Nairobi 2.0: Kenianen delen innovatieve internetideeën
Het nieuwe werken heeft ook de weg naar Nairobi gevonden. In de iHub en de iLab is het adagium kennis is macht afgeschud, om plaats te maken voor delen, samenwerken en participeren. “De communityspirit bloeit.”
Op de kale betonnen vloer staan alleen nog een tafel met wat stoelen. De vorige week geopende iHub van Nairobi moet nog worden ingericht, maar dat maakt de Kenianen die hier vandaag aan die ene tafel werken niets uit. Ze hebben eindelijk een plek waar ze hun creatieve en innovatieve internetideeën kunnen delen met anderen, waar ze kunnen brainstormen en tips en elkaar advies kunnen geven. “We misten een communityspirit in Nairobi,” zegt tafelgenoot John Karanja, oprichter van social netwerk Whives. “Er werd hier en daar wel samengewerkt, wanneer een groepje van drie, vier of vijf man een kantoortje huurde om de kosten te delen. Maar het kwam niet vanuit de behoefte an sich om kennis te delen en samen te werken.”
Dat is in de iHub, de i staat voor innovatie, dus anders. De programmeurs, techneuten en contentontwikkelaars die hier komen hebben het adagium kennis is macht afgeschud en geloven dat de typische 2.0 gedachte van delen, participeren en samenwerken zal leiden tot succesvolle internetondernemingen. En ze hebben een goed voorbeeld dat het zo ook kan gaan: de iHub is opgericht door de bedenkers en makers van Ushahidi, dat na de Keniaanse verkiezingen van 2008 online ging om de plekken waar de rellen en demonstraties plaatsvonden in kaart te brengen. Zo’n 45.000 Kenianen gebruikten het in die periode dagelijks om elkaar van de belangrijke gebeurtenissen en plaatsen op de hoogte te houden. Inmiddels wordt Ushahidi wereldwijd gebruikt, bijvoorbeeld na grote rampen, zoals de aardbeving in Haïti en Chili. De bevolking kan online en per sms precies aanwijzen welke gebouwen zijn ingestort, waarop de hulpverlening adhoc kan inspelen. Ook kunnen slachtoffers zo aan familie aan de andere kant van de wereld laten weten dat hun huis, of dat van oma is ingestort.
Een handjevol Keniaanse bloggers die over de wereld waren verspreid en elkaar nauwlettend volgden bedachten en ontwikkelden Ushahidi. Juist door de koppen bij elkaar te steken, kennis en expertise te delen en elkaar te helpen kreeg het idee in een paar dagen vorm en werd het een succes. De bloggers besloten daarop deze 2.0 gedachte vaste grond te geven in Nairobi, en openden de iHub. Erik Hersman, een van de oprichters van de iHub, verwacht een grote aanloop en besloot daarom met lidmaatschappen te werken. “We willen voorkomen dat het een cybercafe wordt. De iHub is een broedplaats voor internetideeën. We willen dus mensen ontvangen die internettoepassingen onderzoeken, ontwerpen en programmeren.” Er is plek voor zo’n zeventig man tegelijkertijd. Die kunnen een stoel of zitkussen pakken, hun laptop openslaan en beginnen. Maar je kunt ook voor een periode van drie tot zes maanden een uitgebreider lidmaatschap openen. Dan kun krijg je een vaste werkplek aan de broedtafel en kun je gebruik maken van de vergaderkamer, zodat je idee concreter kan worden. “We verwachten dat je na die periode een basis kunt hebben gelegd voor een bedrijfje. Als dat het geval is, kun je naar de buren, naar de iLab, waar ze je verder zullen helpen met ondernemingondersteunende zaken,” zegt Hersman. “De iHub moet een coole plek zijn waar de communityspirit bloeit.”
De buren: de iLab
Op naar de iLab dus. Dat is een kwestie van de gang doorkruisen. De iLab is opgericht door de Keniaanse Tonee Ndungu en de Nederlandse Bart Lacroix. “We willen het ondernemerschap in Kenia stimuleren,” zegt Ndungu. “De ondernemersgeest moet aangewakkerd worden, want de gemiddelde Keniaan is opgevoed met de gedachte: ga naar school, stamp alles in je hoofd, haal je examens en vind een baan. Het onderwijs vertelt ons niet dat zelfstandig ondernemerschap een belangrijk alternatief is, terwijl de banen niet bepaald voor het oprapen liggen.” Door starters hulp en advies te geven met ondersteunende ondernemingszaken, zoals intellectueel eigendom, marketing en accounting wil Ndungu die vastgeroeste gedachte opschudden. “We bieden ze een basis,” aldus Ndungu. Ook hier in de iLab is het uitgangspunt kennis delen, samenwerken en participeren. “We hebben een open mind, samen weet je meer dan alleen,” zegt Ndungu. Bang dat een ander ervandoor gaat met je idee hoef je hier niet te zijn, want alle kennis over intellectueel eigendom is in huis. De iLab zorgt voor de copyright.
Maar zal Ndungu de op de arbeidsmarkt georiënteerde Keniaan niet van zijn stoel moeten trekken? “De afgelopen paar jaar zijn bijna tienduizend Kenianen vanuit de hele wereld teruggekomen. Veel van hen hadden in Amerika, Engeland en Australië carrière gemaakt en de ondernemingsgeest meegenomen. De Keniaan die is achtergebleven heeft de afgelopen jaren veel kleine bedrijfjes zien groeien. Wij bieden ze nu met de iLab een plek om dat voorbeeld te volgen.”
Lees hier alle artikelen uit de serie Nairobi 2.0.