Werken in het buitenland? Publiceer je portfolio online

0

Op Frankwatching wordt vaak het vrije werken of het werken van de toekomst beschreven. Grenzeloos en  los van locatie, tijd of diploma’s. Volgens velen zijn het straks je referenties en de voortgang van de opdracht die bepalen wanneer, hoe en waar je werkt. Voor Willem van Bergen is dat geen toekomst meer. Nadat hij zelf ontworpen code op een internationale website had geplaatst, werd hij door een groot Canadees internetbedrijf gevraagd voor hen te komen werken.

Net als Walter die ik eerder interviewde voor Frankwatching, kwam ik Willem tegen via een reactie op een weblog. Hij reageerde op een bericht waarin ik me afvraag wanneer Shopify de Nederlandse markt zal komen veroveren. Willem reageerde op het bericht en ik was eigenlijk benieuwd hoe een Nederlander bij dit bedrijf terecht was gekomen.

Software zorgt voor een baan

Github“Op zich heb ik wel een redelijk normaal kantoorleven.” Een van de eerste zinnen die Willem van Bergen tegen me zegt als ik met hem praat over zijn leven. Maar ik denk daar anders over. Even een korte toelichting: Willem is een 26-jarige Nederlandse jongen die een passie heeft voor programmeren en daar vrij open over is. Toen hij succesvolle data analyse software had ontworpen, en bedacht dat dit voor andere bedrijven ook interessant kon zijn, besloot hij dit online te publiceren. Hij plaatste het op een grote website en kreeg naar aanleiding van zijn ontworpen codes enkele interessante aanbiedingen voor werk. Een van de aanbiedingen was van Shopify. Een bedrijf dat software ontwikkelt voor webwinkels en waar Willem al een paar keer over had gehoord. Ze maakten als een van de eersten gebruik van Ruby on Rails, dus kende hij ze wel van naam.

ShopifyDe CEO van het bedrijf nam contact op en na elkaar even via Skype te hebben gesproken, werd Willem een vliegticket richting Canada aangeboden om daar een opdracht van 2 maanden uit te voeren. Een opdracht en vergoeding werden besproken en Willem ging aan de slag. Succesvol, want inmiddels werkt Willem al enkele maanden voor het bedrijf en heeft hij gewoon een contract voor onbepaalde tijd.

Een redelijk normaal kantoorleven?

Het leven en werken van Willem op zich lijkt nu ook inderdaad een normaal kantoorleven. Want alhoewel hij niet direct vaste werktijden heeft of een vast bureau toegewezen heeft gekregen, werkt hij als hij in Canada is meestal gewoon op kantoor. Hij vergadert regelmatig en werkt achter een normaal bureau en volgt meestal gewoon de 9 tot 5 tijden die gebruikelijk zijn. Het is ook niet zo zeer het werk van Willem dat ik bijzonder vind, maar wel de manier waarop hij dit combineert met de mogelijkheden die het internet nu al veelvuldig biedt en die, als je Willem zo spreekt, al zo vanzelfsprekend zijn geworden voor sommige mensen.

Willem van Bergen

Zo is hij gevraagd door software dat op Github.com stond. Wat je als werkeloze softwarefreak eigenlijk kan zien als een soort LinkedIn of Curriculum Vitae voor programmeurs. Willem kreeg meerdere aanbiedingen. Vervolgens had hij contact via Skype, internettelefonie, en organiseerde hij zijn reisje via Tripit.com. Ik had er nog niet over gehoord, maar Willem vertelt snel dat het een website is waar je al je boekingen via e-mail naartoe kunt sturen en Tripit maakt er dan een reisplan van. Duidelijk, overzichtelijk, en en je ziet gelijk of er toevallig vrienden van je in de buurt zijn als je ergens naartoe gaat.

Zomaar een ticket boeken naar een ander land, zonder slaapplaats of contacten, is voor de gemiddelde Nederlander nog een beetje eng en een heel avontuur, maar Willem had al snel een tijdelijk onderkomen gevonden. “Dat is vrij eenvoudig via Craigslist zolang je niet te zuinig bent.” Een soort internationaal prikbord waarop iedereen oproepjes of aanbiedingen kan plaatsen voor opdrachten, banen, aangeboden producten of in Willem zijn geval, een tijdelijk onderkomen. Je moet de website een beetje kennen, want op het eerste gezicht wordt je van een bezoekje aan de website niet direct warm. Maar voor de insiders die ervaring hebben met de website is het een gouden ei, vergelijkbaar met het Nederlandse marktplaats.nl, maar dan internationaal.

Een normale wereld, maar je moet het wel kennen

Zo praat ik nog even door met Willem, waarbij ik zeg dat ik het idee heb dat hij het allemaal heel normaal vindt maar of hij denkt dat iedereen zomaar zo’n stap kan maken? Dat iedereen al die websites kent? Willem moet lachen en bekent dat het misschien niet zo heel erg voor de hand ligt om met je portfolio internationale aanbiedingen te krijgen voor een baan. “Vijf jaar geleden zou ik inderdaad niet zo gemakkelijk zijn ontdekt”, geeft hij aan. “Het was ook niet een actief doel wat ik nastreefde want ik had al in Nederland een baan aangeboden gekregen waar ik anders vrijwel zeker gestart zou zijn. Maar toen ik mijn software publiceerde was ik me er wel bewust van dat ik zo gevonden kon worden door bedrijven. Die website is enorm pupulair en er worden heel vaak banen aangeboden.”

Websites als Craiglist en Tripit hebben eigenlijk niet eens zo’n duidelijke uitleg op de eigen website staan. De meeste nieuwe gebruikers zullen er ook niet zomaar op terecht komen, maar zijn er waarschijnlijk op geattendeerd door hun netwerk. Want het wereldje van mensen die op deze manier op zoek gaan naar banen en huisvesting wordt wel steeds groter. Veelal jongeren die bijvoorbeeld een lange internationale reis willen maken en op een bepaalde bestemming even een bed en vakantiebaantje zoeken. Maar ook het internationale bedrijfsleven begint de kansen van dit soort websites te ontdekken.

Tips voor het vinden van een baan in het buitenland?

VisumAls ik Willem vraag naar andere tips voor het vinden van werk in het buitenland, wordt het even stil. Het lijkt of ik de eerste ben die hem echt aan het denken zet over zijn avontuur. Daarna komt Willem terug met de vrij praktische opmerking dat als je werk zoekt in het buitenland, je vooral je visum goed moet regelen. “Zoek een advocaat in het land waar je wilt gaan werken die gespecialiseerd is in het verkrijgen van een visum, want als je hierin fouten maakt, is de kans groot dat er maandenlange vertraging ontstaat of dat je het visum zelfs helemaal niet krijgt.”

In zijn geval betaalde Shopify de rekening hiervan, maar ook als hij het zelf had moeten betalen, had hij hiervoor een advocaat ingeschakeld. Het is in sommige landen een lastig en bureaucratisch proces en als het mis gaat ben je nog veel meer geld kwijt.

“Een andere logische drempel is natuurlijk het cultuurverschil.” Voor Willem was deze vrij klein, zoals hij zelf aangeeft is de cultuur van Canada eigenlijk een soort mix van de Nederlandse en Amerikaanse cultuur en is Canada een makkelijk land, omdat mensen vriendelijk zijn en open staan voor andere culturen. “Als het fout gaat, ligt het meestal niet aan je werk, maar aan het feit dat je niet goed integreert. Als je je netjes aan de lokale gewoontes houdt en een beetje je best doet om contact te leggen, zorg je ervoor dat de kans kleiner wordt dat dit gebeurt.” En de eerste fout kan Willem zich nog wel herinneren. “De eerste fout die ik maakte was mijn schoenen niet uitdoen als je bij iemand naar binnen gaat. Vanwege de sneeuw doet iedereen daar standaard altijd zijn schoenen uit als hij ergens naar binnen gaat. Het is trouwens een gewoonte die ik heb overgenomen, want ik zit nu gewoon in Nederland en heb nu ook mijn schoenen uit.

Zelf ook in het buitenland werken? Publiceer je portfolio online!

Ik vind het geweldig om met Willem verder te praten want ik merk vooral de rust en het gemak waarmee Willem praat over zijn leven. Inmiddels mag Willem dan een standaard kantoorbaan en appartement in Canada hebben, het feit blijft dat hij dankzij een stukje code op Github gewoon een internationaal avontuur is aangegaan en prima kan leven vanuit een koffer en met enkel een laptop. De laatste tip die Willem dus meegeeft aan programmeurs die ook graag eens in het buitenland zouden willen werken, is om eens een profiel aan te maken op Github. “Publiceer alles waarvan je vermoedt dat iemand anders het zou kunnen gebruiken. Het is even een drempel die je moet overwinnen (is het wel goed genoeg? etc.) en los van een baan is de kans ook groot dat andere programmeurs met je in contact komen.”

Maar als je de openheid eenmaal leert accepteren, is het  geweldig om te zien dat andere mensen je code en feedback kunnen waarderen. Voor je het weet heb je een hele groep van mensen op het internet die je misschien nooit face-to-face hebt gezien maar met wie je regelmatig via het internet contact heb, die je verder kunnen helpen, en mogelijk zelfs een leuke opdracht of een baan in het buitenland voor je hebben! Vervolgstappen zoals Skype, social media of de websites de we eerder bespraken, komen vanzelf, zodra je het wereldje een beetje leert kennen.