5 redenen waarom niemand je community bezoekt
Er wordt vaak geschreven over wat je moet doen om bezoekers naar je community te trekken en nieuwe leden te betrekken. Maar weten wat niet werkt, is minstens zo belangrijk. In dit artikel vijf redenen waarom niemand je community bezoekt.
1. Er gebeurt niets
Ga bij jezelf maar na. Je maakt een citytrip naar Barcelona en loopt een bar binnen. Deze is helemaal leeg. Je wilt hier niet zijn, want je bent juist op zoek naar gezelligheid. Je wilt mensen kijken en de sfeer voelen. Zo werkt het ook bij communities. Zorg ervoor dat de bestaande activiteit goed zichtbaar is en dat je reacties van deelnemers altijd beantwoordt. Moedig ze aan. Denk aan de ober die vraagt of je de kaart met nagerechten nog wilt zien of misschien liever een kopje koffie wilt. Of de barman die een grapje maakt. Zorg dat bezoekers en participanten zich thuis voelen. Beheerders van online communities kunnen veel leren van de hospitality-branche, op dit vlak.
2. Onduidelijkheid over wat je er kunt doen
Een belangrijk afhaakargument voor je bezoeker is onduidelijkheid over wat hij of zij op jouw platform kan doen. Zorg voor een heldere reden om te participeren. Focus, heldere communicatie, gerichte keuzes en leiderschap van de communitymanager spelen hierin een grote rol.
Vanuit de organisatie, maar ook vanuit een actieve community wordt de communitymanager voortdurend gevoed met ideeën om de community verder te ontwikkelen. Een heldere strategie is dan belangrijk. Zorg dat je jaarlijks een plan opstelt met door het jaar heen periodieke evaluaties (frequentie is afhankelijk van type community en de fase waarbinnen de community zich bevindt). Betrek de directie hierbij en laat ze het door jou voorgestelde plan goedkeuren.
3. Alweer zo’n community?
Zorg dat je platform een paar belangrijke onderscheidende eigenschappen bevat die de community genoeg redenen geven om (ook) op jouw omgeving interactie aan te gaan. Waarom is je community opgestart?
Hier speelt wederom focus en visie een essentiële rol. In de communicatie is het belangrijk dat de leden van de community worden overtuigd van de toegevoegde waarde van het platform. Daarnaast moeten ze een antwoord krijgen op de vraag waarom zij energie en tijd zouden moeten steken in het platform. Met het huidig aantal groeiende platformen is het negeren van dit punt vrijwel altijd dodelijk voor je community.
4. Er wordt niet naar me geluisterd!
Het is altijd belangrijk om de community een stem te geven in de ontwikkeling van het platform. Zeker in groeiende communities. Naarmate mensen meer tijd en energie steken in interactie op een platform, willen ze meer zeggenschap. Soms vragen deelnemers om techniek en functies. Als communitymanager licht je deze vragen door en probeer je helder te krijgen wat de onderliggende vraag is. Vaak komen deelnemers met oplossingen in plaats van vragen. Zorg daarom bij gegeven oplossingen altijd voor een terugkoppeling met de vraag waarom deze oplossing voor deze deelnemer belangrijk is.
Succesvolle (community-)sites bouwen het aantal functionaliteiten gestaag op.
Verder is het belangrijk om te beseffen dat je niet iedereen in de community tevreden kunt stellen. Ligt een vraag te ver buiten jouw focus en kaders van de community, dan kun je dit het beste gewoon zeggen. Is het zo dat je ziet dat de community snel verwijderd raakt van de behoefte van de community, dan is het raadzaam om goed onderzoek te doen en te overwegen je strategie op bepaalde onderdelen bij te stellen. Doe dit niet te snel. Een community zonder ruggegraat is geen basis voor een gezond platform op de lange termijn.
5. Te ingewikkeld
Enthousiasme zorgt er snel voor dat een platform teveel functies kent. Natuurlijk, social media als Hyves en Facebook hebben ontelbaar veel functies. Maar dat was niet altijd zo. Succesvolle (community-)sites bouwen het aantal functionaliteiten gestaag op. Mensen houden niet van verandering. Zeker niet op een platform dat ze regelmatig bezoeken. Tijdens mijn grafisch design-opleiding werd ik altijd gewezen op ontwerp van een strak stramien, de kunst van het weglaten (wit is goed!).
Besteed aandacht aan ervaringen en behoefte van de gebruiker
Begin simpel: ‘stick to the core’. De behoefte aan meer komt met een toename aan activiteit en deelnemers vanzelf. Bovendien heb je een heldere communitystrategie. Zorg dat de user interface van je community niet totaal verandert bij het toevoegen van nieuwe functies. Zorg voor heldere handleidingen. Maak je site niet te fancy, maar besteed met name aandacht aan de ervaringen en behoeften van de gebruiker. Experimenteer, bijvoorbeeld met Google Optimizer, en kijk welke oplossing goed aansluit op jouw doelgroep.
Creëer een plek waar mensen een mening of vraag kunnen delen met betrekking tot de functionaliteiten op je platform. Het is een kans om interactie aan te gaan met je bezoekers en je krijgt op deze manier bovendien waardevol advies.
Er zijn nog tig andere afbreukmomenten. Denk aan ‘teveel regels’, of ‘teveel reclame of commercie’. Vul me dus zeker verder aan, hieronder in de reacties!
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Communitymanagers.nl.
Illustraties met dank aan Fotolia.