Recruitmentwebsites in 2015: wat brengt de toekomst?
Hoe ziet in 2015 de recruitmentwebsite eruit? Wat kan de sollicitant verwachten? Het is vaak nog slecht gesteld met de kwaliteit van wervingswebsites van bedrijven. Toch zijn er volop kansen om de online sollicitant in 2015 tevreden te stellen.
Criteria voor de beste recruitmentsite
Nederland kent verschillende awards die jaarlijks toegekend worden aan de ‘beste’ recruitmentsite. Een daarvan is Digitaal Werven. Als lid van de jury viel het mij dit jaar op dat de kwaliteit van wervingssites nog niet enorm verbeterd is. Om genomineerd te worden hebben de websites:
- de meeste benodigde informatie;
- filmpjes die een beeld geven van de organisatie en de mensen erin;
- veelal een aantrekkelijk design;
- soms een blog of andere mogelijkheid tot interactie.
Maar het moet toch veel beter kunnen?
Wat de jury met name mist op veel recruitmentwebsites is een écht en authentiek beeld van het bedrijf. Voorzien van alle informatie en argumenten op basis waarvan een bezoeker kan besluiten of dit bedrijf wat voor hem is. Laten we eens een paar jaar in de toekomst kijken. Hoe zou de recruitmentsite er in 2015 uitzien?
De sollicitant in 2015
De situatie van de arbeidsmarkt in 2015 lijkt zich lastig te voorspellen. Deze hangt immers samen met de ontwikkeling van de economische crisis, waar weinigen een voorspelling over durven te doen. Toch kunnen we verwachten dat door de toenemende vergrijzing de behoefte aan specialistisch personeel groot zal zijn. Wat ook duidelijk is, is dat de manier van werken aan het veranderen is. De termen vliegen ons om de oren: slimmer werken, het nieuwe werken, flexibel werken… Met name voor hoger opgeleiden zullen dit standaard termen worden.
Onderzoek van het Britse Chartered Management Institute geeft aan dat thuiswerken een vlucht zal nemen, met name door technologische ontwikkelingen. Het nieuwe werken baseert zich daarnaast op de psychologie van de professional. De werknemer 2.0 is op zoek naar zingeving, wil flexibel zijn, vindt hiërarchie irrelevant en creëert zijn eigen kansen. Zullen bedrijven in 2015 hun recruitmentwebsites hier ook op aanpassen?
Trends voor de recruitmentwebsite in 2015
Om in te spelen op de behoefte aan professionals én de eisen van de ‘nieuwe’ sollicitant zullen websites Rijker, Realistischer en Relevanter moeten worden. Wat bedoel ik daarmee?
Rijker
De websitebezoeker van 2015 verwacht beleving. Platte tekst geeft hem geen beeld, hij wil zien en voelen wat het bedrijf uitstraalt. Denk aan foto’s en video, maar ook aan rich internetapplicaties, interactieve testimonials en illustrerende games of tests.
Realistischer
De boodschap op een recruitmentsite heeft nu nog wel eens wat weg van een propaganda- of reclameboodschap. In 2015 krijgt de sollicitant authentieke informatie voorgeschoteld. Ook de beelden zijn realistisch. Stockmateriaal, te commerciële teksten, promoverhalen, ze zijn allemaal verdwenen. De boodschap is persoonlijk en naturel.
Relevanter
Bedrijven zullen in 2015 niet langer nodeloos zenden, maar hun boodschap relevant maken voor de bezoeker. Wat is belangrijk voor de nieuwe professional? De enige manier om daar achter te komen is om (ook online) de dialoog aan te gaan. Bezoekers kunnen direct en indirect in contact komen met de medewerkers van het bedrijf. Via chat, blogs, of sociale netwerken bijvoorbeeld.
Spannende fantasieën blootgelegd
Uitgaande van de drie trends Rijker, Realistischer en Relevanter kom ik met behulp van wat fantasie op de volgende verbeteringen voor de recruitmentsite in 2015.
Volg medewerkers op Twitter
Verschillende medewerkers van het bedrijf twitteren over de dagelijkse dingen van hun baan. Een potentiële nieuwe collega kan hen volgen en precies zien wat zij zoals doen en wat hen bezig houdt.
Zelfgeschoten testimonials
Veel bedrijven vinden het te duur om videotestimonials te laten ontwikkelen. Als ze kiezen voor deze prijzige, gepolijste video’s dan zijn het er vaak slechts een paar. In 2015 schieten medewerkers hun eigen video’s. Zo realistisch mogelijk. Minstens een per functie. En natuurlijk met de mogelijkheid voor de bezoeker om hier direct op te reageren of ze op een voor hen relevante plek te embedden.
Online selectie
In zijn artikel e-commercetrends voor 2009 laat Geert-Jan Smits experts aan het woord die onder andere aangeven dat selfservice een belangrijke trend wordt. En ook een kostenefficiënte! Op de recruitmentsite vindt daarom in 2015 online selectie plaats. De sollicitant zal via een online test een eerste sollicitatieronde doormaken voordat hij op gesprek wordt uitgenodigd. Doelstelling van bedrijven is dan niet meer ‘zoveel mogelijk online sollicitaties’ maar ‘relevantere reacties’.
User generated content
Elke zichzelf respecterende webshop bevat tegenwoordig user generated content: ‘tip een vriend’, ‘beoordeel je aankoop’, ‘anderen kochten ook’. In 2015 krijgt de sollicitant op een recruitmentsite ook meer inzicht in het gedrag van andere bezoekers. Hij kan zien hoeveel mensen een vacature hebben bekeken en hoeveel hebben gesolliciteerd. Hem wordt verzocht een bekeken vacature te beoordelen via een rating. En als hij is aangenomen deelt hij zijn ervaringen met anderen op de website.
Diepgaande informatie op je e-reader
Sommige sollicitanten willen veel en diepgaande informatie. Zij willen het naadje van de kous weten over arbeidsvoorwaarden, opleidingsmogelijkheden, de precieze inhoud van functies en samenstelling van afdelingen. Deze lange teksten staan niet integraal op de site, maar kunnen zij downloaden voor hun e-reader. Zo kunnen zij zich in de trein inlezen in het bedrijf en voorbereiden op hun sollicitatiegesprek
Creëer je eigen vacature
De nieuwe professional reageert niet op een door het bedrijf gedefinieerde vacature. Hij geeft aan over welke capaciteiten hij beschikt en wat zijn werkwensen zijn. Via een online tool die zo zijn ideale vacature voor hem creëert. Kan het bedrijf hier wat mee, dan volgt een gesprek.
Handige widgets
Natuurlijk zijn er in 2015 vele nuttige recruitmentwidgets of -API’s ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan ‘track my application’ om de status van je sollicitatie te kunnen volgen. Voor op de opvolger van de iPhone bijvoorbeeld.
Verfrissende sollicitatie-ervaring
En dan het slotstuk: in 2015 schrikt de sollicitant niet langer als hij vanaf een prettige recruitmentsite het sollicitatieproces in wordt gedirigeerd. Er zijn geen gebruiksonvriendelijke sollicitatie-applicaties meer. Het proces loopt organisch, de ervaring op de recruitmentsite wordt naadloos voortgezet en de sollicitant laat eenvoudig al zijn gegevens achter. Of de bezoeker kan helemaal zelf kiezen hoe hij wil solliciteren: via een videosollicitatie, door een verwijzing naar zijn LinkedInprofiel of door zijn digitale identiteit te gebruiken (Identity 2.0).
Concluderend
Natuurlijk is de vraag of er in 2015 überhaupt nog corporate websites van bedrijven zullen zijn. En ongetwijfeld verplaatst de focus naar het complete online landschap en social media. Maar laten we ervan uitgaan dat de recruitmentwebsite een belangrijke wervingsfunctie blijft vervullen.
Het moet mogelijk zijn om recruitmentsites te laten voldoen aan de verwachtingen van de sollicitant. En niet pas in 2015, ook nu al. Ik hoor graag jullie ideeën, voorbeelden en best practices!