd tijdens de jaarlijkse speelgoedbeurs in New York met veel tamtam Puppy Tweets gelanceerd door Mattel. Je geliefde huisdier krijgt een plastic tag aan zijn halsband met een geluids- en bewegingssensor. Een USB-receiver op je pc of laptop ontvangt de signalen. Je maakt een Twitter account voor je hond en daarna kun je de hele dag genieten van tweets van Flappie, Moppie of Tijger.
De tag heeft zo’n 500 verschillende vooraf opgenomen (humoristische) tweets die getriggerd worden door de bewegingen en geluiden van de hond. Dit innovatieve speeltje met hoge entertainment value werd door de media snel opgepikt. CNN maakte er een leuke rapportage over.
Puppy Tweets zijn afgelopen herfst op de markt gekomen voor een adviesprijs van $29.99. Mooi op tijd voor een leuk kerstcadeau voor de ware dierenliefhebber. De behoefte zou er volgens mij best kunnen zijn bij die dierenliefhebbers. Je zit op kantoor en wilt weten hoe het met je huisdier is. Je kijkt je Twitter account op je smartphone, laptop of pc.
Ik vroeg mij af of het product ook daadwerkelijk zijn belofte aan de kopers waargemaakt heeft. Op Amazon kun je een roze puppy tweet tegenwoordig voor $14,95 krijgen. Een prijsdaling is niet altijd een goed teken, het kan betekenen dat men de ingekochte voorraad zo snel mogelijk kwijt wil. De Amazon user reviews voor dit product zijn vernietigend. “this product is bad and sents out tweets all the time.” Ook in andere reviews maakt het product zijn belofte niet waar.
Het lijkt erop dat speelgoed producent Mattel hier toch een hit & run marketingstrategie heeft gevolgd. Het product lanceren met veel bombarie en vervolgens sterft het een stille dood. Dankzij de transparantie via de social media komt een slecht product tegenwoordig sneller boven drijven, je houdt als fabrikant mislukkingen niet langer verborgen. De toegepaste hit & run strategy (die snel ontdekt wordt) lijkt mij niet echt bij te dragen aan de corporate reputation van speelgoed fabrikant Mattel.
Social media dwingen door de grotere transparantie uiteindeljk betere producten af. Er zijn vast meer goede voorbeelden, laat maar weten!