Innovatie

Trends 2010: Deze gaan het worden

0

Een paar weken geleden vroeg ik aan de lezers van Frankwatching wat de trends voor 2010 zouden gaan worden. Op die posting werd druk gereageerd met voorstellen voor de trends voor 2010. De reacties zijn bekeken en de meest genoemde trends (die ook echt op een trend lijken) vind je hier in dit artikel, waarbij ik focus op technologisch ‘gedreven’ trends.

Trend of geen trend

Wat is nou het verschil? Kun je gewoon alles roepen en zeggen : dat is een trend? Nee dat kan niet. Volgens Van Dale is een trend: 1 ontwikkelingslijn; neiging, richting.’ Dat betekent dat er dus al een ontwikkeling moet zijn om sprake te zijn van een trend. Die ontwikkeling kan zijn dat je er steeds meer over hoort of leest. Daarbij moet het ook niet te ver ontwikkeld zijn. Twitter is bevoorbeeld geen trend meer, is misschien zelfs al doorgeslagen naar een hype.

Gartner heeft al jaren de zogenaamde hypecycles waar ze de ontwikkeling van technologieën volgen. Volgens Gartner volgt na de ‘Peak of Inflated Expectations’ de ‘Through of Disillusionment’ (de trog van de desillusie). Twitter (in de grafiek ‘Microblogging’) is nu voorbij de peak en zakt af naar de trog (kijk hier voor de hypecycle).

gartner-emerging-technologies-hype-cycle-2009

Het is wel eens leuk om goed te kijken naar de hypecycle en waar Gartner de diverse technologieën plot. Net zoals bij deze manier van trends bepalen zit er ook bij Gartner geen wetenschappelijk model bij maar is het eveneens meer een kwestie van gevoel. Wat opvallend is: ‘Cloud computing’ wordt door Gartner op de top van de Peak gezet. Er zit volgens Gartner dus nu zoveel lucht en overdreven verwachting in Cloud computing dat het niet anders kan dan dat het enorm gaat teleurstellen. Ik ben het daar niet mee eens en heb Cloud computing wel bij de trends gezet. Ik zie met name Amazon met Amazon Web Services (AWS) veel nieuwe zaken introduceren en volgens Amazon is het een zeer winstgevende business (double digits), zeker beter dan de marge op boeken en dergelijke.

De trends voor 2010

Even de vijf trends op een rijtje zoals we we hier nu hebben samen gesteld:

  • Google Wave
  • Mobiel internet
  • Social media
  • Het nieuwe werken
  • Cloud computing

Maar natuurlijk is Frankwatching niet de enige die zich bezig houdt met de trends voor 2010. Zo heeft Havard Business Review de Six Social Media Trends for 2010 (met dank aan Tim Petra, hier zijn Nederlandse vertaling van de trends). Op Marketingfacts vind je een overzicht van 4 trendwatchers (Adjiedj Bakas, Richard Lamb, Justien Marseille en Tony Bosma).

Ook Management Team heeft zijn megatrends 2010 gebaseerd op Carl Rohde’s Science of the Time. De aanpak van veel trendwatchers lijkt op elkaar. En het begon allemaal met Faith Popcorn (en John Naisbitt om eerlijk te zijn).

Faith Popcorn

Evelution

Een mooi voorbeeld is de term Cocooning van Faith Popcorn. Faith voorspelde begin jaren ’90 dat mensen zich meer gingen terug trekken in hun huis (de cocon). Gedurende korte tijd was Faith Popcorn met haar boek Clicking een veel gevraagd spreker die per spreekbeurt ik meen fl 300.000 vroeg. In 2002 probeerde Faith het nog met Eveolution maar sinds die tijd is het stil geweest rond Faith, alhoewel ze zich nog steeds bezig houdt met dit soort adviezen. Op het Internet is weinig meer over Faith te vinden, behalve een kort wikipedia artikel.

Trendwatching.com

business as unusualReinier Evers is een heel bekende trendwatcher die zich met Trendwatching.com focust op consumententrends en deze ook heel duidelijk benoemd met namen als (f)luxury, eco-easy en zo voort. Als de trend door de media wordt opgepikt, gebruiken ze de door jou verzonnen naam en visualisatie. Veel van de genoemde trendwatchers maken van hier gebruik van. Het is een combinatie van visualisatie (‘make it look nice’) en een pakkende titel die door de media wordt opgepakt en de lezer wordt onthouden.

Als je trendwatcher wilt worden moet je dit in de vingers hebben. Trouwens, dit geldt ook voor Gartner, Forrester en andere research firms. Het neerzetten van jouw eigen acronym (bijvoorbeeld Enterprise Resource Planning, ERP)  is belangrijk. Dit lukt niet altijd, ik kan me een presentatie herinneren van Judith Hurwitz (van de Hurwitz groep) die probeerde de term Hypertier te pluggen en iedere drie zinnen het woord in haar presentatie verwerkt had. Ook Gartners Net Based Bureau Services (NBBS) heeft het niet gehaald.

Maar het wordt tijd om over de trends te gaan praten omdat ik bijna meer tijd bezig ben met de ‘wetenschap van het trendwatchen dan met de trends zelf.

Trend 1: Google Wave

Google Wave heeft duidelijk bij een aantal mensen de aandacht getrokken. Maar wat is Google Wave eigenlijk en waarom zijn sommige mensen zo enthousiast erover? Google omschrijft het zelf zo:

Google Wave is an online tool for real-time communication and collaboration. A wave can be both a conversation and a document where people can discuss and work together using richly formatted text, photos, videos, maps, and more.

Op Frankwatching zijn al twee artikelen over Google Wave verschenen, Google Wave inspireert van Sven Bommezijn en Google Wave: ‘E-mail als het vandaag zou zijn uitgevonden’ van Melvin Tercan. Google Wave is, zoals wel vaker bij Google, in beta of preview mode. Er is een prachtige video van Google (van meer dan 80 minuten), zoek maar op YouTube.

Trend 2: Mobiel internet

Mobiel internet gaat ook in 2010 nog verder groeien. Steeds meer mensen zijn online met hun mobiel en door de groei van applicaties in de diverse appstores zoals de Apple App Store, Android Market en Nokia Ovi gebruiken ook steeds meer mensen online apps. Je ziet het om je heen en misschien zelfs wel aan jezelf dat mobiel internet steeds meer een onderdeel van je leven gaat worden. Ik zat laatst in London en wilde naar Chinatown om daar te eten. Chinatown zit vlak achter Piccadilly Circus maar toen ik in de buurt kwam viel de 3G dekking van mijn mobiel uit en kon ik dus niet meer via Google Maps daar komen, terwijl ik er heel erg dichtbij was. Uit frustratie had ik geen zin meer om het iemand te vragen en heb ik Koreaans gegeten daar in de buurt.

choinatown

Trend 3: Social media

Je hebt van die termen waarbij je iedere keer moet nadenken: wat bedoelen ze daar nou eigenlijk mee. Social media is wat mij betreft er een van. Social media op de Engelstalige Wikipedia maakt het ook niet veel makkelijker. Er valt werkelijk zo’n beetje alles eronder wat maar te maken heeft met technologie in combinatie met door gebruikers gegenereerde content (van YouTube en Relatieplanet tot Twitter en reviews op Amazon).

Ondanks de brede definitie is ‘sociale media’ natuurlijk wel een trend die je niet over het hoofd kunt zien. Sociale netwerk sites groeien nog steeds, Twitter is dit jaar duidelijk op de kaart gekomen met de ondersteuning van Iran, ‘ontvrienden’ is het woord van het jaar geworden bij Van Dale’s Woord van het Jaarverkiezing en Twitteren werd volgens het genootschap Onze Taal het woord van 2009. Bedrijven zijn mijns inziens nog steeds aan het kijken wat ze met social media en sociale netwerken moeten.

Trend 4: Het nieuwe werken

Een trend waar je zelf meer invloed op hebt is Het nieuwe werken. Wat is dat dan: Het nieuwe werken? Weer is het antwoord niet eenduidig te geven. Wat mijns inziens in het antwoord moet voorkomen (en ik ben geen expert op dit gebied maar wel een groot voorstander ervan) zijn aspecten als technologie die het mogelijk maakt om onafhankelijk van plaats te kunnen werken (hardware en software), het loslaten van de 9 tot 5 mentaliteit, het kunnen en willen thuiswerken, milieu aspecten (MVO / Groen), samenwerking en zo voort.

Technologie van leveranciers als Microsoft, hardware leveranciers en vele anderen is slechts een ondersteunende factor die dit makkelijker mogelijk maakt. De ontsluiting van online systemen op kantoor via een VPN of Direct Connect in Windows 7 / Windows Server halen de technische noodzaak om op kantoor te zijn weg. Wat blijft is natuurlijk de sociale noodzaak (contact met je collega’s). Een van de grootste uitdagingen is het verschuiven van werk en het realiseren dat het best kan dat je op vrijdag met de kinderen naar het zwembad gaat (tijdens KANTOORUREN!) en op zaterdagochtend het stuk afmaakt. Dat is niet oneerlijk of diefstal, dat is flexibel omgaan met werk, gezin en tijd.

Het nieuwe werken gaat niet meer weg, en wordt hoogstens vervangen door het Nog nieuwere werken. Er zijn voordelen te behalen voor iedereen, minder files, minder reistijd, minder vervuiling, minder kantoorruimte, betere work-life balance en een blijere werkgever en werknemer.

Trend 5: Cloud computing

Cloud computing is de meest technische van de trends denk ik. Het begint vervelend te worden maar ook voor Cloud computing is geen eenduidige definitie te vinden. Ik heb het een en ander met Cloud Computing gedaan in de afgelopen jaren en voor mij is de essentie dat ergens in een datacenter van een leverancier (the cloud) een virtuele instantie van een computer draait die je huurt om applicaties op te draaien. Je hebt de computer niet meer in je eigen data center staan, maar kunt deze on demand huren bij bijvoorbeeld Amazon. Je betaalt per uur, bijvoorbeeld 0.10$  en als je de resources niet meer nodig hebt dan gaat de capaciteit weer terug in de pool bij de leverancier.

Er zijn verschillen tussen een hosting provider en Cloud computing als het gaat om bijvoorbeeld de minimale hoeveelheid tijd die ik kan huren (bij Amazon is dat per uur), het gegeven dat je geen dedicated computers maar een gevirtualiseerde omgeving ergens in een datacenter hebt en het feit dat je alleen vanuit de gevirtualiseerde omgeving kunt opereren (bij Amazon met de zogenaamde Amazon Machine Images, een gebundelde applicatie die klaar is om op Amazon te draaien).

Cloud computing is een trend is, is omdat je bij Amazon nu ontwikkelingen in het businessmodel gaat zien die aangeven dat er een nieuw stadium aanbreekt. De afrekenmodellen worden complexer, van een simpel 0.10$ per uur tarief komt er nu ook een zogenaamde  ‘spot auction’, waar je kunt bieden op capaciteit e.d. Als je meer wilt weten over Cloud computing, kijk dan eens hier op Frankwatching, lees het artikel Just Another Online Fad–or the Biggest Revolution Since the Internet? of kijk bij Amazon.

Wat moet je nou met al die trends?

Bij het vorige artikel waren een paar reacties van mensen die dit soort trendoverzichten maar onzin vinden. Met name bij het stuk van vorig jaar over Het merk ‘IK” oftewel kan ik geld verdienen met mijzelf zijn, kwam een schampere reactie dat dit allemaal kostelijk amusement is. Geld verdienen met ‘Het Merk Ik’, hoe kom je erbij!

Deze opmerking zette me aan het denken en wel om twee redenen. Om maar met het geld verdienen te beginnen: ik denk dat mensen onvoldoende in de gaten hebben wat informatie waard is. Al die leuke websites waar je makkelijk offertes kunt aanvragen voor diverse zaken zoals houten vloeren en dakkapellen, waarom denk je dat die dat doen? Omdat ze jou zo aardig vinden? Nee hoor, om geld te verdienen aan jouw lead! Want die informatie is geld waard. Jaren geleden was ik op zoek naar informatie over keukenleveranciers, via een website kon je informatie krijgen welke leveranciers wel en niet te vertrouwen zijn c.q. in de problemen zaten. Je moest alleen even al je gegevens invullen, wie je was, waar je woonde, wanneer je de keuken wilde kopen, wat het budget was etc.

In dit soort gevallen heet ik altijd P. Puk uit Petten en vul met dummy data (en e-mailadres) dit soort formulieren in. Maar dat leverde me een heel boze mail op van de site dat hij mij de informatie niet wilde geven omdat ik niet mijn hele ziel en zaligheid (inclusief waar keukenverkopers erg geïnteresseerd in zijn: het beschikbare budget) wilde geven.  De persoon achter de site verkocht de leads gewoon door aan keukenleveranciers.

Het wordt tijd dat we het proces omdraaien en zelf de controle houden over onze informatie en koopintenties. Het opvallende is dat in de trends van Tony Bosma dit ook wordt genomen onder de titel ‘De opkomst van de Bideconomie’.

Maar nu de vraag wat moet je er mee? Trendoverzichten zoals dit moet je zien als inspiratie. Iets wat je aan het denken kan zetten en je doet denken of deze trend ook relevant voor jou of jouw bedrijf is. Niets meer en niets minder. Hoogstens nog een stukje amusement!

Als laatste een dank aan de mensen die hebben gereageerd en mogelijke trends hebben gesignaleerd: Pieter, Sander, Frank, Ineke, Wesley, Arkanteas, Steven, Wouter, Olaf, John, Annemarie, Blogdog, Guido, Shan en Danny.