Innovatie

To follow or to unfollow: gebruik van social media in recruitment

0

Je hele timeline vol vacatures en andere aanbiedingen, wie kent het niet? Dit fenomeen is bron van heel wat irritatie onder Twitteraars. Hoe komt het toch dat social media vaak wordt gebruikt op een manier die totaal niet in lijn is met de redenen waarom mensen het gebruiken? En hoe zou je dat wel kunnen doen?

To follow or to unfollow

Het probleem van social media recruitment is dat er vaak te weinig wordt stilgestaan bij de redenen waarom social media eigenlijk gebruikt worden. Hierdoor ontstaan verkeerde verwachtingspatronen bij werkgevers of recruiters. Vervolgens worden ook nog eens verkeerde acties ondernomen om de ideale kandidaat via een sociaal platform binnen te halen. Denk bij verkeerde acties aan het onophoudelijk spammen van vacatures richting een bepaalde doelgroep. Wat het oplevert? Geïrriteerde volgers die unfollowen (afhaken), zeker niet solliciteren op je vacatures en door dit alles een negatieve associatie krijgen met je employer brand.

Waarom gebruiken we social media?

Om de hierboven genoemde situatie te voorkomen is het volgende van belang: de motieven die de potentiële kandidaat heeft met het gebruik van social media moeten vergeleken worden met de motieven van de recruiter.

Als belangrijkste redenen van consumenten, die voor recruiters vaak potentiële kandidaten zijn, worden genoemd:

  • Het houden van contact met vrienden/relaties
  • Het delen van hobby’s/interesses
  • Het maken van nieuwe vrienden/relaties

Als belangrijkste redenen van recruiters die met een zakelijk oogpunt gebruik maken van social media, worden vaak genoemd:

  • Promotie van zichzelf, vacatures of dienst
  • Het onderhouden van het netwerk
  • Het vergaren van kennis

Zoals je ziet zijn de belangrijkste redenen waarom beide partijen gestart zijn met het gebruik van social media nogal verschillend. Wanneer een recruiter iets wil bereiken zal hij in moeten spelen op de behoefte van zijn doelgroep.

Wat moet je doen om wel je doel te bereiken?

De lucky shots daargelaten, om het doel – het werven van een kandidaat – te bereiken is het belangrijk om het volgende te realiseren: voordat je via social media een kandidaat kunt werven, zul je eerst een relatie met je doelgroep opgebouwd moeten hebben. Dat kan alleen maar door in te spelen op de daadwerkelijke behoefte van die doelgroep. Mensen vinden vacatures sneller interessant, wanneer ze het gevoel hebben dat een organisatie bij hen past. Social media is een uitstekend middel om dit voor elkaar te krijgen.

Wat je dus moet doen is je afvragen wie jouw doelgroep is en wat die doelgroep interessant vindt. Als je dat weet, weet je ook welke content voor die doelgroep interessant is. Vervolgens kun je aan de slag met het verzamelen en/of creëren van content, die je daarna kunt delen via de verschillende social media kanalen met je doelgroep. Wanneer je dit goed en regelmatig doet, zul je merken dat er interactie ontstaat, waardoor je doelgroep steeds meer betrokken raakt. Als je dat voor elkaar krijgt, wordt het steeds makkelijker om je vacature of product te promoten. Sterker nog; je doelgroep gaat dit zelf voor je doen!

De 4 belangrijkste social media kanalen

De meest gebruikte social media kanalen op het gebied van recruitment in Nederland zijn op dit moment de onderstaande 4 kanalen. Ieder kanaal heeft zo zijn eigen functie.

  • LinkedIn is hét platform voor zakelijk netwerken en daarom inmiddels bijna altijd onderdeel van de zaken die recruiters en bedrijven inzetten voor het invullen van hun vacatures. De effectiviteit van LinkedIn verschilt echter behoorlijk. Dit komt doordat het in grote mate afhankelijk is van het hebben van interactie met je doelgroep en niet van het simpelweg plaatsen van vacatures in je status-update en de LinkedIn-groepen.
  • Het veelvuldig plaatsen van vacatures zonder daarnaast enige andere interessante content te delen via Twitter is de afgelopen maanden in een enorme stroomversnelling gekomen. Zoals eerder gezegd zorgt dit vaker voor irritatie dan voor effect en het is dan ook sterk af te raden. Mensen gebruiken Twitter als hun persoonlijke krant: ze volgen alleen die bedrijven en mensen die daadwerkelijk interessante zaken delen en te melden hebben.
  • Facebook is een uitstekend kanaal voor het binden van mensen aan je merk en scoort bijzonder laag op het gebied van het bereiken van ‘conversies’ zoals het invullen van een vacature. Facebook is ‘booming’ en daarom is het van groot belang om aan de hand van een langetermijnstrategie je doelgroep ook op dit platform aan je te binden.
  • Hyves begrijpt dat arbeidsmarktcommunicatie via social media sterk gericht moet zijn op branding en heeft daarom de ‘branded Hyvespagina’ in het leven geroepen. Net zoals bij Facebook zul je ook Hyves voornamelijk kunnen gebruiken om je doelgroep aan je te binden

Conclusie

Je vacatures (mede) via social media invullen kan zeker, maar alleen wanneer je je ook echt gaat gedragen volgens de conventies van social media. Ga dus niet zomaar mee met de trend door ook als recruiter of bedrijf te gaan spammen met je vacatures met de verwachting dat dat wel wat op zal leveren. Denk liever na over de impact van je handelen op de lange termijn en nog belangrijker; over het gedrag dat je zal moeten vertonen, wil je daadwerkelijk iets bereiken. Dr. Francis Collins vat het mooi samen: ‘We tend to overestimate the short term impact of a technology and underestimate the long term impact’.