Trendsfactory 2010: interactief en inspirerend
Bij binnenkomst bleek meteen dat deze dag anders dan anders zou zijn. Via een ouderwets vriendenboekje kon je offline kennismaken met elkaar om vervolgens online de relatie verder op te bouwen. Bijvoorbeeld via de ‘Twitter #trendsfactory Wall’ die live in de zaal te volgen was. De trend voor het evenement Trendsfactory was gezet! Lectric trakteerde ons verder op vooraanstaande internetprofessionals en innovatieve ondernemers. Lees hier het verslag van dé online trends en visies van 2010 met betrekking tot internet en digitale marketingcommunicatie.
Online oriënteren
Ment Kuiper, docent bij Lectric en tevens dagvoorzitter, snijdt als eerste onderwerp online ethiek aan. Welke normen en waarden gelden er? En zijn deze nog wel gelijk aan de traditionele waarden? Zakelijk en privé lopen steeds meer door elkaar. Maar dat niet alleen, ook marketing, communicatie en het merk zijn verweven met elkaar. Consumenten kopen allang niet meer alleen in winkels. Online oriënteren en vervolgens offline of online kopen is de trend. Kuipers voorspelt dat “retail winkels hierdoor in aantal zullen afnemen. De kracht zit ‘m in het delen, doe niet alles alleen.” Dat is ook waar de volgende spreker op inhaakt.
Sonja Loth, directeur van Social Inc, spreekt over de drie peilers van social media. “Delen, publiceren en netwerken, zo komt alles samen.” Verschillende vraagstukken passeren de revue zoals: Levert social media sales op? Hoe zet je Twitter effectief in? En welke relatie heeft jouw doelgroep met het product? Kortom, op welke online strategie ga je je als merk oriënteren?
Presentatie Social media in de praktijk van Sonja Loth
Overtuigen en opzoeken
Daarna geeft Stefan Wobben van Concept7 ons een kijkje in de keuken van persuasive design. Hoe overtuig je je klant en haal je hem over voor jouw merk te kiezen? Een interessante presentatie over sociale psychologie, usability en conversie. De stelling waar mee wordt afgetrapt is dat “de mens van nature rationeel zou zijn,.” maar volgens Wobben is de mens van nature juist een sociaal wezen. “En doordat we sociaal zijn gunnen we elkaar meer.” Met praktische voorbeelden laat hij zien hoe je meer mensen ‘fan’ kunt maken van je merk. Thema’s als wederkerigheid, goodwill, vertrouwen, exclusiviteit, schaarste, autoriteit, sympathie en consistentie wekken overtuiging op voor je product.
Presentatie Persuasive design trends van Stefan Wobben
Gert-Jan Delcliseur van SearchResults wijdt ons vervolgens verder in in de wereld van het ‘Opzoeken’, in SEO en SEA. Hij stelt dat “Google AdWords (SEA) net liposuctie is. Op de korte termijn zie je snel resultaat maar op de lange termijn zul je het moeten blijven herhalen.” SEO vergelijkt Delcliseur dan weer met sporten. “Het gaat langzaam en kost moeite om het goed te doen. Je kunt het niet een beetje doen want dan zie je weinig resultaat.”
Presentatie Zoekmachine marketing van Gert Jan Delcliseur
Techniek en trends
Richard Lamb van Trendwatcher.com vertelt over de trends die de komende jaren op social media gebied staan te gebeuren. “We zullen steeds meer neigen naar het model 2.0, het ‘Innovatiemodel’.” Ook zegt hij dat we moeten zoeken naar trends die een gedragsverandering tot gevolg zullen hebben. “2010 wordt het jaar van de ‘Crisisconsument’ en 2011 wordt het jaar van de hedendaagse wederopbouw,” stelt hij. Maar wat bovenal blijft hangen van de woorden van Lamb is de uitspraak “denk in kansen. Trends ontstaan in het virtuele en de techniek zal daarin volgen.“
Presentatie Van Technologie naar Trend? van Richard Lamb
Daarna neemt Michiel van Riemsdijk van Yourzine het stokje over en legt ons de stelling voor of er toekomst is voor e-mail? Hij zegt van wel simpelweg omdat “e-mail er was, er is en er zal zijn. Wel verandert de techniek waardoor mensen bijvoorbeeld vaker meerdere inboxen hebben voor verschillende social media.” Verder vertelt Van Riemsdijk over de spelregels van e-mailmarketing. “De acceptatie van de gebruiker staat daarbij centraal.” Door de juiste techniek toe te passen en zoveel mogelijk te weten te komen over je gebruiker maak je hem tot een loyale klant.
Presentatie E-mail marketing binnen crossmedia mix van Michiel Van Riemsdijk
Creatieve communicatie
Van een heel ander order is de presentatie van Peter Kentie, marketingmanager bij PSV. Hij laat ons de emoties achter een merk zien. Hoe je loyaliteit van jongs af aan kunt opbouwen. PSV is een crossmediaal merk met onder andere tv, internet en mobiel. “Door zoveel mogelijk bij jezelf te houden kun je mooie mixen maken,” zegt Kentie. Als voorbeeld geeft hij de quote ‘ADHD’ televisie. Dat is ‘High Definition’ televisie met Twitter, Facebook, You Tube en nog veel meer mogelijkheden, zodat je niets hoeft te missen. Ook stelt hij dat “de ‘tablet’ de toekomst heeft.”
Korte videosamenvatting van de presentatie van Peter Kentie (PSV)
Dick Buschman van Achtung gaat verder op het onderwerp creatieve communicatie en zegt dat “2010 het jaar wordt van de ‘Connected Society’.” Er zijn drie stadia die duidelijk naar voren komen. Dat is de ‘The Next Tube’ waarbij You Tube de hoofdrol speelt. Creatieve filmpjes worden vaak bekeken en zorgen voor veel populariteit. Het volgende stadium is ‘The Social Arena’ waar een verschuiving plaatsvindt van een traditionele corporate website naar een social arena. Door wederom creatief te zijn lok je klanten. Een mooi voorbeeld is de website van Bavaria, een verzameling van social media uitingen. De laatste is ‘The Public Arena’ waar een connectie ontstaat tussen de digitale media en het echte leven. De rockband Oasis gebruikte voor het uitbrengen van hun nieuwe album veel social media in combinatie met echte optredens. Zo kon je op Google zien waar er een optreden plaats zou vinden. Buschman vertelt dat “het loslaten van de traditionele communicatie, het willen controleren, verschuift naar social media en daar zul je juist de controle úit handen moeten geven.“
Crossmediaal en quotes
Marjolijn Kamphuis van DutchCowgirls en G-star vertelt ons alle ‘Ins & Outs’ op het gebied van crossmedia. “Hoe meer ‘Buzz’ je creëert voor je product des te meer aandacht zul je krijgen.” Kamphuis deelt met ons de vijf peilers waaraan een goede crossmediale campagne moet voldoen. Als eerste heb je een ‘Goed Verhaal’ nodig waarbij emoties en authenticiteit belangrijk zijn. Ten tweede is er de ‘Medium Specifiteit’, weet wat je met welk medium kunt bereiken. Ten derde stelt ze de ‘Contentstrategie’, het vooruit denken wat je hierna gaat doen om continuïteit te handhaven. Als vierde is er de ‘Usability’, de gebruiksvriendelijkheid waardoor mensen sneller gegevens achterlaten. En als laatste de ‘Co-creatie’, vraag om een bijdrage van anderen hoe eng dat ook is. Crossmediaal betekent dus innoveren om iets unieks te kunnen creëren.
Trendsfactory wordt afgesloten met een ‘Energy Boost’ van Arko van Brakel, onder andere van Nieuwe Helden. Hij stelt dat, “iedereen ondernemer is,” want zo zegt van Brakel “je hoeft geen bedrijf te hebben om ondernemer te zijn. ‘Think outside the box’ en heb het lef om anders te zijn. Ondernemen betekent je eigen doelen nastreven.” Hij laat het belang zien van social media, door ‘Volgers’ te hebben. Hetzelfde geldt voor je merk. “Zorg dat mensen ‘fan’ worden want mensen zijn belangrijker dan technologie.” En dat is ook meteen de conclusie van het gehele event; klantgericht zijn in deze communicatiemaatschappij, daar draait het om!
Presentatie Klantgericht ondernemen in de communicatiemaatschappij van Arko van Brakel