Offline activiteiten van de online communitymanager
Dat de taken van een online communitymanager voornamelijk online worden uitgevoerd, ligt min of meer in de naam besloten. Toch is het de moeite waard om ook eens de offline kansen te belichten. Die zijn er in bepaalde situaties namelijk wel degelijk. Ze kunnen zelfs een grote bijdrage leveren aan verbeterd gebruik van de online community.
Uit mijn ervaring als communitymanager voor Deloitte Consulting Cafe, een bedrijfscommunity voor de consulting praktijk van Deloitte, is gebleken dat offline promotie een positief effect heeft op gebruikersactiviteit.
Schone taak voor de communitymanager
Voor het effectief functioneren van een bedrijfscommunity is het, los van de specifieke doelen, van belang dat zoveel mogelijk (liefst alle) medewerkers zijn aangesloten. Om een medewerker te stimuleren een account aan te maken en het te activeren, zal deze eerst overtuigd moeten zijn van het praktisch nut.
En zodra de medewerker de cruciale eerste stap heeft genomen, is het wenselijk dat deze daadwerkelijk actief wordt binnen de online community. Het mag duidelijk zijn dat niet iedere (potentiële) gebruiker hier direct van doordrongen is: zie hier de schone taak voor de communitymanager.
Stel een recente en herkenbare foto in
Met name bij bedrijfscommunities zal de communitymanager vaker dan gemiddeld in de gelegenheid zijn om de communityleden in levende lijve te ontmoeten. Om in die situatie als communitymanager te worden herkend, is het belangrijk om online een recente en goed herkenbare foto als avatar te gebruiken. Dan kunnen je online en offline verschijningen met elkaar in verband worden gebracht.
Voor iedere social media-omgeving bestaat een leercurve: hoe sneller je deze overwint, hoe beter!
Bezoek regelmatig teammeetings
Zelf geef ik offline actief invulling aan mijn rol door regelmatig teammeetings te bezoeken en daar de kansen voor teambuilding en kennisuitwisseling uit te leggen. Bij zo’n bijeenkomst ben ik direct in de gelegenheid om in te gaan op vragen en opmerkingen van gebruikers. Zij vinden dit meestal erg nuttig. Ook een live demonstratie van het platform werpt zijn vruchten af. Voor iedere social media-omgeving bestaat een leercurve: hoe sneller je deze overwint, hoe beter!
Offline gedane toezeggingen worden beter nagekomen
Mijn ervaring is dat het actief aangaan van de dialoog meteen een aantal gemotiveerde gebruikers oplevert die vervolgens de overige teamleden op sleeptouw nemen. Zelf heb ik het gevoel dat offline gedane toezeggingen beter worden nagekomen, zowel door groepen als individuen. In veel gevallen werd zelfs al gedurende de meeting de daad bij het woord gevoegd!
Hoe beter de nieuwbakken ‘grouphost’ zich begeleid en ondersteund voelt, hoe groter de kans dat de groep een succes wordt.
Spreek de juiste groepsinitiator aan
Buiten de teammeetings om kun je als communitymanager van een bedrijfscommunity meestal wel de heersende thema’s of interesses binnen de organisatie signaleren. Hierbij komt het erop aan om de juiste personen aan te spreken en hen te motiveren een themagroep te beginnen. En dat aanspreken bedoel ik letterlijk: in de wandelgangen, tijdens de lunch of na het maken van een afspraak.
Tijdens een afspraak kun je de beoogde groepsinitiator direct ondersteunen bij het aanmaken en inrichten van een groep en bij het uitnodigen van leden. Hoe beter de nieuwbakken grouphost zich begeleid en ondersteund voelt, hoe groter de kans dat de groep een succes wordt.
Begin een ‘key users-groep’
Tot slot loont het de moeite om een ‘key users-groep’ te initiëren. De basis van deze groep bestaat uit een aantal fervente gebruikers van de community: de gebruikers die voorbeeldgedrag vertonen. Deze groep vul je aan met een aantal mensen die een cruciale rol binnen de organisatie voor het verspreiden van informatie of het delen van kennis. Zo is het betrekken van het management vaak een pre, maar het kunnen ook mensen zijn waarvan je mag verwachten dat zij een belangrijke bijdrage aan de community kunnen leveren.
De eerste Key Users Meeting van Deloitte Consulting Café was erg succesvol. Al snel bleek dat het enthousiasme van de fervente gebruikers vanzelf oversloeg op de overige aanwezigen. Ik kon de enthousiasmerende rol aan hen laten en hoefde mijzelf hoofdzakelijk nog te richten op de ondersteunende rol. De meeting heeft, dankzij het enthousiasme van de Key Users, geleid tot een sterke toename van zowel gebruikers als activiteit binnen Consulting Café.
Mond-tot-mond is de beste reclame
Inmiddels heeft, een maand later, een followup-sessie plaatsgevonden waarin de aanwezigen onder andere aan de hand van de gepresenteerde cijfers de positieve effecten van hun activiteiten konden terugzien. Verder werden enthousiast ervaringen en tips uitgewisseld: een volgende sessie staat al in de planning.
Ook voor online communities geldt: mond tot mond reclame is de beste reclame.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Communitymanagers.nl.