Onderzoek: webredacteur is duizendpoot

0

Nog niet eens zo lang geleden was webredactie iets dat je ‘erbij’ deed. Websites van bedrijven werden bijgehouden door receptionistes of andere medewerkers die tijd over hadden. Tegenwoordig beseffen steeds meer organisaties dat webredactie een vak op zich is. Maar wat houdt dat vak precies in? Hoe ziet de gemiddelde werkdag van een webredacteur eruit? Wij ondervroegen ruim duizend webredacteuren om antwoord te krijgen op deze vragen.

Met het volwassen worden van internet heeft ook het vak van de webredacteur vorm gekregen. De website wordt steeds belangrijker in de communicatiemix van bedrijven. Webredactie is daardoor niet langer een taak die je kunt overlaten aan iemand die toevallig wat ruimte heeft in zijn rooster. Het is een vak dat je alleen goed kunt uitoefenen als je gedegen kennis hebt van online communicatie en op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen.

Duizendpoot

Je moet bijvoorbeeld kunnen werken met content management systemen en online marketingtools, oog hebben voor webdesign en usability, en ook nog eens weten hoe je gebruik kunt maken van social media en zoekmachineoptimalisatie. Daarnaast is de kans groot dat je wordt betrokken bij het uitzetten van een online strategie. Kortom: een goede webredacteur is een duizendpoot.

Vier werkgebieden

Hoe ziet een werkdag van een webredacteur eruit? Wij legden de respondenten van het webredactieonderzoek een aantal werkzaamheden voor met de vraag welke rol die spelen in hun werk. De werkzaamheden van de webredacteur zijn in te delen in vier categorieën:

  • Redactie
  • Marketing
  • Overleg en coördinatie
  • Beleid en strategie

Veel respondenten geven aan in al deze werkgebieden werkzaam te zijn, zoals blijkt uit onderstaande cijfers:

statistieken

Schrijven geen core business

Verrassend genoeg is het ‘schrijven van teksten’ slechts voor een derde deel van de webredacteuren (34,5%) van groot belang. ‘Redigeren van teksten’ (44,6%) scoort aanmerkelijk hoger. Wat uit de bovenstaande grafieken ook duidelijk wordt, is dat veel webredacteuren een coördinerende functie hebben. ‘Redactionele planning’ speelt voor 30,2 % van de respondenten een grote rol. En met ‘coördineren van werkzaamheden’ houdt zelfs 48,9 % van de webredacteuren zich veel bezig. De resultaten bevestigen dus dat de webredacteur in veel disciplines tegelijkertijd werkzaam is.

De naam van het beestje

visitekaartjeMet zo’n breed palet van werkzaamheden is het niet gek dat de webredacteur niet overal met die titel achter zijn naam door het leven gaat. De medewerker die de content van de website onderhoudt, krijgt verschillende etiketten opgeplakt. Van onze respondenten wordt slechts een vijfde binnen hun organisatie daadwerkelijk webredacteur genoemd. Andere veelvoorkomende functienamen zijn communicatiemedewerker (11,1 %), communicatieadviseur (8,7 %) en webmaster (7,9 %).

Contentspecialist?

On- en offline zijn al geruime tijd discussies gaande over die naamgeving. Volgens sommige vakbroeders dekt ‘webredacteur’ de lading niet meer. De werkzaamheden zouden te uiteenlopend zijn om te spreken over een webredacteur. Een regelmatig terugkerend alternatief voor webredacteur is contentspecialist. En daar is ook wel wat voor te zeggen. Zoals ons onderzoek laat zien verricht een webredacteur een groot deel van zijn tijd werkzaamheden die niet onder redactiewerk lijken te vallen. Die werkzaamheden hebben echter wel altijd te maken met content. Bijvoorbeeld het zo goed mogelijk toegankelijk maken van die content, het overzichtelijk presenteren van die content, het bijhouden van statistieken met betrekking tot die content, etc.

Webredacteur volstaat

Toch klopt bovenstaande redenering niet. Zij gaat nog te veel uit van de redacteur bij papieren media. Een ‘offline redacteur’ houdt zich doorgaans alleen bezig met het schrijven en redigeren van teksten. Maar een webredacteur die alleen dat redactiewerk verricht kan zich eigenlijk geen webredacteur noemen. Daarvoor zijn aandachtsgebieden als zoekmachineoptimalisatie en statistiekenanalyse tegenwoordig te zeer vervlochten met webredactie. Ze zijn er deel van geworden. Volgens mij hebben we daarom helemaal geen nieuwe aanduiding nodig voor de webredacteur. Natuurlijk mogen webredacteuren ‘contentspecialist’ op hun visitekaartje zetten, maar daar is geen reden voor. Webredacteur volstaat.

Een goede webredacteur is een vakkundig en creatief schrijver, online marketeer, usability-expert, Photoshop-goeroe, statistisch analyticus en redactioneel coördinator tegelijkertijd. Hij is gewoon alles ineen, een ware duizendpoot. Daar kan geen contentspecialist tegenop.