De crossmediale kracht van Twitter

0
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Vandaag is wederom gebleken dat Twitter als meest actuele nieuwsbron werkt; de eerste tweets over de crash van Turkish Airlines op Schiphol stonden 1 minuut na tijd online. Vervolgens kwamen binnen no-time de eerste tweets binnen over wat er aan de hand was. Oude media klagen steen en been dat Twitter weer de eerste was om het nieuws te brengen. Enkele weken geleden was de brandmelding tijdens het Irak-debat in de Tweede Kamer ook al als eerste via Twitter te volgen. Hoewel ik nog niet zo lang Twitter, merk ik dus nu al de kracht van zo’n supersnel en kort medium. Waar zit hem dat nu in?

Hoewel ik natuurlijk geen Twitter-expert ben, kun je niet om de kracht van dit medium heen. Ik volg nog slechts 28 ‘Twitterazzi’ en zelfs in die kleine groep verspreidt het nieuws zich razendsnel. Er hoeft er maar 1 in mijn netwerk bij te zijn die fanatiek twittert en veel volgers heeft, die ervoor zorgt dat ik goed op de hoogte gehouden wordt. Tweets worden doorgestuurd, beantwoord, geplaatst door allerlei mensen die weer hun eigen bronnen hebben.

Soms is dat, in het geval van de crash, NOS.nl, Radio 1; maar veel vaker is het een persoonlijke bron, die met zijn mobiel vanuit het vliegtuig belt naar familie, die het vervolgens weer meteen online zet. Soms een twitteraar die een meldings-account volgt (in dit geval @P2K Kennemerland), vliegtuigen spot of de politieradio afluistert. Tweets worden zoveel makkelijker en sneller geplaatst (bijvoorbeeld vanaf je mobiel) dan een nieuwssite de eigen website kan bijwerken; 140 karakters zijn immers in 4 seconden getikt en geplaatst.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Maar nadat de eerste berichtgeving ‘heet van de naald’ is gedeeld, merk je dat Twitteraars ook andere nieuwsbronnen gaan aanboren en de info daar via Twitter delen. In het geval van de crash wordt er regelmatig gerefereerd aan Radio 1, (lokale) tv, NOS, Nu.nl et cetera. Zodat ook mensen die op dat moment alleen Twitter ter beschikking hebben, toch op de hoogte blijven. Radio, tv, internet worden gecombineerd met info verkregen via Twitter en leiden tot nieuwe tweets. Zo vermengen oude media zich met nieuwe. We willen blijkbaar (nog) niet de oude media helemaal afzweren, of we vinden het fijn om ook wat dingen passief naar ons toe te krijgen.

Ook aardig om te zien is, dat naarmate de tijd vordert, er links worden doorgegeven voor filmpjes (op YouTube stonden al snel de eerste video’s van de crash-scene!) en foto’s, achtergrondinformatie over de al-dan-niet-betrouwbaarheid en veiligheid van Turkish Airlines, getuigen, familie uit Turkije, de situatie in Istanbul (tv’s doen het niet en mensen daar krijgen niet te horen wat er aan de hand is, tot uren na de crash  ontkende de Turkse overheid zelfs dat er doden gevallen waren), en nog veel meer. Zelfs dat Kevin Costner net een reclamefilmpje voor deze vliegmaatschappij had opgenomen (met dank aan @2525/Francisco van Jole). En na verloop van (best korte) tijd zie je ook dat er weer tweets over andere onderwerpen tussendoor komen. Het leven gaat door, ook op Twitter.

Wat mij betreft is Twitter een waardevolle aanvulling op alle media die we al kennen. Niet in de laatste plaats vanwege de snelheid en de juistheid/objectiviteit. Hoewel je moet uitkijken niet verslaafd te raken (je kan er zomaar de hele dag zoet mee zijn) kan ik anytime, anyplace niet alleen het laatste nieuws binnenhalen, maar ook crowdsourcen, pr’en en lief en leed delen.

Meer info over de crash op Schiphol van Turkish Airlines? Op Zcapes zijn alle Twitter-berichten hierover te volgen via https://schiphol.zcapes.com (met dank aan @ClaireBoo) of doe even de Twittersearch.

Via Twitter is ook al informeel de held van de dag uitgeroepen: @ansgarjohn besloot eerst te helpen en daarna pas te twitteren ;-).

Foto intro: Crash Turkish Airlines bij Schiphol, bron: Reuters

Gitta Bartling werkt voor fris in communicatie en houdt zich als zelfstandig adviseur en projectmanager bezig met crossmediale marketing- en communicatieprojecten ‘through any line’.