Een nieuwe manier van co-creatie
RedesignMe heeft een nieuwe manier gevonden om co-creatie toe te passen. Bedrijven en freelancers komen met elkaar in contact en komen samen tot innoverende ideeën. Laat het nieuwe werken beginnen!
Eric von Hippel schreef een boek, waarin stond dat het belangrijk is om je open te stellen voor de eindgebruiker van je product. Je kunt samen een beter product maken. De voorzet komt meestal van de opdrachtgever of de fabrikant, maar om het idee een succes te laten worden zal de eindgebruiker het product moeten willen kopen.
Je hebt altijd personen die alles als eerste willen hebben. Deze personen moet je zien als een testgroep. Keuren deze personen het product niet goed dan zal de rest ook achterblijven, maar wordt het onder deze personen een succes dan zal de rest later volgen. Daarom is het belangrijk om het product te testen op deze personen. En met ze in discussie gaan over het product. Uiteraard moet je wel kijken wie er voor jou als bedrijf interessant is. Ze moeten wel binnen je doelgroep vallen.
Communicatielijnen
De traditionele ontwikkelketen laat zien dat de eindgebruiker pas wordt ingeschakeld bij het testen van het concept.
Terwijl bij de communicatielijnen bij crowdsourcing de eindgebruiker het gehele proces “invloed” heeft. En niet alleen de eindgebruiker denkt mee.
Zelf zijn familie en vrienden worden erbij betrokken om tot een zo prefect mogelijk product te komen. De kinderziektes van het product worden eruit gefilterd voordat het product in de markt wordt gezet.
Een goed voorbeeld hiervan is de iShop van Albert Heijn. Albert Heijn wilde een nieuw product in de markt zetten: een soort boodschappenkar die achter je fiets te bevestigen is. Deze kar kun je makkelijk mee de winkel innemen en de boodschappen erin zetten. Albert Heijn liet een aantal van deze iShop-karren maken en liet ze uittesten door een aantal geselecteerde personen. De iShop mochten ze houden als ze vragen over de iShop zouden beantwoorden.
Dit alles vond plaats in een private portal om de content niet direct naar buiten te brengen, alleen de geselecteerde personen en de betrokkenen van Albert Heijn konden hierop op inloggen.
Naast het invullen van de vragen ontstonden er ook wat problemen met de iShop: het middelste vak moest namelijk vastgehouden worden als het onderste vak gevuld was met een zwaar product. De oplossing voor de probleem hadden de testpersonen zelf al. Ze dachten mee en gingen met elkaar in discussie. Door simpel het vak met klittenband vast te maken was het probleem opgelost, ze hadden het zelfs uitgeprobeerd en er een foto van gemaakt. Deze personen gingen dus zelf redesignen en de andere personen konden stemmen of het een goede oplossing was. Je creëert zo dus een discussie over je product en iedereen denkt met elkaar mee.
Voor en nadelen van co-creatie
De voordelen van co-creatie
- Veel ideeën uit alle hoeken van de wereld
- Niet tijd en plaats gebonden
- Potentieel miljoenenpubliek
- Marketingkans
De nadelen van co-creatie
- Iedereen kan meekijken. Kan gevolgen hebben voor betrouwbaarheid
- Dialoog is lastig. Mensen in de ogen kijken
- Mist soms diepgang
- Geen selectie, dus groot niveauverschil
Er zijn al zoveel succesvolle websites waar de eindgebruiker de content levert, oftewel invulling geeft aan het product (in dit geval de websites). Kijk naar YouTube en Wikipedia, geheel gevuld met de content van de eindgebruikers.
Op deze manier staat de content open voor iedereen die het wil zien. Wil je als bedrijf met een innoverend idee komen dan wil je natuurlijk niet dat de concurrent mee kan lezen wat jij aan het bedenken bent, daar heeft redesignmelive een oplossing voor gevonden.
RedesignmeLive
De website van redesignmeLive zorgt ervoor dat bedrijven in contact kunnen komen met ontwerpers, marketeers en consumenten. De ontwerpers, marketeers en consumenten kunnen zich inschrijven op de website.
Hier maken ze een profiel aan waar ze een aantal gegevens invullen. Daarna kunnen ze zichzelf inschrijven voor een project waar een live sessie uit voortvloeit. De projecten geven aan wie ze zoeken en wat het project inhoud. Er kan door de geïnteresseerden een motivatie opgegeven worden waarom ze aan dit project mee willen werken.
Daarna zal het bedrijf een keuze maken uit de geïnteresseerden en zal de live-sessie plaats vinden. De deelnemers worden betaald op basis van hun ervaring. Er is dus geen focusgroep, maar een multidisciplinair team dat onder leiding van een facilitator in 1 of 2 dagdelen ideeën uitwerkt tot toepasbare concepten. Mogelijk met Online Challenge als basis. Zowel consumenten, ZZP’ers als mensen die elders werken worden per uur betaald voor hun input tijdens de sessie. Alle deelnemers tekenen een geheimhoudingsverklaring en al het IE (intellectuele eigendom) komt toe aan de opdrachtgever. Er is geen sprake van een dienstverband.
Ik heb mezelf aangemeld ben benieuwd of het concept een succes zal worden. Door redesignmeLive te koppelen met een private portal en een online challenge in te zetten kan je spreken van full service co-creation.
Ik zou zeggen: ga de dialoog aan met je (potentiële) klant en kijk wat voor moois er kan ontstaan!