Microsoft en “The Tao of Screen Design”
Voor sommigen van ons is ontwerpen en ontwikkelen voor de eindgebruiker de normaalste zaak van de wereld. Voor de gemiddelde bezoeker van de Microsoft DevDays is dat echter niet altijd zo vanzelfsprekend. En probeer dan maar eens zo iemand te overtuigen.
Zowel vorig jaar als twee weken geleden op de MIX in Las Vegas viel me op hoe de houding van Microsoft jaar na jaar verandert ten opzichte van esthetiek en user-centered design. Vorig jaar ging het tijdens de Keynote van Bill Buxton (foto) over de emoties die consumenten ervaren bij de aanschaf van producten, en ook hoe dat de afgelopen jaren is veranderd door slimme marketeers. Als je 10 jaar geleden een fiets wilde kopen en folders ging inslaan bij een fietsenmaker, kreeg je folders met lijstjes vol eigenschappen en gegevens. Als je tegenwoordig een folder openslaat, gaat het over wat je met de fiets kunt doen, hoe de fiets je leven verrijkt. Inclusief foto’s van geharde mannen die zonder een greintje vermoeidheid of pijn de berglandschappen van Canada of Scandinavië trotseren.
Consumenten vallen daarvoor, willen de fiets direct hebben! En dan? Dan fietsen ze ermee naar hun werk, want ja, dat autoverkeer in de binnenstad is toch hopeloos? En ergens loopt er weer een marketeer rond met een fijne bonus of promotie.
Experience van producten staat centraal
Hoe je de consument kunt bereiken hangt – welk product je ook verkoopt – tegenwoordig volledig af van hoe je de experience van het product vormgeeft. In mijn rol als Developer bij Tam Tam is het scherp krijgen van die vorm soms wat abstracter, en ik denk eigenlijk dat dit geldt voor developers in het algemeen. Bill Buxton zei hierover: “Technology is not changing. The change is about who is doing what, where, when and why”. Als developer heb je niet zo veel te maken met de eindgebruiker; je ontvangt een functioneel ontwerp, een grafisch ontwerp en gaat aan de slag.
Bij sommige bedrijven staat een goede user-interface hoog in het vaandel, maar laten we eerlijk zijn: meestal onvoldoende. We kennen allemaal de software met ellenlange formulieren of de tools waarbij die enige handige feature die je zo graag gebruikt in het derde menuniveau terug te vinden is. If you’re lucky. Wist u dat ongeveer 60% van de user requests voor Microsoft Office 2003 allang in de software was verwerkt, maar dat niemand de betreffende functies kon vinden?
Natuurlijke User Interface (NUI)
Jason Beres (foto) is developer bij Infragistics, spreker en auteur van diverse developmentboeken. Hij sprak op de DevDays over ‘The Tao of Screen Design’. Tao betekent letterlijk natuurlijke weg en komt uit de Oosterse filosofie.
Over de rol van developers was hij vrij duidelijk: “Most of us are so much into the code, that we don’t care nor think about the UI (user interface red.)”. In het verleden heb ik ook gewerkt met developers die het liever op hun manier deden omdat ze dat stukje code toevallig al hadden liggen, en ‘dat werkte al prima’. Blegh. What about innovation and changing the future?
Betere samenwerking tussen designers en programmeurs
Volgens Jason Beres zou er een betere samenwerking moeten zijn tussen designers en programmeurs, en laat dat nou net een stelling zijn waar iedereen het over eens is. Jason Beres refereerde aan het boek About Face (verplichte kost!) van Alan Cooper, dat verhaalt over de verschillen tussen het Implementation Model (de developer in ons geval) en het Mental Model. Het Mental Model is de analyse van het gedachtepatroon van de gemiddelde gebruiker en geeft inzicht in hoe interfaces het beste passen bij de wensen van de gebruiker. Dit komt redelijk overeen met de filosofie rondom de NUI (Natural User Interface).
Een goede UI komt over het algemeen niet uit de hoge hoed van developers, daarvoor denken developers te veel in efficiëntie en het hergebruik van code. Een goede UI komt wel uit het samenwerken van functioneel ontwerpers, grafisch ontwerpers en developers. En juist dit samenwerken – met als resultaat ongeëvenaarde interfaces en experiences – is waar Microsoft met haar producten meer en meer op stuurt.
Expression Studio
Vorig jaar schreef ik in het artikel over de Mix Essentials over Expression Studio, met als highlight wat mij betreft Expression Blend. Sinds de MIX van dit jaar is er een nieuwe versie van Blend in beta, en dat is een goed moment om opnieuw te kijken naar enerzijds het doel en anderzijds de functie van deze software. Het doel van Microsoft met Blend is om de brug te slaan tussen ontwerpers en developers, zonder een van deze twee voor het hoofd te stoten. Met Blend kunnen zowel ontwerpers als developers doen waar ze goed in zijn, om vervolgens een uitstekend resultaat neer te zetten.
De output van Blend is Silverlight, wat voor zowel web als mobiel kan worden ingezet. De developer kan in Visual Studio of een ander pakket een werkende versie van het product ontwikkelen, inclusief een user interface naar eigen inzicht. De data en componenten worden vervolgens ingeladen in Blend zonder deze interface, waarna de designers de ontwerpen (en even voor de duidelijkheid; ook Photoshop .psd’s en Illustrator .ai’s in dezelfde lagen!) kunnen inladen en kunnen koppelen met de deliverables van de developer. Zonder ook maar een regel code te schrijven! Voor wie dit verhaal te mooi vindt om waar te zijn hieronder de video (54 minuten). De demo’s zijn echt verbluffend snel gebouwd.
Op naar de ultieme User Interface
Is Blend 4 dan het beloofde land? Nee, maar het is wel een goede stap er naartoe. Uiteindelijk gaat het om de samenwerking tussen de teamleden, en om de wens van het collectief om de ultieme UI te ontwikkelen. Maar wat ik mooi vind om te zien, is hoe Microsoft ook met dit onderwerp bezig is, en op een evenement als DevDays de developer-community aanspoort om meer na te denken over de eindgebruiker. Hoe het zich druk maakt om de eindgebruiker, zelfs bij producten waar zij niet zelf voor verantwoordelijk zijn. Hoe het tool na tool ontwikkelt en verbetert om dit te realiseren.
Laat je net als mij inspireren (video van 64 minuten) door Bill Buxton, of ga direct aan de slag met Blend. Of lees de andere artikelen over de DevDays 2010.