Snacken op het 2e Nederlands MediaNetwerk Event
Op 27 mei was alweer het tweede medianetwerkevent, wederom in de Philharmonie in Haarlem. Hoewel er voor de eerste versie zowel lof als kritiek was, heeft de organisatie (Peter Wybenga en Bas Vlugt) het oorspronkelijke concept behouden en tegelijkertijd de kritische noten ter harte genomen. Ik was een van die critici, en het leek me dan ook meer dan fair om in dit artikel aan te geven dát, en wát ze ermee gedaan hebben.
Het netwerkevent is weer gratis, waarbij er een plenair programma is met korte presentaties (‘snacken’) en een muzikaal intermezzo. Zodat er na afloop (meer) tijd is om uitgebreid te netwerken. Maar ook was er minder commercie, een interviewende journalist en een strak tijdschema.
Peter Wybenga vertelde tijdens zijn introducties zelfs nog even even hoe we dat precies konden doen, succesvol netwerken: kijken op naambadges mag, doorlopen na een oninteressante kennismaking ook. We snacken wat af.
Dit keer was ook oprichter Bas Vlugt even op het podium te bewonderen, hij gaf een schets van wat er de afgelopen maanden met het netwerk was gebeurd. De discussies over registreren, spammen en spelregels – en het streven naar een kwaliteitsnetwerk waarbij het volgens hem onvermijdelijk werd dat er leden zonder een compleet profiel geroyeerd worden (600 mensen!).
Mediamaker Paul Beek (De Haaien) maakt alleen maar dingen waar hij zelf naar zou willen kijken. We worden verder opgeroepen toch vooral ‘naar De Haaien’ te gaan. Kadir Özkan van ADlink neemt het woord over om ons iets over mobile advertising te vertellen. Want hoe belangrijk is mobiel eigenlijk? Afgezien van het feit dat 45% zijn gsm meeneemt naar het toilet, 40% naar bad en 4% tijdens de daad opneemt, heb je 2 miljoen uniek bereik per maand, volgens Kadir (Nederlandse cijfers). Mensen gebruiken mobiel internet voor mail, zoeken, nieuws, weer en verkeer. Het zogenoemde ‘snacken’, wat we vooral doen tijdens het wachten (54%) maar ook gewoon thuis, terwijl we een pc bij de hand hebben (33%). Waarom zouden we aan mobile advertising moeten doen, afgezien dat we misschien graag koploper willen zijn hierin? Je hebt volgens Kadir tot 5x zoveel resultaat omdat mobile advertising zo zoveel directe reacties genereert: CTR’s van 1-5% en het is aantoonbaar dat de merkbeleving groeit..
Vervolgens interviewt journalist Philip Dröge hoofdredacteur van het jaar Arno Kantelberg (Esquire). Het geheim van zijn succes blijft een beetje geheim, maar hartstocht voor bladen maken en uitgeven heeft hij zeker. Hij ziet voor de toekomst mogelijke successen in crossmediale proposities – welke, dat komt helaas in dit korte interview niet verder aan bod.
Job Franken (schrijver) fulmineert als boze columnist op de vrijheid van meningsuiting, die volgens onderzoek in Nederland een van de beste is; maar hoe zit het dan met de ontbrekende kritiek in de media op de toezichthouders van de banken? Al die media die politici uit de wind houden om hen ‘een kans te geven hun werk af te maken’? Journalisten in Nederland doen volgens Job aan een chronische vorm van zelfcensuur.
Het plenaire programma wordt stijlvol afgesloten door een muzikaal optreden van Michiel Borstlap – waarvan velen niet weten dat hij ook muziek voor commercials schrijft. Het is maar dat u nu het nu wel weet.
En omdat de sponsors ook recessie kennen, zijn er geen snacks bij de borrel en zijn de drankjes voor eigen rekening. Zo te zien aan de drukte bij de bar heeft niemand daar echt moeite mee.