Maak kennis met de echte tech-nomad

0

In het kader van ‘Het Nieuwe Werken’ vergaderen we digitaal, delen we zelf onze tijd in en kiezen we zelf onze werkplek. Sommige nieuwe werkers noemen zichzelf ‘tech-nomad’, omdat ze hun kantoor in hun tas hebben en op verschillende plekken werken. Maar de echte tech-nomad beperkt zich niet tot Nederland.

Walter Heck slaat graag zijn vleugels uit

Tribily.comMet zijn laptop onder de arm reist de internationale tech-nomad de wereld over om op steeds weer een nieuwe plek zijn kamp op te slaan. Hij verdient terwijl hij reist en is niet gebonden aan een land of plek. Internet heb je immers ook op een tropisch eiland en werken kun je overal.

Walter Heck is zo’n internationale tech-nomad. Ik kwam in contact met hem toen hij reageerde op een artikel over ondernemen in het buitenland op onze website Ondernemen & Internet. Walter besloot 3 jaar geleden zijn baan als Delphi programmeur op te zeggen om full time te gaan reizen. Toen zijn geld op was maar zijn reislust nog niet, besloot hij zijn IT-kennis te gebruiken om een bedrijf op te zetten, en zo al werkende de wereld te verkennen.

Inmiddels houdt hij zich bezig met allerlei projecten en is hij mede-eigenaar van Tribily.com, een SaaS-platform voor monitoring van servers. Op dit moment doet hij dit vanuit Kuala Lumpur, maar wie weet waar hij zich over een week bevindt. Walter: “Ik voelde me in Nederland als een vogel in een kooitje: gelukkig, maar met de wetenschap dat er buiten die kooi zoveel meer was. Nu voel ik me alsof ik vrij rond kan vliegen. Ik kan mijn vleugels vol uitslaan en mijn volle potentieel tot zijn recht laten komen.”

Maar de omstandigheden om te ondernemen zijn in sommige landen niet ideaal, en hoewel je misschien minder tijd besteedt aan in de file staan, ben je die weer kwijt aan telkens weer een nieuwe omgeving verkennen. Volgens Walter geen probleem, want wie zegt dat hij minimaal 40 uur per week moet werken? “Het is veel spannender! Ik wil juist niet 40-50 uur per week kwijt zijn met werk. Mijn doel is om zo weinig mogelijk te werken en toch een goed leven te hebben.” Daar levert hij financieel dan misschien op in, hij verdient nu minder dan toen hij nog gewoon in loondienst werkte, maar: “Ik leef nu met veel minder, maar heb een veel rijker leven. Een positieve instelling en sterke wil brengen je veel verder dan een leuke paycheck aan het eind van de maand.”

Wetten en regelgeving geen probleem

Walter Heck working from Samara, Costa Rica

Walter Heck in Samara, Costa Rica

Wie besluit naar een ander land te emigreren en daar zijn bedrijf te vestigen, krijgt te maken met allerlei wetten en regelgeving. Maar Walter heeft dit probleem niet, hij vestigt zijn bedrijf immers niet in het buitenland: “Wetgeving is niet echt een probleem, ik vlieg bijna overal onder de radar. Mijn bedrijf is geregistreerd in Nederland als bedrijf aan huis, ik ben alleen bijna nooit thuis.” Ook het krijgen van een verblijfsvergunning is daarom geen probleem: “In de landen waar ik reis, kan ik meestal gewoon op een toeristenvisum verblijven, aangezien ik geen zakelijke interactie heb met de economie van het land. Nederlandse wetgeving zegt ook dat bij elektronische dienstverlening de arbeid wordt verricht op de plaats van de server, dus het maakt niet uit waar je jezelf bevindt.”

En dat maakt dat reizende tech-nomads zich overal en nergens bevinden. Met hun digitale werkomgeving in hun rugzak reizen ze kris kras de wereld over, de hele wereld is hun werkplek. En volgens Walter wordt het tijd dat de Nederlandse overheid eens inziet dat de tijden veranderd zijn, en we in Nederland écht ‘nieuw’ gaan werken: “Het zou fijn zijn als ze in Nederland eens beseften dat locatie-onafhankelijk werken de toekomst heeft.”

Lees ook het interview met Walter Heck op Ondernemen & Internet.