On-demand e-commerce platform: meer dan een webshop
Hogere conversie, hogere orderwaarde en minder geretourneerde producten. Wie wil dat nu niet als tastbare resultaten van een webshop? Het kan allemaal, als je maar zorgt voor een rijkere, geïntegreerde gebruikersbeleving. De case van Jimmy Choo bewijst het.
Van webshop tot volledige gebruikersbeleving
Het begon bij Jimmy Choo vanuit de redenering dat de klantloyaliteit verhoogd kon worden via een webshop. Een shop met een plezierige en veilige shopervaring voor klanten, maar wel met een zeer korte ‘time to market’. Jimmy Choo koos daarom voor het on demand e-commerce platform van Venda op basis van SaaS.
De beleving van je producten is zowel online als offline belangrijk. Veel producten worden steeds vaker online gekocht, waarbij het onderscheidend vermogen van je product en dienst en de presentatie zo goed mogelijk over komen. Zorg daarom voor een rijkere en zeer vriendelijke gebruikerservaring.
De verwachtingen van online shoppers worden steeds hoger. Ze verwachten een echte beleving van je producten op je website te krijgen. Deze beleving heeft meer nodig dan een dynamische catalogus. Showcases, interactieve video en gedetailleerde shots van je producten in een relevante zoom en rotatie zorgen voor een sterk geoptimaliseerde beleving van je productaanbod.
Naast de beleving moet er natuurlijk ook voldoende informatie over je product te vinden zijn. De combinatie van beide zal helpen de verkoop te verhogen. Zoals te zien op de screenshot hieronder heeft Jimmy Choo veel elementen geïntegreerd toegepast: informatie, extra details, advies, foto’s, verschillende kleuren en een rotatie van de schoen.
.
Daarnaast is het laten zien van andere producten uit dezelfde collectie of een ander product dat bij het gekozen product past nog steeds zeer succesvol. Cross selling is na al die tijd nog steeds hot en heeft door de jaren heen zijn effect bewezen.
Rijkere gebruikersbelevingen worden vaker bekeken, circuleren over het web en worden veelal gedeeld via social media. Dit heeft weer een positieve invloed op je Google ranking en dus op je vindbaarheid op het web. Deze rijkere gebruikersbeleving is precies wat Jimmy Choo wilde bereiken, ondersteund en versterkt door de 24/7 campagne. Een belangrijk onderdeel uit deze 24/7 campagne is de ‘shoppable video’. Deze video kan niet alleen gebruikt worden voor verspreiding via het social web, maar geeft ook op zich weer een rijkere gebruikerservaring. De video kan namelijk gebruikt worden om een boeiende koopervaring over te brengen op andere klanten. Je krijgt zo een nog duidelijker beeld van wat je kunt kopen in de webshop. Deze video staat uiteraard ook op YouTube en de website van Jimmy Choo.
Jimmy Choo is een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat voorop wil lopen als het gaat om het doorvoeren van de laatste trends op het gebied van online marketing. Er zijn echter genoeg andere retailers met webshops die net begonnen zijn of nog moeten/willen beginnen. Een voorbeeld daarvan is Republic, een retailer die een goede basis wilde hebben om zich steeds verder online te ontwikkelen. De uitdaging van Republic was dat het een online sales kanaal wilde creëren met ambitieuze verkooptargets met de mogelijkheden voor continue verbeteringen en aanpassingen op basis van de opgedane ervaringen. Daarnaast moesten de initiële kosten laag en voorspelbaar zijn en makkelijk in gebruik. Een belangrijk aandachtspunt was ook de noodzaak tot het afstemmen van de offline identiteit van Republic op de gewenste online identiteit.
Beide webshops zijn voorbeelden van succesvolle buitenlandse implementaties. Dit succes heeft ertoe geleid dat Venda nu ook in Europa haar vleugels wil uitslaan, waaronder Nederland.
Wat levert het op?
Het is natuurlijk een hele eer als je campagne over het hele web terug te vinden is. En iedereen je campagne via social media met elkaar deelt. Ook is het fijn dat de gebruiker een fantastisch rijke ervaring gepresenteerd krijgt voorgeschoteld en zo meer informatie en gevoel bij je product krijgen, maar wat levert het je nu werkelijk op? Het gaat immers vanuit de retailer veelal om de bedrijfseconomische motieven.
Hogere conversie
Door het toepassen van een rijkere gebruikersbeleving gaan bezoekers eerder over tot een aankoop.
Hogere orderwaarde
Als de gebruiker precies weet wat hij of zij koopt en tevreden is met het product, dan zal ook de gemiddelde orderwaarde per aankoop stijgen. En kent de webshop een hoger percentage recurring bezoekers/kopers. Dit komt ook doordat gebruikers afhaken die eerst twijfelden of het product wel aan hun wensen voldeed, en erachter komen dat het wellicht niet het product is wat ze zochten.
Lager aantal geretourneerde producten
Zodra gebruikers precies weten wat ze kopen zal het product voldoen aan de gestelde eisen en verwachtingen. Het aantal retourzendingen zal hierdoor sterk terug lopen.
Tot slot
Uit onderzoek blijkt dat de e-commerce markt blijft groeien. Zelfs toen de retailverkoop in 2009 daalde, zag de online markt een groei van 1,4%! Het is belangrijk dat je een rijkere gebruikerservaring levert om de resultaten die de afgelopen jaren zijn bereikt met e-commerce ook in de toekomst te kunnen blijven behalen. Naast rijke gebruikservaringen is het ook erg belangrijk om snel in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. Een korte time to market, lage operationele en voorspelbare kosten zijn belangrijke succesfactoren voor het commercieel laten slagen van een online verkoopkanaal. De mogelijkheden die een on-demand e-commerce platform bieden vormen wat mij betreft een welkome aanvulling binnen het e-commerce landschap.