How to

YouTube nu in High Quality video

0

Het hing al in de lucht sinds YouTube in november 2007 aangekondigde dat de bovenlimiet van 100MB per video werd opgeheven: YouTube is sinds kort ook in een hogere kwaliteit beschikbaar. Het is verre van High Definition (HD), maar zonder meer een stap in de goede richting. In dit artikel meer details over deze ontwikkeling. (NB: geen 1 april grap…)

Traditioneel kende YouTube twee limieten: een maximale bestandsgrootte van 100MB en een maximale lengte van de video van tien minuten. Hoewel de flash encoder van YouTube een zeer breed scala aan video-bestanden accepteert, is de standaard videoresolutie van YouTube laag – slechts 320×240 pixels. Bij het afspelen van de video’s op de site worden deze significant opgeblazen: de afspeelresolutie is 480×360 pixels, ofwel een factor 1,5. Vandaar dat veel standaardvideo’s er nogal korrelig uit kunnen zien op YouTube.

Begin november 2007 kondigde YouTube het opheffen van de 100MB limiet per video aan, terwijl de maximale lengte van 10 minuten wel intact bleef. Aangezien er ook geen aankondiging werd gedaan over ondersteuning van hogere beeldresolutie, leek deze aankondiging niet logisch te zijn. Tenzij men natuurlijk wilde stimuleren dat gebruikers hun video’s in hogere kwaliteit gingen uploaden om zo alvast een uitgebreidere database op te bouwen voor een toekomstige opwaardering. Welnu, die aankondiging kwam zeer recentelijk op YouTube blog, kort nadat gebruikers van videohelp.com al hadden ontdekt hoe je bestaand materiaal dat in hogere kwaliteit dan 320×240 was geupload via een truc in de adresbalk zichtbaar kon maken.

Door de toevoeging’&fmt=18′ of ‘&fmt=6’ toe te voegen aan de YouTube video-URL wordt een hogere kwaliteitsversie getoond:

fmt 18 / MP4 fmt 6 / HQ FLV
Schermresolutie 480 x 270 480 x 360
Bitrate ≅ 512 kbps ≅ 900 kbps
Audio 44.1KHz 128 kbps Stereo (YES! finally)
44.1KHz 96 kbps Mono CBR
Frame Rate 24 30
Video Codec h.264 Flash Sorenson
Audio Codec AAC Mp3
Bron: JimmyR.com

Op YouTube zelf was het de gebruiker iGianMC die bovenstaande truc wereldkundig maakte en YouTube Partner Charles Trippy inspireerde tot deze video (die je echt op de YouTube pagina zelf moet bekijken) en vervolgens deze waarin hij aankondigt hoe de truc werkt:

Accepteer cookies

Het leuke is dat de truc ook werkt voor veel oudere video’s, die oorspronkelijk in een hogere kwaliteit waren geüpload naar YouTube. De meeste video’s worden nog steeds standaard in de lagere 320×240 kwaliteit afgespeeld, hoewel bij een toenemend aantal video’s een link wordt geplaatst dat de video in hogere kwaliteit beschikbaar is. Echter, niet altijd en dan loont het de moeite om de ‘&fmt’-truc te proberen.

Gelukkig kunnen gebruikers er inmiddels ook voor kiezen welke kwaliteit video er wordt getoond:

user_settings_yt2.png

Inmiddels stimuleert YouTube gebruikers ook om hogere kwaliteit te gaan uploaden: werd voorheen 320×240 MPEG4 met MP3 audio aangeraden, inmiddels is dit al verdubbeld tot 640×480 pixels. Op zich vreemd, aangezien de nieuwe HQ-standaard 480×360 lijkt te zijn.

Consequenties?
Omdat YouTube het grootste videoplatform ter wereld is, heeft een keuze voor hogere kwaliteit video significante consequenties. Zowel in termen van kosten voor hosting als downloadsnelheid en beschikbaarheid (performance).

Hogere kwaliteit betekent eenvoudig weg meer terabits en petabytes. Hoewel Google de investeringen (en lopende kosten) in YouTube nog niet helemaal zal hebben terugverdiend, betaalt men dankzij goede peering overeenkomsten toch significant minder dan door velen wordt vermoed. Deze kwaliteitsupgrade zal het terugverdienmodel eerder vertragen dan versnellen. Maar YouTube zal hier weinig keus in hebben. De gebruiker wil het, verwacht het en zal het dus ergens anders gaan halen als YouTube het niet zou bieden.

Blijft het argument van performance over. Default staat de verbinding ingesteld op de eerste optie (dynamisch) in bovenstaand plaatje. Dat zal niet voor niets zo zijn. Toch wacht ik zelf liever iets langer voor het bekijken van een video op hogere kwaliteit dan dat ik deze op lagere kwaliteit bekijk.

Update:

Op de site van Sorenson Media (de makers van het Sorenson Spark codec) vond ik een tutorial die laat zien hoe je je video het beste kunt voorbereiden voor YouTube in HQ, wanneer je gebruikmaakt van Sorenson Squeeze.

Hoewel je ook kunt encoderen rechtstreeks vanuit Adobe CS3/4, is het aan te raden om een specifiek programma hiervoor te gebruiken. Elk programma heeft zo zijn eigen doel en het verschil is duidelijk merkbaar. Dit heeft te maken met de manier van encoderen (VBR, multi-pass) en extra mogelijkheden. Wil je hier meer over weten, is deze tutorial “Internet killed the video star” uit de Creative Cow Master Series aan te raden.

Zie ook de eerdere artikelen in de serie YouTube Tips & Tricks:

—//—

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur geworden in branded channels. Hiervoor was hij betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.