Zo werf je vrijwilligers via LinkedIn, Twitter en Facebook
Hoe profiteer je als vrijwilligersorganisatie van ‘de kracht van social media’ bij het vinden, verbinden en mobiliseren van vrijwilligers? Het 10-stappenplan beschrijft hoe je te werk kunt gaan. Voor het praktisch inzetten van LinkedIn, Twitter, Facebook en Hyves hier nog een aantal specifieke tips. Met ter illustratie praktijkvoorbeelden vanuit het Wereld Natuurfonds.
10 stappen om vrijwilligers te mobiliseren via Social Media
In Vrijwilligers werven via Social Media in 10 stappen beschrijf ik hoe een organisatie vrijwilligers kan mobiliseren via de sociale netwerken. De stappen zijn:
- Maak een plan: hoeveel vrijwilligers wil je werven, voor welke functies?
- Zorg voor een gedegen vrijwilligersbeleid.
- Zorg voor een helder aanbod van aantrekkelijke vrijwilligersfuncties.
- Bepaal je doelgroep in termen van activiteiten, interesses en passies
- Zet je Vrijwilligersfuncties goed vindbaar op je website.
- Onderzoek in welke netwerken je doelgroep actief is
- Kies de juiste netwerken, waar je je doelgroep het beste kunt bereiken.
- Bouw voor je organisatie aantrekkelijke profielen in relevante netwerken.
- Neem actief deel aan online conversaties en verleid je doelgroep.
- Roep vrijwilligers op via social media.
Verbind je via social media nog beter met je doelgroep
Met profielen op de populaire netwerken kom je heel direct in contact met mensen die geïnteresseerd zijn in jouw organisatie. Voor de belangrijkste netwerken (LinkedIn, Twitter en Facebook) geef ik nog wat specifieke tips.
Deze algemene tips gelden voor alle netwerken
- Zet op je website een aantrekkelijke vrijwilligerspagina met de mogelijkheden en functies, en op de homepage een duidelijke link naar die pagina.
- Laat overal zien dat je actief bent op social media, iconen vallen beter op dan tekstlinks. Zet de iconen op je homepage, in je bio’s, in je nieuwsbrief en in de handtekening van je e-mails.
- Link ook vanuit je socialmediaprofielen direct naar je website, de thuisbasis met alle basisinformatie.
- Neem in je netwerk-profielen (je ‘bio’) een beschrijving (met link) op van je aanbod en mogelijkheden voor vrijwilligers.
Hieronder vind je specifieke tips gericht op het vinden, verbinden en mobiliseren van vrijwilligers via LinkedIn, Twitter en Facebook. De cijfers zijn van december 2012.
Tips voor LinkedIn
LinkedIn is in Nederland het grootste zakelijke netwerk, met 3,9 miljoen leden in Nederland en 200 miljoen leden wereldwijd. Via je persoonlijke profiel kun je je verbinden met vakgenoten, branchegenoten en met vrijwilligers.
- Functienaam: kies bij je ‘professional headline’ en bij je huidige en vorige functies voor namen waarop je gevonden kunt worden (beter ‘vrijwilligerscoördinator’ of ‘coördinator zorgvrijwilligers’ dan ‘medewerker’).
- Summary: neem enkele wervende regels op over en voor vrijwilligers.
- Websites: link niet alleen naar je organisatiewebsite, maar ook naar de webpagina met vrijwilligersfuncties. Pas de namen aan. ‘Website’ wordt bijvoorbeeld ‘vrijwilligerswerk bij WNF’.
- Status updates: plaats regelmatig oproepen en berichten, met een link naar je webpagina met vrijwilligersfuncties. Bijvoorbeeld: ‘Op onze website nu veel nieuwe vrijwilligersfuncties’. ‘Wie kan mij in contact brengen met mensen die willen helpen bij ….’?
- Groepen: word actief in relevante groepen (zoek via ‘Groups’ op trefwoord). Luister mee, reageer op discussies, plaats zelf discussies, stel vragen, nodig mensen uit in je LinkedIn netwerk.
- Groepen: start zelf een groep voor professionals binnen je eigen domein, om een ‘eigen’ netwerk op te bouwen, discussie te voeren, best practices uit te wisselen, events te organiseren.
- Search: met deze functie kun je op zoek naar persoonlijke profielen: voor het vinden van andere coördinatoren om je mee te verbinden, voor het vinden van vakspecialisten die je kunt benaderen voor je specialistische vrijwilligersfuncties en voor het bekijken van de achtergronden van kandidaten.
- Bedrijfsprofiel: heeft je organisatie al een bedrijfsprofiel? Link dan bij je functies naar het juiste bedrijfsprofiel, zodat je beter vindbaar bent voor mensen die via de organisatienaam zoeken. Is er nog geen bedrijfsprofiel? Maak het dan aan! In het bedrijfsprofiel kan je veel informatie kwijt voor je vrijwilligers.
- Besteed in het bedrijfsprofiel ook aandacht aan de vrijwilligersfuncties, in de algemene beschrijving en in een aparte tab, bij ‘Jobs’ of bij ‘Products & Services’.
Facebook en Hyves
Facebook en Hyves zijn vriendensites. De afgelopen jaren is het gebruik van Hyves sterk gedaald en Facebook is juist heel populair geworden. Hyves is puur Nederlands (3,1 miljoen gebruikers), Facebook is een wereldwijd netwerk, dat ook in Nederland snel groeit (8,8 miljoen actieve gebruikers in Nederland, 1 miljard wereldwijd). Op beide sites kun je naast een persoonlijk profiel ook een organisatieprofiel aanmaken.
Hyves neemt in belang nu sterk af. Een organisatie die nog wel erg actief is op Hyves is het Wereld Natuurfonds. Het WNF heeft een actieve en dynamische WNF Hyve met bijna 82.000 leden. Daarnaast richten ze zich op de jongere doelgroepen met de Rangerclub Hyve (ca. 2.500 vrienden), en de Bamboeclub Hyve (174 leden).
Tips voor Facebook
Met de volgende tips kun je Facebook inzetten voor je organisatie en om vrijwilligers te werven en te mobiliseren:
- Let op! Maak een pagina voor je organisatie, NIET een persoonlijk profiel! Je hebt wel een persoonlijk profiel nodig om een Pagina te maken, maar houd je profiel voor jezelf en wees voor je organisatie actief vanuit je Pagina.
- Kies een handige naam. Deze kan iets langer zijn, met ietsje meer informatie, dan de naam van je organisatie.
- Lok reacties uit, door vragen te stellen, keuzes te laten maken, met polls.
- Reageer ook terug als mensen op je berichten reageren! ‘Like’ hun reacties, geef nog wat informatie, stel vragen.
- Deel ook relevante berichten, foto’s en filmpjes van anderen (personen, organisaties) op jouw pagina.
- Maak voor speciale dagen een apart Evenement aan, met een aansprekende, informatieve naam.
- Neem in je beschrijving (Bio) een tekstje op over vrijwilligers.
- Maak een Tab speciaal over Vrijwilligers, of ‘Hoe kan ik helpen?’ (deze leidt dan tevens naar informatie voor donateurs).
- Plaats iedere dag, of tenminste een paar maal per week nieuwe berichten, foto’s en (zo mogelijk) filmpjes over je vrijwilligers: wat ze doen, ervaringen, interviews, verslagen, etc. Hiermee trek je niet alleen nieuwe vrijwilligers. Je huidige vrijwilligers vinden dit ook leuk, en klikken letterlijk op ‘vind ik leuk’ en delen de berichten weer op hun eigen pagina’s.
- Plaats tussen die berichten door ook oproepen, als je nieuwe vrijwilligers zoekt. En vraag mensen die oproepen te delen!
Tips voor als je via Twitter vrijwilligers wilt aantrekken
Twitter is een site waar mensen heel korte berichten uitwisselen, voor zakelijke en persoonlijke toepassingen. Ook Twitter groeit snel en heeft in Nederland nu 3,8 miljoen gebruikers (wereldwijd 200 miljoen). De berichten moet je beperken tot enkele regels (maximaal 140 tekens). Met linkjes kun je extra informatie toevoegen zoals je website, presentatie, foto’s en filmpjes.
- Profielen: maak in ieder geval een Twitteraccount aan voor je organisatie. Een persoonlijk profiel hoeft niet perse, maar is wel aan te raden. Plaats de berichten over je organisatie vooral vanuit het organisatieprofiel, en verspreid die berichten ook regelmatig vanuit je persoonlijke profiel (met de ‘retweet’-functie).
- Kies een handige naam, bij voorkeur de naam van je organisatie met bijvoorbeeld toevoeging NL of de regio.
- Via Twitter informeer je andere twitteraars over je organisatie, activiteiten, bijeenkomsten, evenementen, vrijwilligerswerk, etc. Nodig mensen uit om je website te bezoeken door links toe te voegen.
- Twitter niet alleen over je eigen organisatie. Wees een sociale twitteraar en herhaal (retweet, RT) ook berichten van anderen die interessant zijn voor jouw volgers.
- Reageer als mensen naar jou twitteren. Beperk de hoeveelheid van deze reacties en maak er wel altijd goede berichten van, die iedereen kan lezen.
- Hashtags: maak gebruik van het hashtag-teken # om belangrijke mensen, groepen, organisaties en events op te sporen. Bijvoorbeeld: #vrijwilligerswerk of #mantelzorg.
- nl: zoek via trefwoorden naar actief twitterende personen binnen jouw domein. Volg hen, reageer op hen, verbind je met hen. Retweet interessante tweets van hen. Neem hen als voorbeeld.
- Twitter Search: zoek via trefwoorden naar berichten binnen jouw domein. Lees de Twitter-gesprekjes, bekijk van wie ze zijn, volg interessante mensen en retweet hen.
- Noem in je Bio (profielomschrijving) ook je vrijwilligers.
- Twitter regelmatig berichten over je vrijwilligers met link naar je Vrijwilligerspagina: wat ze doen, ervaringen, interviews, verslagen, etc. Gebruik hierbij ook foto’s en filmpjes, dan laat je veel meer van de dynamiek zien.
- Twitter ook oproepen, als je nieuwe vrijwilligers zoekt. En vraag mensen die oproepen te delen! Maak je oproepen aantrekkelijk. Koppel ze bijvoorbeeld aan interessant nieuws.
- Gebruik hashtags voor mensen die specifiek zoeken op #vrijwilligerswerk en #vrijwilligers.
- #durftevragen: gebruik deze mogelijkheid om vragen te stellen aan behulpzame twitteraars, mensen die deze # volgen. Bijvoorbeeld: ‘#durftevragen Wie kan ons in contact brengen met #vrijwilligers voor ….?’
Een mooi voorbeeld is het Wereld Natuurfonds
Het Wereld Natuurfonds loopt in Nederland voorop met Online Marketing en Weboptimalisatie, en met de inzet van Social Media. Op de Website staan op de WNF Connect-pagina alle directe links naar de bekende netwerken. Door de linkjes te volgen zie je hoe WNF telkens een bij het netwerk passend profiel heeft ontwikkeld:
- WNF op LinkedIn
- WNF op Hyves (bestaat niet meer)
- WNF op Facebook
- WNF op Twitter
- WNF op YouTube
Het WNF faciliteert ook enkele communities:
- WNF op Zoom: community voor fotografen
- WNF op Waarbenjij.nu: community voor reisliefhebbers.
Ken je meer praktische voorbeelden van hoe non-profit organisaties de sociale netwerken inzetten bij het werven van vrijwilligers? Deel ze hier!