Innovatie

eDay 2009: van businessmodel via Rusland naar GaryVee

0

Op de 5e Emerce eDay van donderdag 17 september 2009 was er een vol programma in een eveneens volle Van Nellefabriek in Rotterdam. Geen bereik natuurlijk, dus veel tweets bleven uit, maar wel een interessante dag. Ik schoof bijvoorbeeld om 10.45 aan bij de ultrakorte presentaties over het onderwerp ‘Map of the market’. Sprekers moesten in 7 minuten elk een overview geven van hun eigen (online) markt. En de uitsmijter van de dag? GaryVee. Over motivational speakers gesproken.

Nieuwe businessmodellen

geert-jan_smitsGeert-Jan Smits (foto) van JungleMinds trapte af: advertising heeft volgens hem z’n langste tijd gehad, het is tijd voor betaalde content en diensten. Tijd om geld te verdienen met een ander businessmodel. Hoe?

Content of diensten online moeten uniek zijn en niet elders gratis te krijgen zijn. Waarom zou je betalen voor de Playboy-site als je elders gratis porno kan krijgen? Je kunt dat realiseren door:

  • content ‘eerder’ ter beschikking te stellen (dus eerder dan door anderen)
  • een deel van de content, extra content of unieke content te bieden (het Franse LeMonde geeft gratis toegang tot nieuws, daar verdienen ze geen geld mee, maar heeft betalende leden voor achtergronden, duiding van het nieuws en visie; en online kun je betaald naar alle zes de banen van Wimbledon kijken, in plaats van alleen het centre court op TV)
  • aanbieden van content zonder advertenties
  • content aanbieden in betere kwaliteit; abonnees zijn bereid extra te betalen voor bijv. HD TV
  • content aanbieden via alternatieve kanalen (bijv. op de mobiel, de e-reader of streaming i.p.v. downloaden)

Tip van Geert-Jan: kijk goed naar hoe datingsites en ringtonesites het doen: datingsites bieden een sneakpreview en als je verder wilt gaan, moet je lid worden en betalen. Het maakt mensen nieuwsgierig en dus bereid geld neer te leggen om die nieuwsgierigheid te bevredigen.


Investeer in Rusland

Dorrit Gruijters van InterimIC is met een aantal gelijkgestemden eerder dit jaar naar Rusland gegaan om daar de markt te verkennen. Zij gaf de aanwezigen een bliksem-insight in de online markt in Rusland: die is gigantisch. De Russische markt kent een grote economische groei maar heeft net als de rest van de wereld last van dalende investeringen en een dalend bruto nationaal product (11% in het tweede kwartaal van 2009). Russen vinden dat echter niet zo erg, ze zijn over het algemeen positief ingesteld. Zij zien de crisis als ‘just a rainy day’, de beste dagen zijn echter nu – zeker voor de nieuwe media markt.

digitalperestrojka20Met een recent opgekomen en inmiddels enorm hoge internetpenetratie (nu 38 miljoen internetgebruikers en elk jaar komen er 7 miljoen bij) en 32 miljoen Russen met mobiel internet (meer mensen hebben een mobiel dan een pc) zijn de Russen meteen in web 2.0 ingestapt en vertrouwen internet meer dan traditionele media. De online mediabestedingen omvatten ettelijke honderden miljoenen met een prognose van +90% in 2009 – ondanks de crisis.

Met andere woorden: waar wacht je nog op? Go east! (zie ook Rusland2009.nl en dit filmpje van Vincent Evers over de Rusland innovation trip 2009 op Dik.nl).


Doe waar je blij van wordt

Gary Vaynerchuck op eDay (foto: Peter Boer)

Gary Vaynerchuck op eDay (foto: Peter Boer)

De dag eindigde met @GaryVee, oftewel Gary Vaynerchuck van Winelibrary.com. Een motiverend, inspirerend, heerlijk open, enthousiast verhaal door een man die zijn carrière heeft opgebouwd met behulp van internet en social media en met dat verhaal de dag als een wervelwind afsluit.

Relatief weinig over wijn, maar des te meer oer-Hollandse beginselen uit de mond van een geïmporteerde Amerikaan: met hard werken bouw je een bedrijf op, alleen door je handen vies te maken wordt je succesvol en bouw je aan je merk; realiseer je steeds dat je met mensen werkt en met mensen praat, wees menselijk en authentiek en doe vooral waar je blij van wordt. Neem ontslag als dat niet zo is en zoek iets waar je wel gelukkig in bent. Dan is hard werken niet erg.

Hij zegt ja tegen alles waarmee hij dingen leert, ook al brengt dat niet altijd geld op. Daarmee leert hij ‘begrijpen’. Zo is hij ook met social media begonnen en hij praktiseert zelf wat hij preekt: hij beantwoordt iedereen die de moeite neemt contact met hem te zoeken, via twitter, mail etc. Iedereen krijgt – vroeger of later – een persoonlijk antwoord. Of die persoon nu 7 volgers heeft of 400.000 – want wie weet heeft die twitteraar met 7 volgers er over een jaar wel 100.000. En we weten allemaal hoe -vooral in de wereld van social media- één onaardig antwoord je een leven lang kan achtervolgen. GaryVee geeft ons dus nog wat mee om tijdens de borrel over door te praten: ‘remember how powerful the social media are. It’s about truth and the truth always comes out.’

En met deze wijze woorden neemt hij officieel afscheid, maar blijft hij nog lang plakken bij de ‘afterchat’.

Als je geïnspireerd bent geraakt door Gary’s verhaal, kijk dan zeker ook eens op Gary’s eigen site.

Zie ook de andere artikelen over eDay09.